Sjećanje na žrtve ustaškog terora

Na Gradskom groblju u Srpcu služen je parastos i odata pošta za trinaest žrtava ustaškog zločina koji se dogodio 29. avgusta 1941. godine u šumi Radinja u Slavoniji.

Republika Srpska 27.08.2017 | 21:42
Sjećanje na žrtve ustaškog terora
Ustaše su u cilju zastrašivanja srpskog naroda pokupili ljude iz osam srbačkih sela, odveli preko rijeke Save i na zvjerski način lišili života. Birani su, uglavnom, najugledniji i najnapredniji domaćini širom srbačke opštine.

Upornim traganjem porodica, pri čemu su se posebno angažovali Miloš Skrobonja i Dragoljub Đajić, njihovi posmrtni ostaci su pronadjeni tek 1976. godine, kada su nakon dvogodišnjih priprema preneseni u Srbac i sahranjeni u zajedničku spomen-kosturnicu na Gradskom groblju.
Na spomen ploči uklesana su imena: Veljko Babić (45) i Dragutin Vujanović (29) iz Gornje Lepenice, Branko Gligorić (41), Čedo Ljubojević (21) i Žarko Trifunović (21) iz Ćukala, Đorđe Đajić (63) i Boško Đajić (40) iz Sitneša, Mirko Đukić (38) iz Srđevića, Đorđe Jejinić (56) i Dušan Pejaković (33) iz Srpca, Vid Kalajdžić (27) i Živko Sladić (29) iz Brezovljana i Milan Skrobonja (37) iz Prijebljega.

Cvijeće i svijeće priložili su potomci nastradalih, SUBNOR-a i Opštinske boračke organizacije, dok je parastos služio sveštenik Petko Vuković.

„Svaki put kada dodjem na ovo mjesto stvaraju mi se teške slike stradanja ovih mučenika, ali istovremeno ispunjava me zadovoljstvom jer su njihovi posmrtni ostaci preneseni, što je podignuto spomen-obilježje i što imamo gdje da dođemo da se poklonimo i čuvamo uspomene na njihovo nedužno stradanje“, rekao je predstavnik srbačkog SUBNOR-a Danilo Košutić.

On se istovremeno zahvalio opštini koja pruža pomoć i ima razumjevanje oko održavanja spomenika i spomen-obilježja iz Drugog svjetskog rata na području ove opštine.



Dodatnim istraživanjem došlo se do cifre od 974 stradala lica sa područja ove opštine, od kojih je 457 partizanskih boraca, 11 pripadnika Vojske Kraljevine Jugoslavije i 506 civilnih žrtava rata.

„Težak je osjećaj kada znamo da se za više od polovine tih žrtava ne zna čak ni bliže mjesto stradanja, a kamoli grobno mjesto i da li su uopšte sahranjeni“, dodaje Košutić.

Predsjednik SUBNOR-a Branko Pivašević se zahvalio opštini i svima koji su pomogli da se štampaju rezultati istraživanja o stradanjima u Drugom svjetskom ratu na području opštine i što je sve ukoričeno u posebnu brošuru, koja daje novo svjetlo na žrtve i dešavanja u NOB-u.
Dragoljub Đajić je imao svega tri godine kada su ustaše odvele njegovog oca i djeda, koje nije ni upamtio. On je prisustvovao pomenu i izrazio zadovoljstvo što je obilježavanje stradanja nevinih ljudi od ustaške ruke nastavljeno i što će se činiti i ubuduće. Dio tih sjećanja ovjekovječio je i u svojoj nedavno štampanoj knjizi.

„Bitno je da se žrtve ne zaborave, jer da ih zaboravimo to bi značilo da zaboravljamo i dio istorije koja je veoma značajna za naš narod“, naglasio je zamjenik načelnika opštine Srbac Dragan Mikić.

(BN/S. K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar