EP: Šok na startu! Gruzija pobijedila Litvance!

Reprezentacija Gruzije pripredila je veliko iznenađenje i u prvom kolu Grupe B pobedila Litvance rezultatom 79:77.  

Košarka 31.08.2017 | 20:20
EP: Šok na startu! Gruzija pobijedila Litvance!
Veliko iznenađenje u Tel Avivu gde je Gruzija uspela da odoli Litvancima i slavi u dramatičnoj završnici.

Već na samom početku meča bilo je jasno da aktuelnim vicešampionima neće biti lako s Gruzinima, koji su na pripremnim mečevima pokazali da su jaki protivnici.

Prva četvrtina završena je nerešenim rezultatom 18:18, ali su Litvanci napravili razliku u drugom kvartalu i na odmor otišli s pet poena viška.
Veliki preokret napravili su Gruzini u nastavku i posle trideset minuta imali dva poena viška.

Pravi "triler" viđen je u poslednjem kvartalu, prvo je Markoišvili u poslednjem minut doneo prednost Gruziji od dva poena, na četiri ih je 20 sekundi pre kraja odveo Dikson.

Reprezentacija Gruzije uspela je da savlada favorizovanu Litvaniju, aktuelnog viceprvaka Evrope, u dramatičnoj završnici koju je odlučio odlični Dikson, dok je šut za pobedu imao i Mačijulis, ali je on promašio uprkos tome što je bio sam nakon pada svog čuvara.

Prethodno su Litvanci imali šansu da izjednače na 76:76 nakon promašaja Markuišvilija za tri poena, međutim odmah je na drugoj strani loptu izgubio Kalnijetis, da bi Dikson preuzeo odgovornost i "zavrnuo" loptu nakon prodora za 78:74 na 20 sekundi do kraja. Potom su Gruzijanci napravili loš faul, no Kuzminskas je pogodio samo jedno od tri slobodna bacanja, da bi potom Mačijulis doneo novu neizvesnost poenima iz odbojke, mada se čini da nije dosuđen faul nad Šengelijom.

Brzi faul značio je slobodna bacanja za Diksona, a iako je pogodio samo jedno:

Litvanija - Gruzija 77:79 (18:18, 21:16, 18:25, 20:20)

Fenomenalnu "rolu" pružio je Šengelija koji je bio prva napadačka opcija Gruzijanaca pošto je ubacio čak 29 poena, dok je Sanadze dodao 13, a Dikson 12 uz još sedam asistencija i tri skoka.

Kod Litvanca je prednjačio Kuzminskas sa 18 poena i 7 skokova, ali je još samo Kalnijetis sa 15 bio dvocifren. Jonas Valančijunas postigao je 9 poena i imao još toliko skokova, a na poen do deset zaustavio se i Mančijulis.

U drugoj utakmici u tog grupi Nemačka je pobedila Ukrajinu sa 75:63 (9:16, 30:17, 19:14, 17:16), dok večeras igraju Izrael i Italija.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar