Rama rekonstruiše svoj kabinet

Albanski premijer Edi Rama najavio je da će rekonstruisati svoj kabinet, a sve u cilju povećanja ekonomskog rasta sa 3,8 na 5 odsto godišnje.

Region 27.08.2017 | 20:08
Rama rekonstruiše svoj kabinet
Rukovodstvu svoje Socijalističke partije Rama je poručio da će smanjiti broj ministarstava sa 20 na 14 i dodao da će novi kabinet biti “manji, ali kooperativniji”, javlja AP.

U novoj vladi će se, između ostalog, spojiti ministarstva privrede i finansija, kao i ministarstva energetike i saobraćaja. Sa druge stane, biće formirano novo ministarstvo zaduženo za koordinaciju sa poslovnim ljudima iz dijaspore.

Ramini socijalisti obezbijedili su drugi mandat na junskim izborima, osvojivši 74 mjesta u parlamentu od mogućih 140, tako da mogu sami da formiraju vladu.

Opoziciona Demokratska stranka, koja je osvojila 43 mandata, ocijenila je da novi Ramin kabinet predstavlja “povratak na vlast bivše komunističke elite”, koja će dovesti do “produbljiivanja privatne vlasti” Edija Rame i njegovog okruženja.

Kako navodi AP, neka od ključnih pitanja koja stoje pred Albanijom su iskorenjivanje korupcije, borba protiv trgovine narkoticima, povećanje plata i smanjenje nezaposlenosti.

Albanija je članica NATO od 2009. godine i želi da pokrene pregovore za članstvo u EU naredne godine, podsjeća AP.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar