OBA I SIPA: Politika kaznila Špirića zbog falsifikata, pravosuđe štiti falsifikate Šimića

Putem dva slučaja falsifikovanja dokumenata posljednjih mjeseci, prvo Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, a sada i SIPE, pokušava se urušiti policijski i obavještajni sektor na državnom nivou. Razlika je samo u tome što je Nikola Špirić bio svjestan onoga što radi, dok je Josip Šimić moguće tek žrtva političkih paraobavještajnih službi.

Bosna i Hercegovina 30.08.2017 | 22:41
OBA I SIPA: Politika kaznila Špirića zbog falsifikata, pravosuđe štiti falsifikate Šimića
Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nije u pravu. Gordana Tadić je itekako sposobna. Za samo dva sata glavna državna tužiteljka uspjela je utvrditi da je ono što je ona pričala zaista ona pričala.



Bio je to sjajan povod za žurni mail portparola Tužilaštva BiH Borisa Grubešića kojim će javnost biti obaviještena da se glavna državna tužiteljka Gordana Tadić uvjerila u autentičnost vlastitih razgovora.

I o Ružicu Jukić ministar Dragan Mektić se ogriješio. Stalno tvrdi da ona radi protiv građana, a potpredsjednica VSTV-a danas zamoli građane da se ne muče i da joj više ne pišu mailove. Saopštenjem, naravno.

Logično, nakon dva saopštenja, red je bio i da ministar Mektić održi sve redovniju vanrednu „konferenciju za štampu“. Vjerovatno najsmisleniju do sada.



Uglavnom, ministar bezbjednosti BiH saopštio je medijima da se kroz slučaj Josip Šimić pokušava srušiti Državna agencija za istrage i zaštitu. I u pravu je. Sam po sebi nebitan, Josip Šimić sjajan je kanal za plasiranje krivotvorenih dokumenata, na osnovu kojih se kasnije provodi medijska kampanja. Ono što je Nikola Špirić bio za OBA, to je Josip Šimić za SIPA.

ŠPIRIĆ NA UŠĆU

Osim stanja na bankovnom računu, između Nikole Špirića i Josipa Šimića skoro da i nema razlike. Igraju iste uloge, scenarij uče u istim ugostiteljskim objektima, primaju uputstva od istih režisera, zvijezde su u istim medijima sa istim metodama, krivotvorinama.

Isti je i cilj – rušenje bezbjednosnog sistema BiH.



Prvo je svoju ulogu zaigrao Nikola Špirić. Njegova meta bila je OBA. Povjerljivi dokumenti Obavještajno-bezbjednosne agencije preuzeti u jednom restoranu u Istočnom Sarajevu, ekskluzivno su prikazani na RTRS-u. Obavještajna agencija BiH optužena je da je „nezakonito prisluškivala Aleksandra Vučića i čelnike Srbije“.

Nikola Špirić je sazvao sjednicu Komisije za nadzor nad radom OBA i zajedno s kolegama zaključio da prisluškivanja nije bilo. No, onda se opet sjetio tzv. slučaja Ušće. HDZ-ov kadar u OBA Damir Bevanda je poslao pritužbu, a Nikola Špirić je izmislio zaključke Komisije kojom je predsjedavao, te je od prijavioca Damira Bevande zatražio da ponovo istraži slučaj Ušće.

Kada su na ''Žurnalu'' dokumentovali njegove falsifikate, Parlament je smijenio Nikolu Špirića, uprkos protivljenju Dodikovog SNSD-a, Čovićevog HDZ-a i Radončičevog SBB-a. OBA je preživjela i prijavila svog službenika koji je Špiriću donosio povjerljive dokumente, na osnovu kojih je kasnije konstruisana medijska priča.

KAKO „PRETRESTI“ MAIL ?

Tridesetak dana nakon Špirićevog falsifikata pojavio se Šimićev falsifikat. Na dokumentu kojeg mu je još 2015. godine poslala SIPA, Šimić je iskružio sadržaj, odgovor koji mu je dostavljen, te dopisao ono što se odnosi na glavnu državnu tužiteljku Gordanu Tadić.

Uglavnom, Šimić je utvrdio, RTRS prenio, da je SIPA prisluškivala glavnu državnu tužiteljku i potpredsjednicu VSTV-a Ružicu Jukić. Glavna tužiteljka je odmah sazvala konferenciju za novinare, optužila SIPA da je prisluškuje, te kazala da im Šimić nije dostavio transkripte.



Transkripti su došli tek dan poslije. Na mail Ružice Jukić. Po Zakonu o krivičnom postupku BiH za pretres maila potreban je nalog sudije za prethodni postupak.

No, glavna tužiteljka je, i prije nego uputila zahtjev za izuzimanje transkripata pristiglih na mail Ružice Jukić, utvrdila da su transkripti autentični. I odmah je izdala saopštenje za javnost.

O krivotvorenom dokumentu Josipa Šimića ni riječi.

Izvor: Zurnal.info

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Lala

30.08.2017 20:44

Malom će se sve ovo obiti o glavu, biće kolateralna šteta. Osim ako se ne bude izvlačio na to svoje navodno psihičko stanje o kojem je govorio Mektić.

ODGOVORITE
Name

075

31.08.2017 04:31

Ovaj "priprdak" je kao i Tadićka i kao frizerka " majoriziran " i proći će dobro jer "hinje Latini" drže cijelu BiH u finansijskom smislu, što nisu otišli vani svi rade i opet "ugroza" je njih u BiH! Bošnjaci i Srbi dovedite se u pamet jer "treći" će preko Vatikana opet "zakuhati" a "hinje" će prodavati logistiku objema "stranama"!!

Name

Re 075

31.08.2017 06:59

Za te stvari treba ići u Salcburg, tamo se to smišlja.

Name

Slucaj

30.08.2017 20:51

BiH je jedinstven slucaj u svijetu gdje mediji podrzavaju obavjestajne sluzbe u njihovoj borbi protiv novinara,parlamentarne kontrole i tuzilastva.

ODGOVORITE
Name

loko

30.08.2017 21:06

Slučaj, koga treba podržati kada isti ti novinari i parlamentarci u "dogovoru" sa tužilaštvom falsifikuju dokumente obavještajnih i bezbjednosnih službi??

Name

Kiki

30.08.2017 21:07

O cemu ti pricas i gdje ti zivis.???? Koji mediji????Pa svi su potkupljeni od poritira,doktora,direktora,tuzilaca,policajaca i sudija. To ti je 100 % tako...nema tu nikakve borbe.Tu je sve jasno.

Name

Indijanac

30.08.2017 21:35

Jesi li ti uopšte svjestan količine gluposti koju si napisao?

Name

Re Slucaj

31.08.2017 01:33

plići komentar odavno nisam citao.

Name

А

31.08.2017 05:13

Овде се не зна ко кога *ебе.

Name

.

30.08.2017 21:22

Има пуно тога за пронаћи ако се на гоогл тражилици испишу имена, пуно занимљивости.

ODGOVORITE
Name

.

30.08.2017 21:25

Је ли тај Јосип Шимић узбуњивач. Много занимљивих ствари има о узбуњивачима на интернету.

ODGOVORITE
Name

zakon

30.08.2017 21:30

Po zakonu ove zene trebaju biti smijenjene zbog pustanja u javnost laznih dokumenata kao i neprofesonalnog rada i milion takvih sitnica i tacaka koje idu uz to... znaci u svakoj normalnoj zemlji bi dale ostavku al kod nas i kad prave ovakav haos nemaju savjesti.

ODGOVORITE
Name

Mentalni AIDS

30.08.2017 21:52

Ovo se zove pravo ludilo i ovdje nema srećne budućnosti.

ODGOVORITE
Name

aaa

30.08.2017 23:53

Zbog falsifikata Parlament je smijenio Nikolu Špirića. Postavlja se pitanje da li je to primjerena kazna imajući u vidu kolika je šteta nanesena i kolike su medijske kampanje uslijedile. A koja medijska kampanja i za ovaj slučaj, prednjači RTRS i sve smrdi na falsifikate.

ODGOVORITE
Name

Nikola neznanovic.

31.08.2017 03:41

Gordana je lopov i tajkun do zna svak mMektic je u pravun.Trebaji pozatvaratinsviju pabi bila drzava prava Dodikova i Zeljkina prijateljica.

ODGOVORITE
Name

čava

31.08.2017 05:31

Glavni režiser u ovom slučaju je pisac romana i izlizani dugogodišnji političar Nikola Špirić sa jatacima Ružicom Jukić i gospođom Tadić. Mali je samo koleteralna šteta. A cilj im je da sruše Mektića.

ODGOVORITE
Name

stevo

31.08.2017 05:32

Najbogatije su sad sudije ni jedna presuda nemoze bez dogovora sa advokatima.Pojedini do juce nisu imali nista bili sirotinja a vidimo sbi kako se danas ponasaju i koje bogastvo Sta sve ima bivsi predsjednik pr.suda a glumi postenje.Kada ce se to jedmom ispitati i dovesti u te da prvo postuju oni a onda da sprovode pravdu.Treba njih prvo ispotati i osuditi a.ne one sto ukrase drvo da spasi porodicu.Ovo sta se radi u sudobima i kakvo ponasanje pojedini sudija je ravno tezgi na pijacama.A narod ih placa i uvjek im malo.

ODGOVORITE
Name

BIA

31.08.2017 06:00

Stvar je jasna kao sunce.Dodik i Covic vladaju pravosudjem, ali nemaju upliv na Sipa i Oba.Da bi mogli mirno nastaviti krasti, pokusavaju preuzeti i Sipa i Oba.

ODGOVORITE