A sad - Gruzija! Bez Kalinića, vjerovatno ni Lazića!

Ekipa Ilijasa Zurosa prvog dana je napravila iznenađenje pobedom nad Grčkom.

Košarka 24.08.2017 | 15:30
A sad - Gruzija! Bez Kalinića, vjerovatno ni Lazića!
Italijanski posao je odrađen, vreme je za - Gruziju (TV Arenasport, 17.45). Košarkaškoj reprezentaciji Srbije ostale su još dve utakmice do kraja priprema za Evrobasket (31. avgust - 17. septembar), a sada je na redu ekipa sa „španskim akcentom“.

Ovu konstrukciju iskoristili smo zbog dve velike zvezde Gjorgi Šermadini - Tornike Šengelija, inače dvojca iz ACB lige. Gjorgi Šermandini se odavno dokazao u najjačoj evropskoj ligi, gde je u grupi najboljih centara sa vrlo dobrim brojkama. Mada je dugo godina u senci Zaze Pačulije, u Atini ima šansu da izraste u prvu iglu tima, s obzirom da će Pačulija verovatno propustiti sve tri utakmice zbog povrede skočnog zgloba. U pobedi nad Grčkom skupio je čak 23 poena i osam uhvaćenih lopti.

Odmah iza njega bio je baš Šengelija, koga protivnici teško čuvaju i tu će Milan Mačvan i Stefan Birčević imati ozbiljan zadatak. Brz je, voli da pretrči rivala i završi akciju, zna da se prikrade iza leđa protivniku i uzme ofanzivni skok, ali i da „raširi“ odbranu i pogodi sa distance. Protiv Helena imao je dabl-dabl sa 14 poena i 11 skokova, te četiri asistencije, što je samo dokaz koliko je centarska linija Gruzije zaista jaka.

Srbija će u meč ući gotovo sigurno bez Nikole Kalinića i Branka Lazića, kome su šanse da se nađe na parketu tek za nijansu veće. Nemanja Nedović nije ni planiran da zaigra u Atini, što selektora Đorđevića ostavlja sa tek 12 igrača, 12 opcija. Dakle, bez mogućnosti da nešto eventualno promeni i odmori umorne pojedince. Što bi moglo da predstavlja problem za sam završni turnir u Istanbulu.

Gruzija ima sasvim pristojnu ofanzivnu liniju sa Majklom Diksonom i Gjorgijem Cincadzeom. Doduše, ne toliko dobru koliko je centarska. Srbija će protiv sebe imati protivnika s vrlo dominantim centrima i ozbiljnim fizikalijama, što će posle meča sa Italijom biti posebno važno kako bi se testirali Marjanović, Štimac i Kuzmić.

U ovoj situaciji, ipak, svaki minut odmora je važan, što će Aleksandar Đorđević pokušati da izvede - da rasporedi vreme na ceo tim, bez mnogo obaziranja na sam ishod meča. Mada, kako je i sam izjavio, ovo je faza u kojoj svi žele pobedu.

Gruzija je već uspela da iznenadi Letoniju, te Grčku, pa i da dva puta rutinski pobedi Češku. Dovoljno materijala da Srbija bude na oprezu.

Izvor: mozzartsport

FOTO: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar