Skener: Turci su videli sve od Srbije, čak i Jovićev šut!

Dan odmora je na izabranike Aleksandra Đorđevića delovao osvežavajuće – sredili su glave, tela, odlučili da ne čekaju. Rezultat je pobeda nad Turskom sa 80:74.

Košarka 05.09.2017 | 14:45
Skener: Turci su videli sve od Srbije, čak i Jovićev šut!
Ako bi reprezentativci Srbije mogli svaku četvrtinu da odigraju kao onu prvu u duelu sa selekcijom jednog od domaćina Evrobasketa, ne bismo imali šta da brinemo, analiziramo – već samo da uživamo u čaroliji. Čini se i da su oni shvatili da mora odmah da se krene najjače moguće, bez ikakvih kalkulacija i "opipavanja protivnika".

U defanzivnom delu je sve bilo besprekorno, strana pomoći je konstantno bila aktivna, pa ni pokušaji reprezentativaca Turske da “izvuku“ Ognjena Kuzmića van reketa nisu davali rezultat, koncentracija naših bekova i krila je bila na visokom nivou. 

Kvalitetna odbrana je dala krila napadu, iz pet ukradenih lopti pojavilo se pet asistencija, a čak 9 od 21 poena je upisano iz kontranapada. 

Đorđević je održavao visok ritam, pružio je u prvih 10 minuta šansu svima osim Marku Guduriću, a na poluvremenu se, od igrača koji su se oznojili na terenu, u strelce nisu upisali samo Branko Lazić i Kuzmić. 

Ipak, nije sve delovalo tako sjajno – nikakvo rešenje nije postojalo za blokove Semiha Erdena, oko koga su “leteli“ šuteri i ispaljivali trojke iz svih pozicija. Nažalost, i pogađali – za seriju 12:0 i naznaku problema za stručni štab Srbije.

Niz grešaka i izgubljenih lopti, srećom, Turska nije uspela da potpuno materijalizuje i da se vrati u meč, čeoni pik-en-rol sa Erdenom, u ulozi totema koga je nemoguće zaobići, je nekako zaustavljen.

Tu nije bio kraj problemima, kreativni selektor Turske Ufuk Saridža je imao rezervnu opciju, na teren je poslao petorku u kojoj nijedan igrač nije viši od 2 metra, planirao je da raširi našu postavku, te zapreti šutem ili prodorima do obruča.

Delom je uspeo u tome, ušla je voda u uši reprezentativcima Srbije u poslednjoj deonici, povezane su tri trojke, praktično sve iz kontranapada, posle udvajanja Bobana Marjanovića i pogrešnih povratnih pasova, ali nije moglo dalje – javio se Bogdan Bogdanović i uz pomoć maestralnog Stefana Jovića i agilnog Vladimira Lučića priveo meč kraju.

Mora da nas raduje činjenica da su naši reprezentativci uspeli da stignu do mnogo lakih poena, bilo je više kontranapada nego u prve dve utakmice zajedno, a iako je protivniku dozvoljeno da uhvati 10 lopti pod našim košem – jasno je da smo imali dominaciju u skoku (40:27).

Kada smo već kod statističkih parametara, valja napomenuti da je selekcija Srbije bila na korak od idealnog procenta šuta u sve tri kategorije – zabrinjavajuće, idealni scenario (50-40-90) pokvarila su slobodna bacanja (73%).

6 Milan Mačvan – pomalo trapavo je ušao u meč, ali je odigrao veoma važnu rolu u momentima kada je Turska igrala sa petoricom niskih igrača. Gotovo neprimetno je upisao 8 poena uz 4 skola i 2 asistencije, ali mora da bude pažljviji prema lopti – izgubio je tri.

7 Bogdan Bogdanović – javio se kad je bilo najpotrebnije, ubacio 10 vezanih poena u poslednjoj deonici i to u momentima kada je protivnik dobio krila i ozbiljno pripretio. Mnogo je morao da trči da bi se izborio za poziciju. Ukrao loptu u poslednjem ozbiljnom napadu Turaka, nije realizovao kontranapad, ali je tim potezom stavio tačku na meč.

11 Vladimir Lučić – provodio je vreme i na “trojci“ i na “četvorci“ i pokazao kako košarkaš na te dve pozicije treba da igra. Skupio je 9 skokova, a čini se da je mogao i više jer je u najmanje tri navrata bio za malo kratak. Zlata vrednu trojku je pogodio u finišu meča, potom realizovao i slobodna bacanja, smireno i staloženo. U prvom poluvremenu je uspeo sjajno da “uštopuje“ Džedija Osmana.

12 Dragan Milosavljević – ponovo ga je bilo svuda, u jednom crnom trenutku je iznudio prekršaj na šutu za tri poena, razgalio je ekipu kontranapadom koji je završio zakucavanjem u lice Semihu Erdenu, a zapretio je i sa krilne pozicije, kao Marko Simonović ili Nikola Kalinić ranije – a to je ono što nam je falilo u prve dve utakmice.

14 Stefan Birčević – verovatno je sve iznenadila činjenica da je bio najefikasniji u timu u prvom poluvremenu. U nastavku se nije naigrao, ali je sve ono što je uradio u početne dve četvrtine više nego odlično. Ako izuzmemo njegov već standardni način fauliranja protivničkih igrača...

15 Vladimir Štimac – dobio je priliku već u prvoj četvrtini, trebalo je da se “pobije“ sa Erdenom – delimično je uspeo. Sjajno je reagovao u dva navrata pod košem Turske, ali je morao na klupu jer su protivnici počeli da ga izvlače van linije za tri poena i napadaju licem. Može bolje, čini se da podiže formu.

19 Branko Lazić – poput Štimca, uleteo je na teren u početnoj fazi meča, nije se previše zadržao na parketu, ali će ostati upamćena “leteća“ asistencija u jednom od kontranapada.

22 Vasilije Micić – i dalje deluje izgubljeno, ali izgleda da mu se samopouzdanje polako vraća. Otvorio je nekoliko kontri, ali ekipa sa njim na poziciji organizatora igre ne deluje organizovano. Moralno podizanje ekipe bi trebalo da pozitivno da utiče i na njega u nastavku prvenstva.

23 Marko Gudurić – nije ulazio u igru.

24 Stefan Jović – malo je reći, pa bravo Stefane! Konačno se odvažio da šutne sa distance, iako nije imao razloga da to ne radi i ranije. Mnogo prostora su mu ostavljali direktni čuvari, umeo je to da iskoristi, a spektakularnu napadačku partiju (15 poena) je začinio sa 9 asistencija, 2 ofanzivna skoka i 2 ukradene lopte.

32 Ognjen Kuzmić – više verovatno nije stvar u znanju, verovatno ima i do sreće... Promašeni ziceri su mogli skupo da nas koštaju, ali je novi centar Real Madrida bio na visini zadatka kada je bilo neophodno, u finišu meča – skokom u napadu, poenima na obruču i dodatnim slobodnim bacanjem.

51 Boban Marjanović – ovakav protivnik ne odgovara njegovoj igri, zato je na parketu proveo svega 10 minuta. U prvom poluvremenu je uspevao da pronađe put do poena, uglavnom sa linije za slobodna bacanja. U nastavku su ga udvajali, imao je velikih problema da izbaci povratni pas, dok je u defanzivi stalno morao da se osvrće, kako mu neko ne bi prošao iza leđa.



Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar