Reprogram za dospjele obaveze

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS može reprogamirati dospjele obaveze opština po emitovanim obveznicama, dok nedospjele obaveze ne može, navedeno je u odgovoru IRB-a na zahtjev Saveza opština i gradova da se lokalnim zajednicma koje imaju neizmirene obaveze omogući reprogram.

Republika Srpska 25.08.2017 | 21:22
Reprogram za dospjele obaveze
Savez opština i gradova RS j,e u ime opština koje su emitovale obveznice, od IRB-a zatražio reprogram njihovih obaveza, međutim u IRB-u su odgovorili da bi u slučaju novog zaduženja opštine morale da imaju saglasnost Ministarstva finansija.

„Opštine su se zaduživale emisijom obveznica kojima se slobodno trguje na berzi i pod garantovnim i poznatim uslovima. Prema tome IRB može reprogamirati dospjele, a nedospjele obaveze ne može. Ako jedinice lokalne samouprave žele da se zadužuju pod drugim uslovima moraju ići na nova zaduženja i u skladu sa tim tražiti odobrenje Ministarstva finansija“, navedeno je u odgovoru IRB-a, koji je u posjedu CAPITAL-a.

U IRB su naveli i da su pripremili izmjene Pravila o plasmanu sredstava kojima je predviđena kreditna linija za jedinice lokalne samouprave koja je, između ostalog, namijenjena za finansiranje novih investicija i refinansiranje obaveza. Međutim, i za to zaduženje opštinama će biti potrebna saglasnost Ministarstva finansija.

IRB je proteklih godina kupovala obveznice opštine Šamac, Gradiška, Kneževo, Srbac, Kostajnica, Novi Grad.

Dug od Kneževa pokušavaju da naplate sudskim putem, a načelnik ove opštine Goran Borojević za CAPITAL kaže da njihove dospjele obaveze prema IRB-u trenutno iznose 2,5 miliona KM. Ističe i da su tražili sastanak sa predstavnicima IRB-a i Vlade RS kako bi pokušali da nađu rješenje.

„Mi neizmirujemo te obaveze jer je Vlada dala saglasnost, a nije smjela. To je sve sada na sudu, ali smo uputili i poziv za sastanak da vidimo kako bismo mogli ovaj problem da riješimo. IRB je kupila naše obveznice za 5,6 miliona KM“, kazao je Borojević.

Zbog sve većeg broja opština koje imaju problema sa vraćanjem dugova, Savez opština i gradova RS nedavno je uputio dopis IRB-u sa prijedlogom da omogući reprogram obaveza opštinama čije je obveznice kupovala.

Ukupan dug opština i gradova u Republici Srpskoj po osnovu direktnog zaduženja na kraju prošle godine iznosio 285,6 miliona KM, a najveći procenat zaduženosti odnosu na prihode imaju Kneževo, Pelagićevo, Doboj i Istočni Stari Grad.

(Capital)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dragan

25.08.2017 19:33

Nema para! Sve ostalo je samo šuplja priča...

ODGOVORITE
Name

Baja do jaja

25.08.2017 19:49

Vracace i praunci sto je Mile sarcio (naravno, ne i njegovi)

ODGOVORITE
Name

Tag

25.08.2017 19:53

Reprogram da, ali prvo pohapsiti one koji su do toga doveli. Veleizdaja je drzavu dovesti do bankrota!!!

ODGOVORITE
Name

re Tag

25.08.2017 20:20

Bravo majstore.

Name

Snjezana

25.08.2017 22:32

Sta je sa Snjezanom Vujinic pa zar ona koja je hapsena da radi reprograme, pa to ja sramota za drzavu

ODGOVORITE