SP: Njemačka i Engleska blizu cilja, Crnogorci prate!

Uzbudljivo veče kvalifikacija za Mundijal u Rusiji.  Grupa C: Nemci i od negledljive utakmice naprave feštu! Severna Irska u baražu! Česi i Norvežani će Mundijal gledati sa TV ekrana.  Grupa E: Jovetić čuva crnogorski san o Mundijalu! Poljaci su praktično već tamo.  Kapiten Sokolova doneo pobedu golom 15 minuta pre kraja.  Grupa F: Engleska zakazala oktobarsku žurku! Pravi krkljanac u borbi za baraž! Gordi Albion posle pobede nad Slovačkom (2:1) na korak od Rusije.

Fudbal 04.09.2017 | 23:25
SP: Njemačka i Engleska blizu cilja, Crnogorci prate!
Sve se zna u Grupi C, iako teorija još dozvoljava rokadu na čelu tabele. Ali objektivno - Nemačka ide na Mundijal u Rusiju, dok će Severna Irska tu privilegiju pokušati da izbori kroz baraža. Jer posle večerašnjih pobeda ove dve selekecije u susretima sa Norveškom (6:0), odnosno Češkom (2:0), između svi ostali takmaci iz gruše C ostali su bez šansi da se domognu jednog od prva dva mesta na tabeli, dok Nemce i Irce deli pet bodova.

Pa čak i da u sledećoj kvalifikacionoj utakmici Severna Irska u Belfastu savlada Pancere, teško da će se u poslednjem kolu sve poklopiti. Da će Irska slaviti u Norveškoj, te da Nemci na domaćem terenu neće savladati Azerbejdžan. I da će pritom u ta dva poslednja kola ispariti ogromna prednost koju vojska Joahima Leva ima u gol razlici: plus 33 naspram plus 14 Severne Irske.

Taman da izbrišemo iz memorije da su Nemci najveća konstanta u svetu fudbala, ako zaboravimo da su aktuelni vladari planete, ne možemo da prenebregnemo činjenicu da je njihova igra čista poezija.

Pitajte samo Norvežane, koji su se u Štutgartu verovatno osećali kao đaci prvaci u fudbalskoj akademiji. Šest golova u mreži Runea Jarstejna. Ne zna se koji lepši od koga. Kad to rade Nemci izgleda tako prosto. Kao da se fudbal igra bez odbrane. Kao da se ljudi rađaju sa tim gol instinktom.

Prvo Mesut Ozil sa savršenom parabolom, pa minijatura Julijana Drakslera, zatim dve akcije kao preslikane iz najlepših dana Barselonine tiki-take, obe na kraju krunisane pogocima Tima Vernera, za kraj i Leon Gorecka i vremešni Mario Gomez.

Da je Nemcima trebalo 10 verovatno bi i dali 10. A nije baš da je Norveška ekipa koju svako može da puni kako mu se prohte.

Puno razloga za slavlje i u Belfastu. Džoni Evans za početak glavom, tek da još jednom Česima ogoli surovu istinu: negde u nekom trenutku zaboravili ste kako se tera lopta. A onda i šlag na tortu. Kris Brunt, vezista Vest Bromvič Albiona, odapeo je projektil iz slobodnog udarca i Ircima osigurao nastup u baražu.

Da, nije greška - u baražu. Jer znamo svi ko će ovde biti prvi. Isti oni koji će i u Rusiji biti glavni favoriti za svetsku krunu. Mnogo su ozbiljni Nemci.

Kad je teško - tu je Stevan Jovetić! Kapiten Crne Gore još jednom je poveo Sokolove do pobede i ostavio ih u trci za plasman na Svetsko prvenstvo. Crnogorci su u Podgorici pobedili Rumuniju sa 1:0 u osmom kolu kvalifikacija.

Zaslužili su domaći igrači ovu pobedu, nadapali su tokom cele utakmice, bili bolji rival, ali im je realizacija bila problematična.

Ipak, kao i mnogo puta rešenje za taj problem bio je Jovetić. Igrao se 75. minut, kada jeAdam Marušić prošao po desnoj strani i sjajno centrirao, a Jovetić skočio visoko i glavom poslao loptu u suprotan ugao.

Gol u klasičnom maniru engleskih napadača tamo negde iz 80-tih godina prošlog veka. Taj pogodak totalno je anestezirao ionako slabašne goste iz Rumunije.

Izabranici Ljubiše Tumbakovića relativno lako i rutinski su čuvali loptu i prednost do kraja meča na stadionu u Podgorici. Sada im preostaje da se spreme za poslednja dva meča u kvalifikacijama i to kakva - kod kuće sa Danskom i u gostima protiv Poljske. 

A Poljska je širom otvorila vrata Mundijala pobedom nad Kazahstanom od 3:0 i sada manje, više može mirno da uđe u završnicu kvalifikacija.

Strelac prvog pogotka na utakmici u Varšavi bio je Arkadijuš Milik već u 11. minutu, posle dobre akcije i asistencije Maćeja Makuševskog.

Prednost je duplirao Kamil Glik u 74. minutu, a asistenciju je upisao Pjotr Zjelinski. Konačan rezultat na radost domaćih navijača postavio je Robert Levandovski iz penala pet minuta pre kraja.

Još jedan uspešan korak za Engleze koji će 5. oktobra na svom Vembliju protiv Slovenije imati priliku da zvanično viziraju pasoše za Svetsko prvenstvo u Rusiji. Selekcija Gareta Sautgejta nije dozvolila nikakvo iznenađenje večeras, rutinski je savladala Slovačku sa 2:1 i odlepila se na pet bodova prednosti u odnosu na Slovake dva kola pre kraja.

A nije počelo dobro, opijeni ulogom favorita, Englezi su već u trećem minutu primili gol za koji se pobrinuo Lobotka. Bio je to trenutak kada je Vembli zanemeo, a dugo je Gordi Albion tražio put do mreže protivnika. Ipak, pronašao ga je, na radost publike na fudbalskom hramu u Londonu, pošto je Erik Dajer u 31. nakon kornera Rašfordaporavnao na 1:1.

U nastavku meča stvari su došle na svoje mesto, a tačku na utakmicu stavio je večeras najbolji pojedinac u redovima Engleske Markus Rašford sjajnim udarcem sa otprilike 18 metara. Majstorski je napadač Mančester Junajteda naciljao i šutirao u 59. minutu, a golman Dubravka samo je zaplivao i ulepšao ovaj detalj.

Nisu Englezi briljirali večeras, igrali su koliko im je bilo potrebno da se prbiliže konačnom cilju plasmanu na prvo Svetsko prvenstvo, šesto uzastopno.

Rezultat sa Vemblija obradovao je fudbalere Slovenije i Škotske, koji su opravdali epitete favorita u duelima sa Litvanijom i Maltom, pa sada imamo pravi krkljanac u borbi za drugo mesto, pošto Slovaci imaju bod više u odnosu na pratioce i najbolju gol-razliku.

Janezi su do vrha napunili mrežu Litvanije (3:0) uz dva pogotka sa penala Josipa Iličićadok je Škotska na prepunom Hempdenu rutinski porazila nejake Maltežane (2:0) i održala šansu da vidi Rusiju. Zato će poslednja dva kola u oktobru u ovoj grupi će biti izuzetno zanimljiva, a Slovenci su možda i u najtežoj situaciji pošto, kao što rekosmo, gostuju Engleskoj i lako mogu da izgube korak u trci za baraž u odsutnom trenutku.

Dakle, Englezi se pitaju o svemu, pa i o tome ko će u baraž...

Rezultati 8. kola:

GRUPA A (nedelja)

Holandija - Bugarska 3:1 (1:0)
/Proper 7, 80, Roben 67 - Kostadinov 69/

Belorusija - Švedska 0:4 (0:3)
/Forsberg 18, Niman 24, Berg 37, Grankvist 84/

Francuska - Luksemburg 0:0

TABELA: Francuska 17, Švedska 16, Holandija 13, Bugarska 12, Belorusija 5, Luksemburg 5.

GRUPA B (nedelja)

Farska Ostrva - Andora 1:0 (1:0)
/Sorensen 32/

Mađarska - Portugal 0:1 (0:0)
/Silva 48/

Letonija - Švajcarska 0:3 (0:1)
/Seferović 9, Džemaili 54, Rodrigez 58p/

TABELA: Švajcarska 24, Portugal 21, Mađarska 10, Farska Ostrva 8, Andora 4, Letonija 3.

GRUPA C

Azerbejdžan - San Marino 5:1 (2:0)
/Izmailov 20', 57', Abdulajev 25', Sevoli 71'ag, Sadigov 81' - Palaci 74'/

Nemačka - Norveška 6:0 (4:0)
/Ozil 10', Draksler 17', Verner 21', 40', Gorecka 50', Gomez 79'/

Severna Irska - Češka 2:0 (2:0)
/Evans 28', Brant 41'/

TABELA: Nemačka 24, Severna Irska 19, Češka 9, Azerbejdžan 10, Norveška 7, San Marino 0.

GRUPA D (utorak)

Austrija - Gruzija 20.45
Moldavija - Vels 20.45
Republika Irska - Srbija 20.45

TABELA: Srbija 15, Irska 13, Vels 11, Austrija 8, Gruzija 3, Moldavija 2.

GRUPA E

Jermenija - Danska 1:4 (1:2)
/Korjan 6' - Dilejni 17', 82', 93', Eriksen 29'/

Crna Gora - Rumunija 1:0 (0:0)
/Jovetić 75'/

Poljska - Kazahstan 3:0 (1:0)
/Milik 11', Gilik 74', Levandovski 86'p/

TABELA: Poljska 19, Danska 16, Crna Gora 16, Rumunija 9, Jermenija 6, Kazahstan 2

GRUPA F

Engleska - Slovačka 2:1 (1:1)
/Dajer 37', Rašford 59' - Lobotka 3'/

Škotska - Malta 2:0 (1:0)
/Bera 9', Grifits 49'/

Slovenija - Litvanija 4:0 (1:0)
/Iličić 25', 61', Verbić 82', Birsa 90'/

TABELA: Engleska 20, Slovačka 15, Slovenija 14, Škotska 14, Litvanija 5, Malta 0.

GRUPA G (utorak)

Makedonija - Albanija 20.45
Italija - Izrael 20.45
Lihtenštajn - Španija 20.45

TABELA: Španija 19, Italija 16, Albanija 12, Izrael 9, Makedonija 6, Lihtenštajn 0.

GRUPA H (nedelja)

Estonija - Kipar 1:0 (0:0)
/Kait 90+2/

Grčka - Belgija 1:2 (0:0)
/Zeka 73 - Vertongen 70, Lukaku 74/

Gibraltar - BiH 0:4 (0:1)
/Džeko 35, 85, Kodro 65, Lulić 83/

TABELA: Belgija 22, BiH 14, Grčka 13, Kipar 10, Estonija 8, Gibraltar 0.

GRUPA I (utorak)

Island - Ukrajina
Turska - Hrvatska
"Kosovo" - Finska

TABELA: Hrvatska 16, Ukrajina 14, Island 13, Turska 11, Finska 4, "Kosovo" 1.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar