SP: ''Zmajevi četvorkom'' kroz Gibraltar!

Reprezentacija BiH sa ubjedljivih 4:0 savladala Gibraltar i vratila se na drugo mjesto u grupi H.

Fudbal 03.09.2017 | 23:52
SP: ''Zmajevi četvorkom'' kroz Gibraltar!
Selekcija BiH nakon teškog poraza od Kipra uspjela je da povrati samoipouzdanje i upiše nova tri boda u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. 

Gostovanje Gibraltaru stiglo je u pravo vrijeme i "zmajevi" su protiv totalnog autsajdera upisali očekivanu i ubjedljivu pobjedu  -  4:0.

GIBRALTAR - BIH 0:4 (0:1)

/Džeko 34, 85, Kodro 65, Lulić  83/

U isto vrijeme Belgija je kao gost savladala Grčku rezultatom 2:1 i omogućila "zmajevima" da preteknu Grke na drugoj poziciji Grupe H koja vodi u baraž. 

Belgija je nakon ove pobjede i matematički obezbijedila plasman na Mundijal u Rusiji, dok će BiH sa osvojenih 14 i Grčka sa 13 bodova voditi bitku za mjesto u baražu.

Selekcija Mehmeda Baždarevića će do kraja kvalifikacija igrati protiv Estonije u gostima i protiv Belgije kod kuće, dok će Grci gostovati otpisanom Kipru i dočekati posljednjeplasirani Gibraltar.

BiH nije pružila očekivanu partiju na stadionu Algarve u portugalskom Faru, gdje Gibraltar igra svoje utakmice, dugo se mučila da načne domaćina, a potom i da stekne ubjedljiviju prednost.

Selektor Baždarević promiješao je karte i u ekipi se našlo nekoliko novih imena u odnosu na utakmicu s Kiprom, ali nedostajalo je inicijative i agresivnosti protiv objektivno prilično limitiranog protivnika.

Ipak, "zmajevi" su uspjeli prvo poluvrijeme da završe sa prednošću, nakon što je Džeko pogodio na asistenciju Hadžića u 34. minutu.

U posljednjih par minuta prvog dijela BiH jeste krenula ofanzivnije, ali je Ibrahim činio čuda na golu, da bi u nastavku ponovo stala igra bh. fudbalera.

Konačno Kodro je u 65. minutu postigao gol nakon odličnog ubacivanja Višće i upisao svoj PRVENAC u dresu sa nacionalnim grbom.

Nakon perioda bez mnogo uzbuđenja BiH je u roku od dvije minute, od 83. do 85.  minuta postigla dva gola i došla do ubjedljive pobjede i važnih bodova. 

Utisak sa utakmice s Kiprom nije mnogo popravljen, ali ono što će se pamtiti su tri važna boda u borbi za odlazak u Rusiji, te prvi gol Kodra za reprezentaciju BiH.

Do kraja kvalifikacija BiH će dočekati Belgiju i gostovati u Estoniji, a treba napomenuti da drugo mjesto u grupi na kraju kvalifikacija znači baraž za odlazak na Mundijal, ali samo ukoliko ne bude najslabija od svih drugoplasiranih selekcija u devet evropskih kvalifikacijskih grupa.

GRUPA H

Estonija – Kipar 1:0 (0:0)

/Kait 90+2/

Gibraltar – BiH 0:4 (0:1)

/Džeko 34, 85, Kodro 65, Lulić 83/

Grčka – Belgija 1:2 (0:0)

/Zeka 73 - Vertongen 70, Lukaku 74/ 

Tabela: Belgija 22, BiH 14, Grčka 13, Kipar 10, Estonija 8, Gibraltar 0

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar