Mačvan: Vjerujem da će mladi ''nadoknaditi'' Tea!

Krilni centar Srbije Milan Mačvan nada se da će mladi igrači iskoristiti šansu i nadoknaditi izostanak Miloša Teodosića.

Košarka 30.08.2017 | 12:45
Mačvan: Vjerujem da će mladi ''nadoknaditi'' Tea!
Povrede su desetkovale tim Aleksandra Đorđevića uoči Evrobasketa, osim Teodosića neće moći da igra ni Miroslav Raduljica, dok su neizvesni nastupi Nemanje Nedovića i Nikole Kalinića.

"Jesu nas povrede omele, jesmo izgubili zbog toga nekoliko ključnih igrača. Nismo imali ni mnogo vremena za razmišljanje o tome, ti igrači sigurno nedostaju jer su bili lideri, ali odigrali smo veliki broj utakmica u tom periodu i focus nam je bio na pripremi. Mislim da smo igrali dosta dobro i da idemo spremni na prvenstvo", rekao je Mačvan za B92.net.

Srbija je na prethodnom Evrobasketu bila četvrta, iako je tokom turnira savladala aktuelnog šampiona Španiju, dok je u međuvremenu osvijila dve srebrne medalje na Svetskom prvenstvo i Olimpijskim igrama.

"Udarna snaga kao i svake godine biće timska igra, to je nešto što krasi ovu generaciju otkad se okupila. Možda će se za razliku od prethodnih godina igrati agresivnije i bolje u odbrani, te neke napadačke nedostatke koji su nastali gubitkom Teodosića, Raduljice i ostalih treba da se nadomeste na drugi način i mislim da će to biti naš zaštitni znak. Timska igra i odbrana", kaže Mačvan.

Iako selektor Đorđević u Istanbulu neće moći da računa na nekoliko velikih zvezda, najbolniji udarac je izostanak kapitena Teodosića.

"Veliki je gubitak jer je Teo tu od 2007. kad je ušao u reprezentaciju kod Moke (Slavnića), bio je zaštitni znak, uvek se odazivao na pozive, bio vođa, osvojio tri srebrne medalje. S druge strane, to je velika šansa za mlađe, talentovane igrače da pokažu šta znaju, koliko mogu. Ukazala im se velika šansa da igraju veliko takmičenje, nadam se da će je iskoristiti i da se taj nedostatak neće videti toliko", kaže krilni centar Bajerna

Srbija će na EP igrati u grupi sa domaćinom Turskom, Rusijom, Letonijom, Velikom Britanijom i Belgijom.

"Nema ekstra ekipa kao što su Španija, Litvanija, Francuska... ali je grupa generalno kvalitetna. Gledajući sastave, Rusi su kvalitetni, Turci igraju kod kuće, oni su automatski bolji nego bilo koje drugo takmičenje kad igraju van Turske. Letonija ima veoma kvalitetnu ekipu, 5-6 ekstra dobrih igrača. Ni Belgija nije naivan protivnik, dobili su Italiju tokom priprema 20 razlike, veoma su nezgodna ekipa. Moramo svakoj utakmici moramo pristupiti maksimalno, ne smemo da potcenimo nikoga, svi danas mogu da pobede, to smo videli protiv Gruzije tokom priprema. Ta utakmica će poslužiti kao dobra škola svima", ističe Mačvan.

U nokaut fazi grupa D u kojoj je Srbija ukršta se sa Grupom C iz Kluža u kojoj osim domaćina Rumunije igraju još Češka, Španija, Crna Gora, Rumunija i Mađarska.

"Ne razmišljam o drugoj fazi, ima pet utakmica, idemo meč po meč. To je za navijače da razmišljaju o tome, mi ne možemo da priuštimo sebi taj luksuz da mislimo o tome. Ove ekipe što nisu oskrnavljene otkazima i povredama se svakako najviše ističu, mislim da su Španci i Litvanci jedine ekipe koje su u maksimalnim sastavima da su se svi odazvali. Po mom mišljenju su trenutno najkompletnije ekipe na Evrobasketu", zaključio je Mačvan.

Srbija na Evrobasket putuje u sredu, a prvi meč igra u petak sa Letonijom od 16 časova.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar