Lov na vještice i 'prisluškivanje'

Tvrdnje Gordane Tadić, v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH na prekjučerašnjoj konferenciji za medije da je bila prisluškivana i praćena od strane Agencije za istragu i zaštitu zajedno sa Ružicom Jukić, zamjenicom predsjdnika VSTS-a, već juče su se pokazale besmislene, lažne i izmišljene.

Bosna i Hercegovina 31.08.2017 | 15:22
Lov na vještice i 'prisluškivanje'
Kao što je falisifikat i izmišljotina bio njen krunski dokaz, navodni dokument kojeg je tužiteljki Tadić dostavio navodni novinar Josip Šimić o navodnom prisluškivanju Tadićke i Jukićke.

I, šta ćemo sada, nakon što je v.d. glavne tužiteljke uhvaćena u laži? Šta da se radi nakon što je notorni "novinar istraživač" Šimić iznova prokazan kao teško ubrojivo čeljade u kojeg, kao u poštansko sanduče, različite interesne grupe advokati, špijuni, političari, pravosudni djelatnici ubacuju različite dokumente, šopaju ga "željama i pozdravima" bez mrve straha da će ih on provjeravati prije nego što ih pusti u javni opticaj.



U svakoj ozbiljnoj državi situacija u kojoj državna tužteljka optuži državnu policijsku agenciju da je špijunira, bio bi to prvorazrednan skandal. Kod nas nije, ili jeste kratkoročno, jednodnevno, jer za razliku od ozbiljnih država gdje su državni tužioci visokoprofesionalna, odgovorna, kompetentna čeljad, u BiH to nije slučaj.

Uvijek, kada se ovakva medijsko-obavještajno-politička svinjarija dogodi, postavlja se pitanje ko je imao koristi od štete koja je nanesena barem dvjema državnim insitucijama, Tužilaštvu i SIPA? (Nedavno se to, po skoro identičnom obrascu desilo sa OBA-om, nakon čega je smijenjen Nikola Špirić sa mjesta predsjednika Komisije za nadzor obvještajne zajednice.)

Naravno, ovakva amaterska, providna muljaža ide na ruku onima, brojnim dobro politički i interesno umreženim, kojima nikakvo državno pravosuđe, zajednička policijska agencija, kao ni državna Transportna agencija, ne odgovara.

Prema informacijama portala "SB " ideja o kompromitovanju SIPA izvorno je potekla iz Visokog sudskog i tužiteljskog savjeta. Učinjeno je to na podstcaj advokatskog kruga oko Fahrudina Radončića, koji je, pokazalo se to u brojnim odlukama ove pravosudne institucije, klijentelizmom, medijskim pritiskom i ucjenama, stavio pod kontrolu ključne ljude VSTS-a.

Naravno da je u tome imao aktivnu podršku Dragana Čovića, koji preko bliskog saradnika iz rukovodstva HDZ-a Mije Krešića, koji je blizak rođak tužiteljke Tadić, asistirao u ovoj "igranki".



Činjenicu da je "najiscrpnije" i "najekskluzivnije" informacije o skandalu sa falsifikovanim dokumentom SIPA imao televizijski servis Milorada Dodika RTRS (čiji se novinar "slučajno" našao u jednoj provincijskoj kafani u Istočnom Sarajevu, gdje je zatekao "istraživača" Šimića sa "partnerima" iz Tužilaštva), ne treba dodatno pojašnjavati.

Jer je nezamislivo da su u ovakvim poslovima, koji potkopavaju krhki autoritet državnog aparata, policije, javne i tajne, tužilaštva... Dodik ne pojavi barem u jednoj od epizoda, ovoga puta medijskoj.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Mektić je sve u pravu

31.08.2017 13:42

Svi se sjećamo kada je Ružica Jukić rekla da Dragan Mektić traži predmete iz Tužilaštva BiH.A Mektić je odgovorio da je on nepoželjna osoba ili persona non grata u tužilaštvu.Tužilaštvo i VSTS igraju u istom kolu

ODGOVORITE
Name

Hm

31.08.2017 14:06

Al ova trojica gore na slici su naj veci kriminalci u BiH! Dvojicu nitko ne moze smjenit nit im oteti vlast a Radoncic ako dodje i on ce postati dozivotni predstavnik Bosnjaka!

Name

yugosloven

31.08.2017 14:56

POGLEDAJTE KAKO SE DVICA HINJA SMEJU COVEKU IZA LEDJA TO ZA VRIJEME TITA NIKOME NIJE B BILO POTREBNO

ODGOVORITE
Name

jedan

31.08.2017 14:59

Tuzilastvo i VTSV su u rukama ta tri debila sa slike + baketa i samo sto rade je da stite njihove interese.

ODGOVORITE
Name

Švicarac

31.08.2017 19:30

Drzava zvana "cirkus kolorado"

ODGOVORITE
Name

Realnost

01.09.2017 02:29

Oni su spremni na sve to je valjda svim u BiH jasno.

ODGOVORITE
Name

Hamdo

01.09.2017 03:06

dobra slika LOPOV NARKOS i KRIMINALAC.

ODGOVORITE
Name

stanimir

01.09.2017 06:24

Lopovi do lopova samo gledati sledece god pa Smijenuti na izborima ovo je strasno.