Raduljica ne ide na Evropsko prvenstvo!

Aleksandar Đorđević, selektor košarkaša Srbije, morao je da precrta sa spiska igrača za Evrobasket Miroslava Raduljicu zbog povrede kolena.  Povreda je učinila svoje. . . Đorđević: "Ambicije reprezentacije Srbije su uvek velike a cilj je uvek medalja, bez obzira u kojem sastavu idemo na takmičenje".

Košarka 17.08.2017 | 19:15
Raduljica ne ide na Evropsko prvenstvo!
Raduljica, dakle, neće putovati sa saigračima na "Superkup" u Hamburg, koji se igra od 18. do 20. avgusta.

Još juče je moglo da se nasluti da Raduljica neće moći da se vrati u tim jer je Dragan Radovanović, doktor državnog tima, istakao "objektivne tegobe" kod Raduljice. On bi svakako propustio turnir u Hamburgu, a nakon toga bilo bi malo vremena da uhvati takmičarski ritam.

Selektor Đorđević sada na centarskoj poziciji ima Bobana Marjanovića, Vladimir Štimca i Ognjena Kuzmića.

Srbija će na predstojećem Evropskom prvenstvu igrati bez četvorice igrača koji su osvojili srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Posle Stefana Markovića, koji se oprostio od nacionalnog tima, mladog centra Nikole Jokića koji se "zahvalio na pozivu", srski tim ostao je i bez centra Miroslava Raduljice, a praktično i bez Marka Simonovića - povrede. Ovom spisku treba dodati i Nemanju Bjelicu, bez koga će proteći i drugo reprezentativno leto zaredom.

"Raduljica od juče više nije deo ekipe, jer nije mogao da sanira te probleme koje ima (upala kolena)", raportirao je selektor Aleksandar Đorđević.

Đorđević trenutno na poziciji "pet" na raspolaganju ima Bobana Marjanovića, Ognjena Kuzmića i Vladimira Štimca.

Spisak povređenih: Raduljica koleno, Teodosić list, Nedović rame, Simonović palac. Nisu igrali na turniru "Trofej Beograda".

Pripreme je počelo 17 igrača, a sada njih 15-orica (ne računajući Raduljicu i Simonovića) konkuriše za 12 mesta za Eurobasket.

"Već smo u situaciji koja nije prijatna i zato su nam očekivanja da na predstojećim pripremnim turnirima budemo zdravi", rekao je selektor.

Đorđević kaže da je optimističan u pogledu Teodosića, koji je ostao u Beogradu na dodatnim terapijama u narednih nekoliko dana. On bi ekipi trebalo da se priključi u Atini u ponedeljak.

Isto važi i za Nemanju Nedovića, koji će morati u svoj klub na lekarske preglede, jer je to od njega traženo.

"Nedovićeva ekipa zahteva da se pojavi na kontroli, pa će on otići u Malagu. I njegov oporavak ide dobro, počeo je malo sa loptom, ali ima stvari koje ne možemo da predvidimo...", sa rezervom dodaje Đorđević.

Selektor ističe da je prezadovoljan odnosom svih kandidata za nacionalni tim i da očekuje "jaku i čvrstu Srbiju".

"Što se tiče ostaklih momaka treniraju jako, izvanredno, prezadovoljan sam odnosom prema igri, radu i zato očekujem dobru i snažnu Srbiju, onakvu kakva se predstavila na turniru u Beogradu, to nam je jedini pravac - da igramo čvrstu košarku i da iz toga izvlačimo naš kvalitet".

Srpski košarkaški minulog vikenda osvojili su "Trofej Beograda" pobedama protiv Grčke i Crne Gore, narednog vikenda igraće na "Superkupu" u Hamburgu protiv Poljske, Rusije i Nemačke, a potom odlaze u Atinu na "Akropolis kup", gde će igrati protiv Grčke, Italije i Gruzije.

Na turniru u Hamburgu igracć 13 igrača: Jović, Micić, Bogdanović, Gudurić, Lazić, Milosavljević, Lučić, Kalinić, Birčević, Mačvan, Štimac, Kuzmić i Marjanović.

Upitan kako ekipa reaguje na to što, praktično, nema nosilaca igre, Đorđević odgovara da su svi uz ekipu, da savetima pomažu mlađima i neiskusnijima...

"Imamo svoj plan i program, to sprovodimo kako treba. Naravno, nije isto kad su oni na terenu i kad nisu. Ja sam izuzetno optimističan što se tiče Tea, verujem da će biti onaj pravi. To su neke stvari koje ekipa oseća, ali moramo da tražimo svoju igru i bez igrača koji trenutno nisu tu".

Đorđević ističe da su, uprkos svemu, ambicije visoke!

"Ambicije su nam uvek velike, da nisu ne bismo bili ovde i ne bismo nosili ovaj dres. Ne smemo da bežimo od toga, imamo kvalitet i igrače koji su izuzetno takmičarski raspoloženi, ima igrača koji su jako napredovali... Prema tome, na nama je da pokažemo vrednost i kvalitet u bilo kom sastavu. Cilj reprezentacije Srbije su uvek medalje".

Evropsko prvenstvo biće održano od 31. avgusta do 17. septembra u Finskoj, Turskoj, Izraelu i Rumuniji. Srbija će igrati u Grupi D u Istanbulu sa selekcijama Turske, Velike Britanije, Rusije, Belgije i Letonije.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar