Akropolis kup: Gruzijci šokirali i Srbiju!

Neumorni Gruzijci naneli prvi poraz Srbiji! Reprezentacija Srbije poražena je u drugom meču na 'Akropolis kupu' u Atini od Gruzije – 68:66 (36:36).  Prvi poraz "orlova"! Izabranici Aleksandra Đorđevića u Atini izgubili od Gruzije u dramatičnoj završnici. Loše šutersko veče kompletne spoljne linije.  Gruzija kao opomena, Lučić promašio šut za pobedu.

Košarka 24.08.2017 | 20:08
Akropolis kup: Gruzijci šokirali i Srbiju!
Ovo je prvi poraz ekipe Aleksandra Đorđevića u pripremnim mečevima za Evropsko prvenstvo posle osam uzastopnih trijumfa.

'Orlovi' nastup u Atini završavaju u petak duelom sa Grčkom, posle čega se vraćaju u Beograd, pa kroz nekoliko dana lete za Istanbul na početak Evrobasketa, 31. avgusta.

'Orlovi' su odigrali najlošiji meč u sklopu priprema, posle rutinske pobede nad Italijom, nije ih slušao šut, dok su u odbrani imali previše propusta, a većina je bila potpuno atipična za naš nacionalni tim. S druge strane, Gruzijci su još jednom pokazali da nikada ne odustaju, iako su igrali bez prve zvezde, NBA šampiona Zaze Pačulije, i da nikome neće biti lako da ih savlada na završnom šampionatu.

Srbija je bolje počela, pošto rivala najpre nije hteo šut, pa je već posle prve deonice imala dvocifrenu prednost. Međutim, Tornike Šengelija bio je veoma raspoložen za igru, pa se na odmor otišlo u egalu.

Ni treća deonica nije se previše razlikovala od prvog dela susreta, u našem timu su uglavnom centri poentirali, dok je u timu Gruzije veliki broj igrača počeo da pogađa šuteve, uglavnom za tri poena.

Iako nisu uspevali da pronađu ritam, naši momci su uspevali da drže prednost na svojoj strani, najviše zahvaljujući Bobanu Marjanoviću, sve do ulaska u poslednji minut, kada je Gruzija novom trojkom preuzela vođstvo.

Bogdan Bogdanović pogodio je oba bacanja za novo izjednačenje, ali je onda Sanadze, upravo preko novog beka Sakramento Kingsa, još jednom bio precizan za tri poena.

Ovoga puta, na trideset sekundi do kraja, Bogdan pogađa samo jedno bacanje, Cincadze pod pritiskom baca loptu u aut, ali lopta posle šuta Vladimira Lučića za pobedu u poslednoj sekundi bukvalno 'izlazi' iz obruča, pa Gruzija beleži i drugu pobedu, posle slavlja nad Grčkom u sredu.

Najefikasniji u ekipi Srbije bio je Boban Marjanović sa 19 poena i osam skokova, dok je Bogdanović postigao 15 poena, uz tri skoka i tri asistencije, ali i tek četiri pogođena šuta iz 19 pokušaja.

Ognjen Kuzmić dodao je osam poena i devet skokova, a Marko Gudurić postigao je sedam.

Branko Lazić bio je u sastavu, pošto je propustio duel sa Italijom, ali nije ulazio u igru, dok Nikola Kalinić ponovo nije bio u protokolu.

U ekipi Gruzije najefikasniji je bio Tornike Šengelija sa 21 poenom, 14 skokova i tri asistencije, a Duda Sanadze postigao je 10 poena.

Srbija učešće na Akropolis kupu završava duelom sa domaćinom u petak od 20 časova.

Poraz kao poraz, u ovom trenutku je verovatno i poželjan, ne nosi nikakve posledice, ali može da zabrine igra "orlova" u napadu i to što je Nikola Kalinić zbog bolova u leđima propustio još jedan meč.

Posle 6/17 u šutu za tri poena, dan ranije protiv Italije, naši košarkaši pogodili su svega tri trojke iz 19 pokušaja, što je obično siguran predznak negativnog rezultata.

Sticajem okolnosti, pitanje pobednika u duelu drugog kola "Akropolis" turnira u Atini, odlučio je upravo šut za tri.

Vladimir Lučić pri "minus dva" je probao da iz levog ćoška preokrene rezultat, ali je njegov pokušaj sa zvukom sirene izašao iz koša.

Gruzija je nadigrala Grčku juče, a Srbiju danas. Nije se igrati sa ekipom Ilijasa Zurosa, a ovaj poraz Orlova od 66:68 je dobra opomena pred početak Evropskog prvenstva koji startuje 31. avgusta. Orlovi sada na Akropolis kupu imaju poraz i pobedu. 

Sanadze je pogodio trojku pred kraj meča, potom je Bogdanović dao jedno slobodno bacanje, Gruzini prodali loptu na 21 sekundu do kraja. Lučić je potom šutirao za pobedu, lopta je maltene ušla, i potom i izašla i to je bio kraj. Mogao je taj jedan šut da donese trijumf Orlovima, ali i ovako nije smak sveta.

Bolje da izgube sada, nego na Prvenstvu.

Bio je to meč u kom nijedna od reprezentacija nije uspevala Bog zna kako da se odlepi, najčešće se prednost kretala tu oko pet poena. Ipak, na kraju je nedostajalo i sreće izabranicima Aleksandra Đorđevića.

U timu je bio Branko Lazić ali nije ulazio u igru, dok Nikole Kalinića nije bilo zbog problema sa leđima i to je nešto što svakako može da brine. Pričamo o čoveku koji je osvajač Evrolige sa Fenerbahčeom.

Najefikasniji u redovima Srbije bili su Boban Marjanović sa 19 i Bogdan Bogdanović sa 15 poena. Šengelija je imao 21 poen i 14 skokova. Jako dobra partija.

Naredni meč, i poslednji na Akropolis kupu, Srbija igra sutra od 20 časova protiv domaćina Grčke. 

SRBIJA - GRUZIJA 66:68 (20:15, 16:21, 19:14, 11:18)

Akropolis kup
OAKA Arena

Sastavi:
SRBIJA: Mačvan 6, Bogdanović 15, Lučić, Milosavljević 2, Birčević 3, Štimac, Lazić, Micić 4, Gudurić 7, Jović2 , Kuzmić 8p,9sk, Marjanović 19p, 8sk

GRUZIJA: Dikson 8, Gamkrelidze, Boisa, Tsinadze 9, Šermandini 8, Sanadze 10, Markoišvili 6, Berišvili, Šengelija 21, Bekauri, Bitadze 6, Londaridze

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar