Brisel pozdravio dogovor

EU je pozdravila rješavanje bilateralnog pitanja između Srbije i Makedonije i postizanje sporazuma od pet tačaka između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog premijera Zorana Zaeva, rekla je portparol Evropske komisije Maja Kocijančič.

Svijet 23.08.2017 | 17:55
Brisel pozdravio dogovor
U Evropskoj komisiji ocjenjuju da je pitanje riješeno uz "konstruktivan pristup" obje strane.

"Međusobno poštovanje, dobrosusjedski odnosi i jačanje regionalne saradnje ostaju osnova za evropski put cijelog regiona", rekla je Kocijančičeva za Tanjug.

Nakon napetosti zbog povlačenja srpskog diplomatskog osoblja iz Makedonije, zbog agresivnih obajveštajnih aktivnosti prema srpskom osoblju, Vučić i Zajev su u telefonskom razgovoru razmotrili sve novonastale okolnosti u odnosima dvije države i postigli saglasnost u pet tačaka.

Oni su dogovorili da će Srbija i Makedonija isključivo dijalogom rješavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima.

Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje, već i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije.

Srbija i Makedonija uložiće još veće napore za dalje unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmjene dvije zemlje.

U skladu sa međunarodnim javno-pravnim propisima, Srbija i Makedonija će u dobroj vjeri i na prijateljskoj osnovi štititi prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji.

Srbija i Makedonija će, kako se navodi, intenzivirati međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusjedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

23.08.2017 16:33

Ма ко шиша Брисел...Јер ни Србија, а ни Македонија нису у ЕУ...Тако да не знам шта има да се мешају, и шта уопште има нешто и да поздрављају...

ODGOVORITE
Name

Dzoo

23.08.2017 16:55

Doza ti popusta hitno trazi jacu.

Name

Re 007 bla bla

23.08.2017 18:08

Vojvodina će uskoro raspisat referendum o odcjepljenju od Srbije a Sandžak slijedi nakon toga. Sandžak će se pripojiti BiH i čiča mica gotova priča .

Name

007BOND (100% БАЧВАНИН-ДА СЕ ЗНА!)

23.08.2017 19:40

Ја сам по занимању коњушар и лепо се осећам!

ODGOVORITE
Name

Turboskara

24.08.2017 04:54

Cuj agresivni obavjestajni aktivnosti.Pa svaka ambasada je prvo spijunsko obavjestajna..Ali vucko je kvazi dobri momak aleks koji vraca knjigu I glumi dasak vjetra na balkanu.Kad ce konacno priznati da su prodali kosovo a ne skretati paznju I temu na drugu stranu.Mogo je nesto pametnije bar izmisliti ali ajde kod nas svaka glupost prolazi pa I ovo

ODGOVORITE