Tinejdžeri više vjeruju telefonu nego psihijatru

Većina roditelja sanja da će njihova deca izrasti u nezavisne i čvrste ljude. Oni često ističu da je danas jedini način izazivanja reakcije kod tinejdžera pod stresom jednostavno isključivanje "vaj-faja2 u kući, a onda počinje "vatromet".

Zdravlje 24.08.2017 | 13:52
Tinejdžeri više vjeruju telefonu nego psihijatru
Istraživači su otkrili da problematični tinejdžeri i deca, koja pate od anksioznih poremećaja i raznih fobija, zaista bolje reaguju na terapiju koju pružaju aplikacije na telefonu ili elektronska pošta nego susreti sa stručnjakom "licem u lice".

Dok većina odraslih više voli ljudski savet, čak i priznaje da je odnos sa svojim terapeutom jedan od najvažnijih u njihovom životu, mlađe generacije reaguju potpuno drugačije. Kompjuterska terapija kod njih daje daleko bolje rezultate.

Prema naučnicima sa Tehnološkog univerziteta u Kvinslendu u Brizbejnu, aplikacije i različite vrste "četovanja" pomažu pacijentima da prođu kroz tehnike kao što su kognitivna terapija ponašanja, koja se pokazala kao pomoć u lečenju opštih mentalnih poremećaja.

Oni su otkrili neke aplikacije koje su pomogle, naročito mladim ljudima, da se bave svojim problemom putem pitanja i vežbi, kao i da pomognu sebi prekidom negativnih misli. Povećana upotreba onlajn tretmana takođe će omogućiti terapeutima da skupe više pacijenata putem objava ili elektronske pošte, što će se na kraju, pokazati i ekonomičnije.

Ispitivanja su otkrila da su efekti kompjuterizovane terapije približno jednaki tradicionalnim metodama.

"Nismo našli nikakvu razliku u stopi uspešnosti ishoda tretmana kod pacijenata koji se samostalno leče putem interneta i pacijenata koje je tretirao terapeut. Zbog toga taj zaključak ukazuje na to da terapeuti ne igraju glavnu ulogu u ishodu terapije“, rekli su istraživači.

Terapija "licem u lice"

Naučnik Robert King i njegove kolege otkrili su da su tehnike koje su koristili terapeuti bile efikasne, ali njihovi rezultati su ukazivali da je to samo zahvaljujući ljudskom osećaju.

Zapravo, rezultati su bili promenljivi kod kompjuterske terapije, verovatno samo zato što terapeuti mogu da uoče i da se prilagode pacijentima koji reaguju loše.

Međutim, istraživači su dodali: "Iako terapeuti mogu u nekim slučajevima da smanje ozbiljnost negativnih reakcija, to se ne dešava dovoljno često ili u dovoljnoj meri, da bi moglo da se kaže da je ishod lečenja kod psihijatra daleko bolji od rezultata virtuelnog lečenja“.

Učesnici istraživanja ipak su insistirali da ljudima ne treba uskraćivati terapiju "licem u lice“.

"Iako onlajn terapija može biti korisna, važno je da ona ne postane zamena za terapiju ’licem u lice‘ koju primenjuje kvalifikovani praktičar, kao i da se ponudi zajedno sa nizom drugih opcija lečenja. Za neke ljude će od ključnog značaja biti to da imaju terapeuta ispred sebe, kako bi izgradili poverljiv odnos, što bi pomoglo njihovom oporavku.“

"Smart" kao SOS telefon

Prethodno istraživanje je otkrilo da nove tehnološke alatke pomažu tinejdžerima da se nose sa stresom, jednostavno, koristeći svoj omiljeni predmet — pametni telefon.

U američkoj psihološkoj asocijaciji utvrđeno je da su tinejdžeri u SAD još više pod uticajem stresa nego odrasli, a ispostavilo se da su simptomi stresa, kod čak 82 odsto ispitanika, umereno ili izuzetno naglašeni tokom školske godine.

Pošto pametni telefoni ponekad pogoršavaju stres, ometajući spavanje, kreativni programeri sada pronalaze zdravije načine za korišćenje ovih uređaja kako bi razvili zdravije navike.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar