Sedamdeset godina srbačke „Srne“

Lovačko društvo „Srna“ iz Srpca juče je na svečan način obilježilo veliki jubilej – sedamdesetu godišnjicu svog postojanja. Tim povodom uručena su priznanja i nagrade organizacijama i pojedincima koji su dali poseban doprinos u radu udruženja i unapredjenju lovstva na području ove opštine.

Republika Srpska 11.09.2017 | 12:35
Sedamdeset godina srbačke „Srne“
Svečanosti  je prisustvovalo više od 300 lovaca i brojni gosti, predstavnici Lovačkog saveza Republike Srpske, susjednih lovačkih udruženja, kao i predstavnici opštinske uprave.U prigodnoj besjedi, predsjednik srbačkih lovaca Goran Savanović podsjetio je da je  ovo društvo osnovano 1946. godine na inicijativu grupe gradjana, uglavnom, učesnika NOR-a, medju kojima su bili Branko Majstorović, Novak Bubonjić, Milan Popović, Dane Davidović, Slavko Stojković, Dušan Sladić i Rade Vujić, koji su odlučili da  društvo nosi naziv Sresko udruženje lovaca „Srna“ Srbac. Za prvog predsjednika izabran je Dušan Sladić, a dužnost sekretara povjerena je Sveti Davidoviću.

„Društvo je ozvaničeno 1947. godine, kada je izradjena i prva lovna osnova, i od tada neprekidno djeluje do sada, kada broji 560 lovaca i gazduje na površini od oko 25.000 hektara“, rekao je  aktuelni predsjednik Goran Savanović.  On je  istakao da je udruženje imalo odredjenih problema, ali da je stanje u poslednje dvije godine  poboljšano, kako materijalno, tako i organizaciono.  Zbog naslijedjenih obaveza, aktivnost je imala sanacioni karakter, a već naredne godine  stvoriće se uslovi za značajnija investiciona ulaganja u objekte i zaštitu divljači. Već je dosta učinjeno na uvodjenju više reda i rada u lovištima, uništavanju štetočina, a došlo je i do povećanja broja lovaca, dodao je Savanović.Potpredsjednik Lovačkog saveza RS Predrag Ljubičić uručio je uvjerenja o položenom lovačkom ispitu za šest mladih članova ovog društva, dok je 20 članova društva  dobilo je priznanje „Zaslužen lovac“. Za veliki jubilej  LD „Srna“ Srbac sjetilo se i svojih penzionera kojima su uručene novčane nagrade u iznosu od po 100 maraka.Jubilarno, najviše priznanje – Plaketu udruženja   predsjednik skupštine „Srne“  Goran Tatić uručio je: Veterinarskoj stanici „Milanković“,  Policijskoj stanici Srbac,  Skupštini opštine Srbac,  Radio Srpcu i Lovačkom savezu Republike Srpske.Prije jubilarnog zborovanja srbačkih lovaca, delegacija Lovačkog društva „Srna“ položila je cvijeće na centralnom Spomen obilježju i odala dužnu poštu poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

(BN/S.K.)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Opancari

11.09.2017 11:26

Pravi djikani......

ODGOVORITE
Name

Berek i Čarapaši

11.09.2017 16:33

E taj Ljubičić je budućnost lovstva u RS. On je promijenio sigurno 5-8 partija,os SNSD , preko PDP i SDS do Uzvorne i ove Stevandićeve. Pričaju ljudi da i tu stranku napušta, te da kažnjava lovce za sitnice. Niko ga ne voli. Završio je inače visoke nauke na gradiškom fakultetu. Ali da se razumije u nekretnine - razumije se druškane.

ODGOVORITE
Name

Re

11.09.2017 21:35

Razumije se i u zene :)

Name

Re Re

12.09.2017 12:39

Misliš onu što pelcuje.

Name

Srbac

15.09.2017 09:34

Napraviti feštu na dan kada je Srbačka brigada doživjela najveću tragediju u ratu i kada stotine srpčana ide na Ozren da se prisjeti egzodusa i stradanja je najblaže rečeno neprimjereno.

ODGOVORITE