Najjači potres: Šestoro stradalo

Najmanje šest osoba je stradalo u zemljotresu, koji je jutros pogodio južnu obalu Meksika, a predsjednik te zemlje Enrike Penja Nijeto izjavio je da je to "najjači zemljotres" u toj zemlji u posljednjih 100 godina.

Svijet 08.09.2017 | 12:18
Najjači potres: Šestoro stradalo
Geološki topografski institut SAD javio je da je zemljotres bio jačine 8,1 stepeni Rihterove skale, ali predsjednik tvrdi da je bio 8,2 stepena Rihterove skale, što ga čini najvećim u posljednjih 100 godina u Meksiku.

Nijeto je rekao da je bio veći od zemljotresa koji je Meksiko pogodio 1985. godine, kada je više hiljada ljudi stradala u četiri meksičke zemlje, prenio je AP.

On je dodao da je uslijedilo 62 potresa i upozorio da postoji mogućnost da bi jedan, jačine 7,2 stepena Rihterove skale, mogao da pogodi tu zemlju u narednih 24 sata.Predsjednik je naveo da je oko 50 miliona Meksikanaca osjetilo potres i upozorio da bi broj poginulih mogao da poraste, prenio je Bi-Bi-Si.

Prijavljeno je da su četiri osobe poginule u saveznoj državi Čijapas, u blizini epicentra, a još dvije u saveznoj državi Tabasko.Kako je ranije javljeno, među žrtvama je i dvoje djece. Guverner Tabasko pokrajine Arturo Nunjez izjavio je da je jedno dijete poginulo kada se zbog potresa srušio zid, a jedna beba je poginula u dječijoj bolnici kada je zbog nestanka struje, prekinuto napajanje inkubatora.

Zemljotres je jutros pogodio južnu obalu Meksika i pokrenuo cunami, pri kome je najveći talas iznosio 0,7 metara.

Epicentar zemljotresa bio je 123 kilometra jugozapadno od grada Pihihapan na dubini od 33 kilometra, a mogli su da ga osjete i stanovnici Meksiko sitija.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar