Skinuta decenijska kletva - Zvezda je u Ligi Evrope!

Crvena zvezda savladala je Krasnodar u fenomenalnom meču na stadionu Rajko Mitić i plasirala se u grupnu fazu Lige Evrope – 2:1 (1:0)! Slavlje na "Marakani": Evropo, Zvezda se vratila! Crvena zvezda će igrati u grupnoj fazi Lige Evrope! Zahvaljujući pogocima Nemanje Radonjića i Gelora Kange nadoknađena je prednost Krasnodara iz prvog meča. Sjajna partija igrača Vladana Milojevića! Šest minuta drame za kraj - neka svako drhti od Crvene zvezde! Srpski vicešampion nadigrao skupoceni sastav iz Krasnodara i došao do jedne od važnijih pobeda u novijoj istoriji - 2:1.

Fudbal 24.08.2017 | 23:17
Skinuta decenijska kletva - Zvezda je u Ligi Evrope!
Taktički, fudbalski i duhom - u sva tri pomenuta segmenta Zvezda je u potpunosti bila bolja od skupocenog rivala iz Krasnodara i zasluženo ide u Ligu Evrope!

Zahvaljujući pogocima Nemanje Radonjića u šestom, odnosno golčini Gelora Kange posle deset sekundi fudbala u drugom poluvremenu - Crvena zvezda je "poništila" krasnodarski poraz (2:3) i obradovala 50.720 navijača koji su verovali u njih.

Blaga neizvesnost u fenomenalnom meču vicešampiona Srbije bila je prisutna samo u poslednjih deset minuta meča kada su Rusi smanjili iz diskutabilnog penala Grankvista, da bi isti igrač na muke stavio Milana Borjana koji je herojskom odbranom u nadoknadi vremena sačuvao gol.

Biće to prva evropska jesen za crveno-bele posle pune decenije tokom koje su se snovi o grupnoj fazi u jedno od dva najjača međunarodna takmičenja završavali u kvalifikacijama.

Ekipa Vladana Milojevića, koja je ušla i izašla hrabro iz ovog dvomeča, to je i zaslužila.

Posle ravno STO minuta fudbala na "krcatom" stadionu "Rajko Mitić":

ZVEZDA - KRASNODAR 2:1 (1:0)
/Radonjić 7', Kanga 46' - Grankvist p 81'/

Jesen će na stadionu Rajko Mitić posle deset godina čekanja ponovo biti evropska! Za to se još jednom fantastičnom partijom na svojoj fudbalskoj školjci potrudila Crvena zvezda, koja je u revanš utakmici plej-ofa za ulazak u Ligu Evrope u svim segmentima igre nadigrala skupoceni Krasnodar i ostavila ga bez učešća u evrokupovima ove sezone - 2:1 (1:0).

Minimalni zaostak iz prve utakmice (2:3) nije predstavljao nikakvu vrstu opterećenja za igrače srpskog vicešampiona, koji su odigrali najkvalitetniji i najzreliji meč u dosadašnjem toku sezone i učinili ono što nijedan fudbalski poznavalac, pa ni najverniji navijač Crvene zvezde, nije očekivao da bi moglo da se dogodi. Fenomenalnim golovima Nemanje Radonjića i Gelora Kange na kolena su bacili na papiru kvalitetnijeg protivnika, koji je u završnici meča iz više nego diskutabilnog jedanaesterca uspeo da stigne do rezultatski ipak nevažnog pogotka.

Ova ekipa Vladana Milojevića još jednom je pokazala da nema nikakav problem sa euforijom na početku utakmice. Svih 50 i kusur hiljada grla na stadionu Rajko Mitić crveno-beli su pretvorili u svoju snagu, poleteli su na krilima punog stadiona i ekspresno poveli preko Nemanje Radonjića, čiji je fitilj goreo nekoliko utakmica, a onda je stigao do kraja baš kada je trebalo - za potpunu eksploziju Zvezdine publike u sedmom minutu.

Pročitao je dobro strateg crveno-belih protivnika, izuzetno ofanzivnom formacijom, sa trojicom brzanjaca Milićem, Radonjićem i Srnićem iza Boaćija, uspeo je da unese nemir u stameni štoperski tandem protivnika i natera ga da paniči. Dobra 23 minuta trebalo je užasno brzom Vandersonu da pobegne domaćoj odbrani, uspeo je tada da pronađeKlaesona, ali je Stojković srećom po crveno-bele bio na mestu.

Uspeo je tada Krasnodar na kratko da preuzme kontrolu igre, iskoristi blagi pad domaćina, ali samo desetak minuta. U finišu prvog poluvremena ponovo su proradile Zvezdine kontre, a jednu od njih umalo je u gol pretvorio Ričmond Boaći, koji se odlično namestio na levicu, ali je lopta umesto u mreži završila na stativi. Kakav bi to kapital bio za srpskog vicešampiona...

Ipak, ono što nije učinio Boaći, jeste neverovatni Gelor Kanga koji je na samom startu drugog poluvremena opalio kao iz katapulta sa 30 metara i jednim od najlepših golova u novijoj istoriji stadiona Rajko Mitić krunisao svoju, ali i odličnu igru ostalih saigrača.

Zvezdini igrači su nakon postignutih golova padali u potpunu euforiju, što je izuzetno odgovorni nemački sudija Tobijas Štiler kaznio žutim kartonima, ali su se vrlo brzo vraćali na svoje pozicije, pa nisu dozvolili lukavim ofanzivnicima Krasnodara da to iskoriste i pretvore u opasne napade. Da nije bilo jedanaesteca u 81. minutu Nemac bi, po opštem mišljenju, dobio prelaznu ocenu, ovako je bacio senku na vrlo dobro vođenje utakmice. 

Sjajni golovi dali su veliku dozu samopouzdanja Milojevićevim izabranicima, koji su u defanzivi odlično pokrivali linije, a brzim kontranapadima i dugim loptama do očaja dovodili visoko postavljenu poslednju liniju Krasnodara.

Milojević je ponovo pogodio sa svim potezima, na pravo mesto stavio Mičela Donalda, koji je kapitenski vodio Zvezdu u evropsku jesen, a Kanga je ponovo dobio gotovo sve duele sa protivničkim vezistima, dok su Slavoljub Srnić i Nemanja Milić još jednom pokazali da su njegovi odani ratnici. Poginuli su za svaku loptu. Nemanja Radonjić je na desnom boku upropastio Petrova, kojem je u više navrata „prodao“ različite vrste driblinga.

Među navijačima Zvezde postojala je određena bojazan za igru štoperskog tandemaSavić-Frimpong, pre svega zbog defanzivca iz Gane, ali je on bio jedan od onih koji su večeras odigrali gotovo bez greške. Primljeni pogodak u 82. minutu nakon startaStojkovića samo je podigrao tenziju na našem najvećem stadionu, ali su crveno-beli uspeli da odole pred naletima gostiju i dođu do jedne od najvažnijih pobeda u novijoj istoriji.

Pravu dramu gledali smo u nadoknadi vremena. Neverovatno kako je glavni sudija Štilersam zakuvao meč serijom čudnih odluka, kao da je namerno na momente pomagao Krasnodaru da priđe mreži crveno-belih i produžio utakmicu za šest minuta. Najbolju šansu za izjednačenje imao je Grankvist u trećem minutu, kada je pucao iz blizine, ali jeBorjan herojski sačuvao mrežu i odveo Zvezdu u grupnu fazu Lige Evrope. Prvi put posle 10 godina!

CRVENA ZVEZDA - KRASNODAR 2:1 (1:0)
/Radonjić 7, Kanga 46 - Grankvist 82. penal/

Stadion: Rajko Mitić;
Gledalaca: 50.720;
Sudija: Tobijas Štiler (Nemačka);

Crvena zvezda (4-4-1-1): Borjan - Rodić (od 51. Gobeljić), Savić, Frimpong, Stojković - Donald, Srnić - Milić (od 70. Račić), Kanga - Radonjić (od 77. Pešić) - Boaći;

Krasnodar (4-3-3): Sinicin - Petrov, Grankvist, Martinovič, Ramirez - Mamajev (od 59. Pereira), Kabore (od 46. Žigulev), Gazinski - Vanderson, Klaeson, Smolov (od 65. Ivan).

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

K.K Rokosovski

25.08.2017 00:30

Ako bog da srece Da se vrate dani, Slavni dani nase proslostiiii Da i deca nasa Marakani Raduju se svetskoj tituli

ODGOVORITE