Nosila burku u parlamentu

Australijski senator Polin Henson nosila je danas burku u parlamentu u okviru svoje kampanje za zabranu odjevnih predmeta koji pokrivaju čitavo tijelo, poput ove tradicionalne muslimanske odjeće.

Svijet 17.08.2017 | 10:45
Nosila burku u parlamentu
Ovaj potez dočekan je kritikama iz vlasti i muslimanske zajednice.

Hensonova je sjedila na svom mjestu u parlamentu oko 20 minuta pokrivena crnom burkom, a potom ju je skinula i pozvala da ovakva odjeća bude zabranjena na javnim mjestima zbog nacionalne bezbjednosti.

“Drago mi je što mogu ovo da skinem, zato što to ne pripada ovom parlamentu”, rekla je Hensonova u obraćanju Senatu.



Lider ultradesničarske stranke Jedna nacija dodala je da mora biti sklonjena svaka osoba koja uđe u banku, sud ili bilo koju javnu zgradu noseći “fantomku” ili šljem.

“Zašto to nije sluičaj sa nekim ko pokriva svoje lice i ne može biti identifikovan?”, upitala je Hensonova.

Ona je postala poznata tokom devedesetih po oštrom protivljenju imigraciji iz Azije, a u posljednjih nekoliko godina vodi kampanju protiv tradicionalne islamske odjeće i građenja džamija. Njena stranka ima četiri senatora.

Državni tužilac Australije Džordž Brendis kritikovao je Hensonovu i rekao joj da zna da ona nije muslimanka i da treba da bude veoma pažljiva da ne bi uvrijedila vjerska osjećanja ostalih Australijanaca.

Potpredsjednik Islamskog savjeta države Viktorija Adel Salman izjavio je da potez Hensonove predstavlja omalovažavanje njenog položaja.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mrcevci

17.08.2017 09:09

TAJ NAROD ZAOSTAJE VJEKOVIMA ZA DRUGIM NARODIMA I TE ZENE SU ROBOVI NAMETNUTE TRADICIJE I NIJE MI JASNO DA TAKVE ZENE ZAVRSE VISOKE SKOLE ,VOZE LUKSUZNE AUTOMOBILE A TO NE SKIDAJU SA LICA I SUMNJA SE POJAVLJUJE DA TO VISE NIJE TRADICIJA NEGO PROVOKACIJA.

ODGOVORITE
Name

Mrčo

17.08.2017 10:00

Nekome je provokacija kada se pederi drže za ručice, nekome je provokacija kada komšija stavi novu fasadu... Gledaj sebe i mani se tuđih života. Živi svoj život i posjećuj zubara, ni za živu glavu popu ne okreći leđa!

Name

Mrcevci

17.08.2017 13:47

E TO JE VEC BOLEST

Name

Re Mrcevci

17.08.2017 16:23

Procitaj bar Bibliju ako neces Kur'an.... vjeruj bice ti jasnije. Postujem svakog vjernika ma koje vjere bio. Musliman nije onaj ko misli "zlo" bilo kome.Musliman nije onaj ko bi "nedaj boze" zapalio vjerski objekat druge vjere. Muslimam moora misliti dobro svom komsiji a to je ona zena sto nosi burku i ne nosi je jer je "zatucana" nego iz vjerskih razloga. Ako ti ovo nije dosta neznam sta treba jos da shvatis te zene koje tu odjeci nose "dobrovoljno i iz vjerskih razloga". To je to ukratko.

Name

A

17.08.2017 09:16

U Rimu se ponasaj kao Rimljanin, cao do vidjenja, kraj price

ODGOVORITE
Name

Coja1

17.08.2017 10:10

Znaci li to kad dodjes na odmor u Egipat, Maleziju, Saudisku Arabiju....itd, moras nositi burku?? U muslimanskom svijetu se ponasaj kao musliman???

Name

Dok se nije skinula .....

17.08.2017 09:51

..... Niko nije znao ko tu sjedi - mogao je to biti i muskarac, sa sve "pirotehnikom".

ODGOVORITE