Svjetski lideri: Osuda za napad

Svjetski zvaničnici danas su osudili teroristički napad u Barseloni i izrazili podršku španskim vlastima i narodu, ponudivši im pomoć.

Svijet 17.08.2017 | 22:50
Svjetski lideri: Osuda za napad
Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je revolt zbog napada u Barseloni, saopšteno je iz njenog kabineta.



"Mi sa dubokom tugom mislimo na žrtve strašnog napada u Barseloni - naša solidarnost i prijateljstvo su uz španski narod", naveo je na Twitteru portparol Merkelove Štefan Zajbert.

Francuski predsjednik Emanuel Makron takođe je izrazio solidarnost sa Španijom.



"Mi ostajemo ujedinjeni i odlučni", naveo je Makron na Twitteru, opisujući napad kao "tragičan" i dodajući da su njegove misli uz žrtve.

Velika Britanija "stoji uz Španiju protiv terora", saopštila je britanska premijerka Tereza Mej nakon napada u Barseloni.



"Moje misli su uz žrtve današnjeg užasnog napada u Barseloni kao i uz pripadnike hitnih službi", navela je ona.

Španski premijer Marijano Rahoj poručio je da će koordinisati napore u cilju jačanja bezbednosti nakon što je danas po podne kombi uleteo među pešake u Barseloni, a napad, koji su španske vlasti okarakterisale kao teroristički, osudila je španska Kraljevska palata.

Palata je počinioce napada nazvala "ubicama, običnim kriminalcima koji nas neće terorisati".

"Barselona je cijela Španija. Las Ramblas će ponovo biti za sve", navodi se u saopštenju Kraljevske palate objavljenom na Twitteru.

"Maksimalna koordinacija kako bi se napadači uhapsili, bezbednost pojačala i pružila pomoć svima koji su ugroženi", istakao je on.

U odvojenom tvitu, istakao je da "teroristi nikada neće uništiti jedinstven narod koji voli slobodu, a ne varvarizam" i poručio da je cijela Španija uz žrtve i njihove porodice.

Tramp: SAD spremne da pomognu španskim vlastima

Američki predsjednik Donald Tramp je danas saopštio da su SAD spremne da pomognu španskim vlastima nakon, kako je rekao, "terorističkog napada" u Barseloni.



"SAD osuđuju teroristički napad u Barseloni i mi ćemo učiniti štagod je neophodno da pomognemo", naveo je Tramp na Twitteru.

"Budite jaki i čvrsti, volimo vas!" napisao je Tramp.

U Barseloni je danas u terorističkom napadu, kako su naveli zvaničnici, najmanje 13 osoba poginulo, a 80 ranjeno.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Puleni

17.08.2017 22:38

Sve su to saudijski puleni.

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

18.08.2017 06:21

Ti,takozvani svjetski lideri ništa drugo nisu u stanju da učine sem da osude napade i pruže podršku vlastima. A isključivi su krivci za terorizam zbog svoje osvajačke i hegemonističke politike. Dobrim dijelom su oni stvorili terorističke organizacije. Petljaju se u unutrašnje stvari svih država, postavljaju vlast, zavađaju narode i stvaraju ratove zbog novca,moći i nafte.

ODGOVORITE