Žena iz Srbije u misiji UN

Ana Nikolić (27), medicinski tehničar iz Kruševca, provela je šest meseci kao članica srpskog kontigenta u Misiji UN u Centralnoafričkoj Republici kao jedina žena iz redovnog sastava.

Srbija 26.08.2017 | 11:03
Žena iz Srbije u misiji UN
Ana je u Vojsci Srbije angažovana od 2010.godine, prvo kao vezista a potom kao medicinski tehničar u Garnizonskoj ambulanti u Kruševcu. Za učešće u Misiji UN – MINUSCA u Centralnoafričkoj Republici prijavila se, kako kaže, „da se dokaže sebi, unapredi karijeru i nadogradi iskustvo“. Nakon dugog selektivnog procesa uspela je da ostvari svoj cilj.

"Najteži momenat mi je bio kada sam morala da ostavim svoju četvorogodišnju ćerkicu. U Africi su bile 24 žene a samo dve ili tri nisu imale porodicu. Jedna drugoj bile smo podrška mada je i muškarcima bilo podjednako teško. Suprug Branislav je takođe vojno lice, kapetan saobraćajne službe u Kraljevu, i on me je od početka podržavao a kasnije brinuo o ćerki sa mojom mamom", priča Ana.

Centralnoafrička Republika je jedna od deset najsiromašnijih zemalja na svetu iako raspolaže znatnim zalihama dijamanta, uranijuma, zlata, kobalta i drugih plemenitih metala. Ana se dobro informisala o tome gde putuje ali je po sletanju u glavni grad Bangi ipak doživela šok.

"Bila sam iznenađena kako izgleda jedan glavni grad. Naša baza se zove „Morava“ i to je najlepši prostor u Bangiju. Grad od pola miliona stanovnika nema nijedan semafor, aerodrom izgleda stravično, kao iz horor filma.



Malo je asfaltiranih ulica, prodavnica. Sve se prodaje na ulici – od mesa, prehrambenih proizvoda, hemije do benzina. Imaju dve ili tri benzinske pumpe. Osnovno prevozno sredstvo su im motori pa gorivo kupuju u flašama, po litar, dva. Znala sam da loše žive ali sam bila zaprepašćena tolikim siromaštvom", priseća se prvog utiska Ana.

Pripadnicima Misije UN zabranjeno je da pružaju bilo kakvu vrstu pomoći lokalnom stanovništvu pa se snalaze na druge načine.

"Naš kontigent je organizovao humanitarnu akciju. Od prikupljenog novca kupili smo hranu, pelene, igrače i, uz odobrenje UN, posetili jednu dečju bolnicu. A uslovi u bolnicama su jezivi.

Deca spavaju na dušecima koji su na zemlji, medicinske sestre idu bose, nemaju klompe. Imaju odeljenje koje je za neuhranjenu decu i tamo je najviše pacijenata. Nemaju lekove i hranu, posteljina prljava, većina prozora polomljena ili ih nema, glodari i insekti šetaju okolo. To je ono što smo mi videli", priča o uslovima u Bangiju Ana Nikolić.



Oko 6.000 pripadnika MINUSCA, u kojem su pripadnici oružanih snaga iz Egipta, Maroka, Ruande, Burundija, Kameruna, Perua, Indonezije, Nemačke, Italije i drugih zemalja oslonjeno je na srpski kontigent u kojem je bilo 48 zdravstvenih radnika. Ana kaže da joj je posao bio veliki izazov.

"Veliki broj pacijenata imao je malariju a svaki je imao različitu kliničku sliku. Interesantno je bilo kada smo prvi put videli ujed mango flaj muve.

Ona ispljuje parazita i crva u kožu i treba ga isterati da izađe. Naučili smo od starijih kolega kako se to radi ali bilo je zanimljivo. Dnevno kroz bolnicu prođe 50-60 pacijenata a većina ima neku tropsku dijagnozu".

Ana Nikolić je bila i deo mobilnog tima za evakuaciju pa je letela do Ugande, Kameruna, Konga...

"Svakako bih ponovo išla. Možda u Kongu gde je mali srpski tim od dva lekara i četiri tehničara. Probala bih nešto drugačije. Pokušavam da ubedim kolege da se prijave za neku od misija. Ponosna sam što sam bila deo našeg kontigenta. Kada kažete Srbija čujete samo reči hvale. Nikada nisam bila ponosnija na zemlju iz koje dolazim", za zadovoljstvom konstatuje Ana Nikolić.

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

promiskuitet

26.08.2017 10:32

Sve mirovine misije vole promiskitetne žene,to mi iz BiH znamo najbolje.

ODGOVORITE
Name

tacno

26.08.2017 13:16

Bravo,vrijeme je da stvari nazivamo pravim imenom...

Name

GORAN

26.08.2017 15:00

Bravo sestro.

ODGOVORITE