Štrajk do ispunjenja zahtjeva

Više od 20 željezničara i danas štrajkuju glađu na Željezničkoj stanici u Banjaluci istrajavajući na zaštiti svojih prava.

Republika Srpska 13.09.2017 | 21:20
Štrajk do ispunjenja zahtjeva
Kako su najavili, podrška im stiže od radnika iz Novog Grada i Prijedora, a očekuju još veću podršku radnika širom Srpske. Odlučni su, kažu, da ovaj put idu do kraja.

Treći dan štrajka radnika !željeznica Srpske. Druga noć provedena na klupama, pločniku i vrećama za spavanje. I dalje su u holu željezničke stanice jer dozvolu da uđu u prostorije predviđene za štrajk ni danas nemaju. Ogorčeni su na izostanak reakcija nadležnih.

"Već treći dan ni iz uprave ni vlade niko nas nije posjetio mi smo u štrajku glađu ne razumijemo ovakav nemar i države i insititucija prema nama radnicima jer stvarno imamo veliki problem koji je lako rješiva", rekao je Boris Šukalo, radnik ŽRS.

Štrajkačima se svakodnevno pridružuju nove kolege čije je strpljenje, kako kažu, došlo do kraja.

"Odlučio sam da se pridružim štrajku glađu s obzrirom da ovo poprima dramatične razmjere da su ljudi izloženi ekstremnim uslovima a niko se ne obraća ne mogu mirno spavati čekati da oni rješe moje probleme i očekujem od svih kolega da nam se pridruže ", rekao je Predrag Maletić, radnik ŽRS.

Uprava ne reaguje ali zato ministar rada poziva štrajkače da odustanu od štrajka. Tvrdi da nije upućen u sve detalje, ali obećava da će Vlada Srpske pronaći rješenje.

"Ovim putem sugestiju ili molbu upućujem da odustanu od štrajka glađu jer to nije dobro prije svega po njih a Vlada Srpske će u procesu rekonstrukcije ŽRS da sve riješi da li odmah ili ne vidjećemo ali Vlada Republike Srpske nikome neće ostati dužna ni po ugovoru ni zakonskim rješenjima", rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS.

Iako je juče jedan od 3 zahtjevana topla obroka, uplaćen, radnici Željeznica nastavljaju sa štrajkom do ispunjenja svih zahtjeva, a to su isplata naknada za topli obrok i prevoz iz ove godine, ovjera zdravstvenih knjižica i isplata plata u skladu sa zakonom.

Potez najpoznatijeg štrajkača željeznica Čede Kneževića, koji je danas ispred Parlamenta Srpske oduzeo mikrofon novinaru RTRS-a ističući da ne želi da govori za tu medijsku kuću, štrajkači tretiraju kao istup pojedinca.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Stana

13.09.2017 19:49

Znas koliko je njih briga za vas, da bi najradije da vas nema!U ovoj drzavi ko god trazi svoja prava, odmah je u crnoj knjizi!

ODGOVORITE
Name

egtgsrtr

13.09.2017 19:55

Nemojte sad Mili na pivu vidite da su ga sad stisli sa svih strana Soros,Bakir,izdajnici....

ODGOVORITE
Name

Re

13.09.2017 20:29

Bit će dobro ako sad i pivu dobiju. Nema ni za pive ! Bankrot !

Name

Lud-zbunjen

13.09.2017 21:15

Vucicevo maslo da se rijesi Dodika. Zapad mu dao jasan znak skloni ga ili ga mi rušimo i zatvaramo.Dodik je otpisan,od njega zavisi u penziju ili apsanu.

ODGOVORITE
Name

Tik tak

13.09.2017 23:21

Penzija nije opcija, samo apsana. A s druge strane tu su i srbijanski i ruski tajkuni koji mu rade o glavi, previše para je u igri. Biće sretan ako ga uhapse prije nego ga ovi ne ubiju ako i m sve te pare propadnu..