Gotovo je! Mbape potpisao za PSŽ!

PSŽ kupio i Mbapea, 402 miliona za dva igrača! Talentovani napadač Monaka prelazi u Pari Sen Žermen koji poslednjeg dana prelaznog roka garantuje Monaku 145 miliona evra bez bonusa.  Kraj najduže i najbizarnije transfer sage ovog leta koja je u potpunosti obesmislila sva pravila finansijskog fer-pleja.

Fudbal 31.08.2017 | 20:40
Gotovo je! Mbape potpisao za PSŽ!
PUKLA BOMBA - Kilijan Mbape! Zvanično potvrđen drugi najveći transfer u istoriji fudbala!

Parižani su tako u istom prelaznom roku kompletirali dva najskuplja transfera u istoriji fudbala prethodno kupivši Nejmara iz Barselone za 222 miliona evra.

Mbape je čitavog proleća i veći deo leta povezivan s Real Madridom kome se divi još od kada je bio 'klinac', ali do prelaska u 'Kraljevski klub' nije došlo.

Napadač koji je uz Radamela Falkaa bio ključni igrač koji je Monaku vratio titulu sa samo 18 godina dobija godišnju platu od 15 miliona evra, a Monako će na ime bonusa inkasirati još 35 miliona evra čime ceo posao vredi ukupno 180 miliona evropskih novčanica!

Mbape je rođen u Parizu, 'Svecima' se obavezuje do 2022. godine, a u narednoj sezoni će uz Nejmara i Kavanija činiti udarni trio paklenog napada Pari Sen Žermena u napadu na Ligu šampiona.

Za 400 miliona evra koliko će Parižani potrošio samo na dva igrača, može se napraviti čitav tim ozbiljnih igrača, ali prelazni rok koji se završava za nepuna četiri sata je pokazao da su cene igrača otišle u nebo, kada se uporede sa onim od pre desetak, petnaest godina. Opravdano ili ne, klubovi nastavljaju da kupuju.

Kraj!

Kilijan Mbape (18), supertalentovani napadač Monaka, "isterao je svoje" i biće pozajmljen Pari sen Žermenu do kraja ove sezone, dok su "sveci" u obavezi da narednog leta za njega plate 166 miliona funti.

Parižani su i saopštili da će, po završetku pozajmice, ugovor sa njim biti potpisan do 2022.

"Presrećan sam što sam se pridružio PSŽ-u. Za svakog mladog momka iz Pariza je sad da obuče dres ovog kluba i uživa na atmosferi na 'Parku prinčeva'. Želeo sam da budem deo ovog ambicioznog projekta i nadam se da ću zajedno sa saigračima ostvariti ciljeve koji su stavljeni pred nas", kazao je ovaj mladi fudbaler za zvanični sajt vicešampiona Francuske.

Podsetimo da je PSŽ ovog leta doveo i Nejmara iz Barselone, tako što je ovom fudbaleru dao 222 miliona evra kako bi samom sebi aktivirao otkupnu klauzulu, a pravo je pitanje kako će se UEFA nositi sa ovim "ruganjem" i obesmišljavanjem finansijskog fer-pleja.

Ovaj mladić, koji u decembru puni 19 godina, je prošle sezone "eksplodirao" i postigao 26 golova i zabeležio 14 asistencija u 44 utakmice za Monako.

Međutim, ni šampionska godina sa "kneževima", a ni godine, nisu ga zadržale u Monaku...

Posle nekoliko nedelja napornih pregovora, PSŽ i Monako su postigli danas konačan dogovor oko formule za transfer. PSŽ dovodi Mbapea na pozajmicu s opcijom da otkupi ugovor na kraju sezone za 145.000.000 evra. Posle otkupa ugovora će biti potpisan ugovor do leta 2022. godine između Svetaca i Mbapea. 

To Mbapeov transfer čini drugim najvećim u istoriji fudbala. Odmah iza njegovog novog saigrača Nejmara koji je plaćen 222.000.000 evra. Ali ni to nije sve, PSŽ se obavezao da će Monaku isplatiti još 35.000.000 evra kroz bonuse što transfer podiže na ukupnih 180.000.000 evropskih novčanica! 

Mbape je bez prema najskuplji tinejdžer u istoriji fudbala. Došao je posle fantastične sezone u kojoj je eksplodirao u dresu Monaka i bio otkriće u evropskom fudbalu. Tražili su ga Real Madrid, Mančester Siti, Barselona, Liverul, Arsenal, Čelsi, Bajerm, ali je na kraju PSŽ brutalnom ponudom oduvao konkurenciju. 

Iako Monako nije želeo da pojačava direktnog konkurenta u prvenstvu, nije mogao da odoli lukrativnoj ponudi Svetaca jer niko drugi nije bio ni blizu da ponudi nešto slično. Transfer je ubrzala i želja samog igrača da zaigra baš u Pari Sen Žermenu. Rođen je u okolini Pariza, vraća se u rodni grad i biće ljubimac domaćih navijača. A ne treba zaborvaiti ni da mu je PSŽ ponudio monstruozan ugovor vredan 15.000.000 evra po sezoni. 

Čekalo se samo da PSŽ i Monako pronađu model zbog problema koje Sveci imaju sa finansijskim fer-plejom zbog velikih kupovina i pogotovo posle bombastičnog transferaNejmara. Ipak, uspeli su da sa varijantom pozajmice zaobiđu zakone i još jednom prevare UEFA monitoring. Makar do sledećeg leta kada će morati da otkupe Mbapev ugovor i kada će morati da ispegalju finansije.

Do tada PSŽ ima dovoljno vremena da se reši nekih od skupocenih igrača poputDrakslera, Di Marije, Lukasa Moure ili Pastorea. Može nekog od njih proda i do kraja večeri. Ali nije pod pritiskom da to uradi posle ovakvog modela Mbapeovog transfera. 

Mbape bi trebalo da čini udarni triling u napadu Pari Sen Žermena sa Kavanijem iNejmarom. Spektakl može da počne! PSŽ sa napadačakim tercetom plaćenim 465.000.000 evra kreće u napad na Ligu šampiona! 

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar