Čudo u borskoj bolnici

Kada su lekari Opšte bolnice u Boru primili pacijentkinju iz okoline tog mesta zbog bola u trbuhu nisu ni slutili da je u pitanju slučaj za koji su do tada videli samo na televiziji!

Srbija 15.09.2017 | 12:37
Čudo u borskoj bolnici
Pacijentkinja je spadala u grupu "jedan u milion" jer su joj unutrašnji organi na suprotnim stranama!

- U pitanju je veoma redak slučaj, poznatom kao "situs inversus", koji je karakaterističan za 0,01 odsto svetske populacije. Kod "situs inversusa", unutrašnji organi su rapoređeni na suprotnim stranama od uobičajenih. Najprostije rečeno, kao da ih gledamo u ogledalu – kaže hirurg dr Goran Joksimović.

Za "situs inversus" je karakteristično da se srce, umesto na levoj, nalazi na desnoj strani pluća, dok je jetra, umesto na levoj, smeštena na desnoj strani tela.

- Pacijentkinja je primljena sa simptomima napada slepog creva, ali je bol bio na levoj strani trbuha. Brza analiza je pokazala da je u pitanju "situs inversus", tako da smo i operaciju obavili na suprotnoj strani od uobičajene – kaže dr Joksimović.

Pacijentkinja se oporavlja, sve je proteklo u najboljem redu, a lekari će pamtiti ovaj nesvakidašnji slučaj.

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

vss

15.09.2017 14:30

Jedna američka doktorica (imala je titulu doktora nauka u dvije oblasti - medicima i farmacija) je dobro uočila i izjavila, "Svi smo mi različiti". Nešto je lako uočljivo a nešto jako teško. ali svi smo mi različiti.

ODGOVORITE
Name

vera

15.09.2017 14:39

Jetra se nalazi sa desne strane

ODGOVORITE
Name

Kosovja

15.09.2017 17:43

da..