Репрограм за доспјеле обавезе

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС може репрогамирати доспјеле обавезе општина по емитованим обвезницама, док недоспјеле обавезе не може, наведено је у одговору ИРБ-а на захтјев Савеза општина и градова да се локалним заједницма које имају неизмирене обавезе омогући репрограм.

Република Српска 25.08.2017 | 21:22
Репрограм за доспјеле обавезе
Савез општина и градова РС ј,е у име општина које су емитовале обвезнице, од ИРБ-а затражио репрограм њихових обавеза, међутим у ИРБ-у су одговорили да би у случају новог задужења општине морале да имају сагласност Министарства финансија.

„Општине су се задуживале емисијом обвезница којима се слободно тргује на берзи и под гарантовним и познатим условима. Према томе ИРБ може репрогамирати доспјеле, а недоспјеле обавезе не може. Ако јединице локалне самоуправе желе да се задужују под другим условима морају ићи на нова задужења и у складу са тим тражити одобрење Министарства финансија“, наведено је у одговору ИРБ-а, који је у посједу ЦАПИТАЛ-а.

У ИРБ су навели и да су припремили измјене Правила о пласману средстава којима је предвиђена кредитна линија за јединице локалне самоуправе која је, између осталог, намијењена за финансирање нових инвестиција и рефинансирање обавеза. Међутим, и за то задужење општинама ће бити потребна сагласност Министарства финансија.

ИРБ је протеклих година куповала обвезнице општине Шамац, Градишка, Кнежево, Србац, Костајница, Нови Град.

Дуг од Кнежева покушавају да наплате судским путем, а начелник ове општине Горан Боројевић за ЦАПИТАЛ каже да њихове доспјеле обавезе према ИРБ-у тренутно износе 2,5 милиона КМ. Истиче и да су тражили састанак са представницима ИРБ-а и Владе РС како би покушали да нађу рјешење.

„Ми неизмирујемо те обавезе јер је Влада дала сагласност, а није смјела. То је све сада на суду, али смо упутили и позив за састанак да видимо како бисмо могли овај проблем да ријешимо. ИРБ је купила наше обвезнице за 5,6 милиона КМ“, казао је Боројевић.

Због све већег броја општина које имају проблема са враћањем дугова, Савез општина и градова РС недавно је упутио допис ИРБ-у са приједлогом да омогући репрограм обавеза општинама чије је обвезнице куповала.

Укупан дуг општина и градова у Републици Српској по основу директног задужења на крају прошле године износио 285,6 милиона КМ, а највећи проценат задужености односу на приходе имају Кнежево, Пелагићево, Добој и Источни Стари Град.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган

25.08.2017 19:33

Нема пара! Све остало је само шупља прича...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја до јаја

25.08.2017 19:49

Врацаце и праунци сто је Миле сарцио (наравно, не и његови)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таг

25.08.2017 19:53

Репрограм да, али прво похапсити оне који су до тога довели. Велеиздаја је дрзаву довести до банкрота!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Таг

25.08.2017 20:20

Браво мајсторе.

Name

Сњезана

25.08.2017 22:32

Ста је са Сњезаном Вујиниц па зар она која је хапсена да ради репрограме, па то ја срамота за дрзаву

ОДГОВОРИТЕ