FIBA: Opet ćemo slušati "Igraj i pobijedi"!

FIBA je ažurirala spisak najjačih ekipa za Evrobasket na osnovu pripremnih utakmica. Srbija je drugi favorit iza Španije uprkos izostanku Miloša Teodosića.

Košarka 26.08.2017 | 16:30
FIBA: Opet ćemo slušati "Igraj i pobijedi"!
Kada je prethodno izašla lista, svetska kuća košarke je ispred Srbije smestila Grčku, a dan kasnije 'Orlovi' su demolirali Grke sa 32 poena razlike.

FIBA je shvatila svoju grešku i uvidela koliko Grcima znači Janis Adetokumbo. Srbija je do 23. avgusta imala 7-0 u pripremnom periodu, a jedini poraz do sada 'Orlovima' je nanela Gruzija.

"Bez Tea, biće više prostora za Bogdanovića da nam pokaže svoju kreativnu stranu i da vodi računa o prenosu lopte, sa Raduljicom van, Marjanović će mučiti protivničke odbrane svojim rasponom ruku i visinom od 2.21. Uprkos izostancima, lako bismo opet mogli da slušamo 'Igraj i pobedi' još mnogo puta", navodi se u oceni FIBA.

Ova numera se izvodi kao himna košarkaške reprezentacije Srbije od leta 2014. godine kada su 'Orlovi' iznenadili plasmanom u finale Mundobasketa i osvajanjem srebrne medalje.

Na prvom mestu su Španci za koje važi procena da će braća Ernangomes dostojno zameniti braću Gasol. Vili i Huančo su imali 34 poena u pobedi nad Belgijom, a Furiji danas sledi najteži ispit protiv Litvanije.

Protivnici Srbije u grupi D su Turska, Letonija, Rusija, Velika Britanija i Belgija. FIBA Letonce zbog "Jednoroga" Kristapsa Porzingisa stavlja na šesto mesto, ali ne zanemaruje ostatak startne postave koju čine Dairis Bertans, Strelnieks, Tima i Smits, uz Davisa Bertansa na klupi.

Turci su deseti i biće im potrebna podrška svih 15.000 ljudi u dvorani Sinan Erden u kojoj će igrati protiv pobrojanih ekipa. Izgubili su do sada od Italijana 20 razlike, ali su pobedili u tri tesne utakmice.

Za Ruse na sajtu FIBA kažu da im igra pokazuje mnogo više od dosadašnjih rezultata iako su smešteni na 13. mesto od 24 ekipe. Velika Britanija i Belgija su blizu začelja liste (17. i 23. mesto), a zanimljivo je da je u prvih pet smeštena i Hrvatska.

Adut je Dario Šarić koji na pripremama igra odlično. Hrvati su zabeležili jedan poraz na pripremama od Slovenije u četvrtak 74:73, predviđa im se prolaz među 16 najboljih, ali im na ruku ne ide skor u eliminacionim fazama prvenstvara.

Nakon silaska sa postolja 1995. godine mnogi su govorili u 'prokletstvu', a Hrvati od tada imaju tek dve pobede i osam poraza u nokaut fazama turnira. Slovenci su na spisku na devetom mestu, a Crnogorci se na 15. poziciji najslabije kotiraju.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar