Mačvanova sjećanja na arenu Sinan Erdem...

Eh, ono antologijsko polufinale sa Turskom. . . ! "Imamo ulogu favorita, to treba da opravdamo na terenu, a ne kroz priču", jasan je kapiten Srbije.

Košarka 09.09.2017 | 08:30
Mačvanova sjećanja na arenu Sinan Erdem...
Verovatno samo ozbiljniji poznavaoci košarkaških prilika u srpskoj košarkaškoj selekciji znaju da je Milan Mačvan jedini član generacije koja je 2010. godine bila na pragu ulaska u veliko finale protiv Sjedinjenih Američkih Država, kada je Kerem Tundžeri nagazio aut-liniju i iskrivio istoriju. Oduzeo Srbiji pravo da se bori za zlato.

Sedam godina kasnije, Mačvan na pomen tog svetskog prvenstva, te nezaboravnog četvrtfinala sa Špancima i trojke Miloša Teodosića imao samo da doda:

„Da, a onda se desilo ono antologijsko polufinale“, uzdahnuo je kapiten Srbije.

„Drago mi je da smo se vratili, dvorana je sjajna, lepo je biti ovde. Biće dosta naših navijača, nije mi u nekom sećanju ostala ova dvorana, jer nismo osvojili medalju“.

Svestan je selektor Aleksandar Đorđević da Srbija nema pravo da priča, ni da razmišlja o medalji u ovom trenutku, zbog čega se maksimalno oprezno pristupa i okršaju protiv Mađarske. Na tome insistira i Milan Mačvan, uz poziv saigračima da zadrže maksimalni fokus na već postavljenom kursu.

„U nokaut fazi jedna utakmice daje za pravo svima da se bore za prolaz dalje. Treba da budemo maksimalno fokusirani, da odradimo posao najbolje moguće. Imamo ulogu favorita, to treba da opravdamo na terenu, a ne kroz priču. Treba pošteno da odradimo naš posao i imamo šanse“, ističe Mačvan.

Zadovoljan je iskusni krilni centar ostvarenim napretkom u dosadašnjem toku turnira, ali je uveren da može da bude još mnogo bolje.

„Trudili smo se da ne dođemo na turnir u najboljoj mogućoj formi, već da postepeno podižemo ritam. Protiv Belgije odradili smo najbolju defanzivnu utakmicu, napadački ipak treba da ubacimo još neke šuteve, da se poprave sitne greške, jer promašujemo zicere, ali idemo u dobrom smeru“.

Naredni rival Srbije je Mađarska, gde košarkaški kritičari nemaju dilemu ko će izaći kao pobednik.

„Spremamo se za svaku utakmicu, dosta pričamo međusobno, gledamo svakog protivnika najozbiljnije. Danas svi igramo košarku i to nije floskula, jer svako svakog može da pobedi. Pogotovo u nokaut fazi. Svi imaju 40 minuta da se pokažu, možda im se desi da budu inspirisani i pogode sve. Pored toga, treba da se potrudimo da odigramo najbolje što možemo i prođemo dalje“, ističe Mačvan i napominje:

„Ušli smo u poslednje dve-tri utakmice u mnogo bolju rotaciju, kako je i selektor rekao – više igrača je dobilo minutažu, imamo konkretne stvari sa klupe. Momci su dali sve od sebe“.

Kaže Mačvan da ekipa nije imala mnogo slobodnog vremena tokom prve faze, te da su se zato malo kretali van hotela. Ali, veruje da će prijati promena.

„Posle određenog vremena postaje sve monotono, pa verujem da je ovo pozitivna stvar“.

Srbija će meč protiv Mađarske igrati u nedelju od 14.15.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar