Želimo rješavati otvorena pitanja

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u Mostaru da Hrvatska podržava BiH i njene reformske napore, te da želi rješavati otvorena pitanja.

Bosna i Hercegovina 06.09.2017 | 13:40
Želimo rješavati otvorena pitanja
"Činjenica je da sam od kada sam premijer sedmi put u BiH govori koliko je nama ova zemlja bitna i koliko podržavamo njene reformske napore. Želimo rješavati neka otvorena pitanja, a prije svega promovisati afirmativni pristup čvrste podrške koji gajim i koji sam gajio u različitim drugim ulogama prije nego što sam postao predsjednik Vlade", rekao je Plenković, nakon posjete Dokumentacionom centru u Mostaru.

Na konstataciju da mu je zamjereno što nije posjetio Sarajevo jer postoji niz otvorenih pitanja između dvije zemlje, Plenković je podsjetio da je njegova prva zvanična posjeta bila tom gradu.

"Dogovor sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem bio je da organizujemo zajedničku sjednicu Savjeta ministara BiH i hrvatske Vlade. To smo ispunili sa kompletnom hrvatskom Vladom. Nakon punih sedam godina takva sjednica je organizovana u BiH", rekao je Plenković.

On je dodao da je prekjuče razgovarao sa Zvizdićem i da je njihova komunikacija kontinuirana.

"Sve što radimo je usaglašeno i u najboljim namjerama", naveo je Plenković.

Premijer Hrvatske nije želio komentarisati šta očekuje od drugostepene presude haškoj šestorci, (nekadašnjem premijeru Herceg-Bosne Jadranku Prliću i petorici saoptuženih za zločine u BiH).

On je rekao da povjerenik u "Agrokoru" Ante Ramljak u ruke američkih povjerilaca nije predao izvorišta Jamnice i zemljišta niza poljoprivrednih kombinata koji su u Agrokorovom vlasništvu.

Plenković je danas posjetio Dokumentacioni centar i Kliničku bolnicu u Mostaru kojoj je obećao pomoć. On je sinoć otvorio narodnu kuhinju u okviru novosagrađenog studentskog doma za siromašne studente koji su izgradili franjevci, uz pomoć brojnih donatora među kojima i Hrvatska.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar