Irski mediji o Srbiji: Pobjeđivali smo i bolje...!

Šta pišu najugledniji irski mediji pred meč koji potencijalno odlučuje o plasmanu na Mundijal? U prvi plan stavljena njihova reprezentacija, ponešto o slabostima i manama Srbije. Znaju naš sastav, dilema oko njihovog.

Fudbal 05.09.2017 | 17:15
Irski mediji o Srbiji: Pobjeđivali smo i bolje...!
Fudbal u Irskoj nije tema broj jedan, ali daleko od toga da je beznačajan sport.

U ovoj zemlji se od sportova na travi više preferira takozvani "galski fudbal" i čuvena igra "hurling", ali čak se i u tradicionalnim pabovima, uz tamno pivo, može čuti priča o susretu Republike Irske i Srbije u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u (pravom) fudbalu.

Naši "orlovi" će večeras (20.45) pokušati da ostvare povoljan rezultat koji bi ih korak bliže primakao Rusiji, dok je pritisak i na "zelenima" ukoliko žele na veliko takmičenje.

Najugledniji mediji u ovoj ostrvskoj zemlji nisu posvetili pažnju ovom duelu koliko su i naši, ali daleko od toga da su se novinari listova "Independent" i "Irish Times" brinuli da li će im "skresati" tekst ukoliko se raspišu, ipak je fudbalska reprezentacija u pitanju.

Zanimljivo je to da se i u jednim i u drugim novinama uz selektora Martina O'Nila vezuje reč "prkosni", pošto i u ovoj zemlji vlada opšte nepoverenje prema reprezentativcima i njihovom lideru. "Independent" piše da je za Republiku Irsku ova utakmica "do or die", odnosno na sve ili ništa, dok "Tajms" u naslovu poručuje da je vreme da selektor zapuši usta kritičarima.

Novinar Danijel Mekdanel napominje da je bilo problema sa letom iz Gruzije i da je Martin O'Nil bio veoma nervozan u razgovoru sa medijima nakom razočaravajućeg remija (1:1), ali podseća da je to nešto što Ircima zna da donese dodatnu snagu i inat.

Citira selektora koga su već razbesnele stalne kritike i to da je ovo "ko zna koji put da su otpisani", a zatim se govori i o tome da Srbija nije bauk.

"Naša reprezentacija nema razloga da ne misli da može da dobije utakmicu pošto su u prošlosti pobeđivali i bolje timove od Srbije. Istina je da su oni lideri grupe i da nisu izgubili nijedan meč, kao ni Irska, ali su u nekim mečevima imali sreće da postignu kasne golove koji su im donosili bodove, a takođe su pokazali probleme u odbrani pošto su primili pogodak u svakoj od prve četiri utakmice", navodi se u "Independentu" u kome govore i o našim kvalitetima.

"Istina, Srbija ima ozbiljan ofanzivan talenat, da kazni ekipe koje igraju otvoreno, a naročito su opasni Mitrović, Tadić, Kostić i Gaćinović", kaže se kratko i opet prelazi na mane: "Međutim, njihova igra ostavlja prostor drugim ekipama na drugoj strani, pa je tako i Irska postigla dva gola u prvom meču pre godinu dana".

"Ključ za Irsku je da sebe dovede u red. Ne očekujemo radikalne taktičke promene, iako je selektor najavio neka osveženja. Bitno je da se igra agresivno sa dobrim presingom", navode oni.

Kada je u pitanju "Irish Times", tekst koji potpisuje novinar Emet Maloun navodi da će Martin O'Nil imati motiv više zbog medija koji su bili veoma grubi prema njemu i njegovim fudbalerima, te da će izvesti potpuno isti sastav koji je igrao u Gruziji, s tim da je još nejasno stanje Vesa Hulahana i Ejdena Mekgidija, a da će se i ovoga puta, kao i mnogo puta do sada, osloniti na čuveni "irski duh".

Manje se priča o kvalitetima Srbije, za koju kažu da je lakše izašla na kraj sa upornim reprezentativcima Gruzije i da se manje namučila u subotu protiv Moldavije, ali ističu da je dobra vest za naš tim povratak Vladimira Stojkovića, koji nije igrao u prvom susretu protiv Irske.

"Umesto njega je tada igrao Predrag Rajković koji je odigrao skroman meč", navode oni.

Zanimljivo je i skretanje pažnje na turskog sudiju Čunejta Čakira koji nije "pozitivna stvar" ni za jednu od dve reprezentacije, pošto je Ircima "delio" pravdu u mečevima u kojima su dobili sumnjive crvene kartone i gubili (poslednji put protiv Belgije na EURU 3:0), dok je Srbiji sudio u meču protiv Hrvatske u Zagrebu (0:2).

Kada je u pitanju sastav, "Tajms" navodi da će Irska igrati sa sledećih jedanaest igrača...

Rendolf - Kristi, Dafi, Klark, Vord - Vilan, Arter, Brejdi, Meklejn - Volters i Long.ž

"Independent" i formaciju vidi nešto drugačije.

Rendolf - Kristi, Klark, Dafi, Vord - Arter, Brejdi, Volters, Hulahan, Meklejn - Long.

Čini se da oba lista "znaju" kojih će 11 izvesti i Slavoljub Muslin pošto očekuju Rukavinu ponovo na desnom spoljnom, Milivojevića u sredini terena, sa već standardnom odbranom Nastasić-Maksimović-Ivanović ispred Stojkovića.

Čeka li nas iznenađenje? Saznaćemo uskoro...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar