Ivković o Eurobasketu: Možemo negdje do polufinala!

"Saša Đorđević, ne pokazuje paniku posle brojnih povreda, nema potrebu da unapred traži alibi, on je ispred tima i veruje u njega. A ja potpuno verujem Saši Đorđeviću", poručuje bivši selektor.

Košarka 01.09.2017 | 21:30
Ivković o Eurobasketu: Možemo negdje do polufinala!
Dušan Ivković odlično zna kako je trenirati i voditi reprezentaciju i kako se osvajaju medalje na velikim takmičenjima. Ovog leta je pratio pripreme košarkaša Srbije, kao i mečeve koje su igrali i veruje da na Evropskom prvenstvu, koje danas počinje, mogu da naprave dobar rezultat, uprkos otkazima koji su usledili zbog povreda.

"Gledajući poslednji pripremni turnir u Atini i opštu situaciju, stekao sam utisak da će naš tim biti iznad svakog pritiska i da postoji mogućnost da možemo da stignemo negde do polufinala", izjavio je Ivković u opširnom intervjuu za NIN.

Povrede su "desetkovale" srpski tim (Bjelica, Teodosić, Kalinić, Nedović), ali i izostanak Nikole Jokića, koji je odlučio ovo leto da provede van reprezentacije.

"Povrede su deo sporta, a što se tiče Jokića mislim da se našao u takvoj situaciji jer mu je rečeno da ne igra. Ne mogu sada da prozivam ko mu je to rekao, ali sigurno neko iz NBA. Nije to mogao da mu kaže neko iz ovog okruženja. Pošto mu je tako rečeno, on je to pokušao da objasni na neki način, a na čitaocima je da odluče koliko su spremni da prihvate njegovo objašnjenje. Nema dileme da će nam Jokić biti potreban u narednih deset godina", istakao je Ivković.

"Bojim se da nam je košarka u ogromnoj krizi i da mi teško možemo kao Evropa da izdržimo toliki odliv, pre svega, sada i mladih igrača. Nekada je za mene bila čast i ponos da igrač kojeg sam trenirao dobije određenu ulogu i igra u NBA ligi. To nije normalno kako oni skautuju ne samo evropske, nego sve igrače širom sveta, a najviše u Evropi, jer je košarka osim u Americi daleko najnaprednija u Evropi, tako da FIBA mora da nađe neka rešenja", poručio je trofejni stručnjak, koji će 30. septembra biti primljen u FIBA Kuću slavnih, deset dana nakon zvanične oproštajne utakmice koja će mu u organizaciji Olimpijakosa biti priređena u Atini.

Ivković je rekao da veruje u srpski tim, jer pre svega veruje selektoru Saši Đorđeviću koji ih predvodi.

"Ja potpuno verujem Saši Đorđeviću. Najviše se mi dopada što ne pokazuje nikakvu paniku, ni u najavi, i nema potrebu da unapred traži alibi. To je nešto što je veoma važno, jer on mora da bude ispred tima i da pokaže da veruje u njih. I siguran sam da je Saša u tome jako dobar".

Duda je rekao da razume u kakvoj je situaciji Đorđević jer je 2013. godine bio u sličnom problemu kada je CSKA u poslednjem trenutku zabranio Milošu Teodosiću da nastupa na Eurobasketu.

"Ali tada nismo imali na ovaj način razigranog Bogdana Bogdanovića", dodao je Ivković i otkrio deo intimnog razgovora sa mladim asom srpskog tima.

"Kada sam razgovarao sa Bogdanovićem o mojoj oproštajnoj utakmici u Atini, on mi je rekao: 'Dolazim sigurno, s tim što ću prvo da svratim na balkon Skupštine grada, a onda dolazim na tvoju utakmicu u Grčku'. Rekao sam mu: 'Čekaj, polako, nemojte sebi da stvarate pritisak da morate da osvojite zlato i da vas čeka balkon'", otkrio je Ivković, napominjući da je taj razgovor vođen pre nego što su "orlovi" ostali bez Teodosića i ostalih igrača zbog povreda.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar