LE: Crvena Zvezda - tim za Krasnodar...

Hajde Srđane, svetski šampione! Prednost Miliću. . .  Na kraju očekivana odluka Vladana Milojevića.  S kim će Crvena zvezda pred Krasnodar? Crveno-beli spremaju taktiku i tim za operaciju 'osvajanje Krasnodara'. Meč plej-ofa kvalifikacija za Ligu Evrope igra se večeras od 19 časova.

Fudbal 17.08.2017 | 13:45
LE: Crvena Zvezda - tim za Krasnodar...
Imao je dilemu Vladan Milojević, znao je da će neko u toploj krasnodarskoj noći morati brže da odraste... Dao je prednost Nemanji Miliću umesto Nemanji Radonjiću, ali će i pored toga sutrašnja utakmica biti meč velikog sazrevanja Srđana Babića.

Jeste da je ovenčan titulom svetskog šampiona sa Novog Zelanda, jeste da je u mlađim kategorijama "jeo" za doručak suparničke napadače, ali... Ovo će biti nešto sasvim drugačije. Težak posao imaće Srđan Babić, međutim, to je idealan trenutak da pokaže da je prevazišao nivo dečijeg fudbala. Iza njega su dve teške godine u Španiji, prvo u Real Sosijedadu, pa potom u Reusu, ali isto tako i četiri prvenstvena meča u dresu Crvene zvezde. Sasvim dovoljno da uhvati vazduh i pređe na sledeći nivo. A ovaj nivo u Krasnodaru biće delikatan za visokog štopera iz Banjaluke.

Dakle, Babić će igrati u tandemu sa Vujadinom Savićem. Zahtev je sasvim jasan: potrebno je da adekvatno zameni Le Taleka i obezbedi mirne minute Milanu Borjanu. Svetskom šampionu, ma u kom uzrastu, nikada ne sme da manjka samopouzdanja. Ostalo ima.

Dobra stvar za Crvenu zvezdu, pa i Srđana Babića, jeste činjenica da se od loma prste donekle oporavio Milan Rodić. Kažemo donekle jer je pre nekoliko dana istakao da oseća posledice, ali da se mečevi poput ovog u plej-of rundi jednostavno ne propuštaju. Igraće na strani sa Babićem, tako da bi neiskusnijem kolegi trebalo da pomogne defanzivnom inteligencijom. Ostalo se zna: Borjan, Stojković, Savić, Le Talek kao zadnji vezni, Donald, Kanga, Boaći, Srnić...

Da, ona dilema na levom krilu je razrešena. Tu bi trebalo da u prvih 60 minuta, možda i više, deluje Nemanja Milić. Prosto, Milojeviću su u Krasnodaru potrebni taktički pismeni igrači, koji drže rivala na oku. Uostalom, Milić se isplatio Milojeviću u dvomeču protiv Sparte. Tada nije bio učinkovit kroz golove i asistencije, ali je dao jak doprinos u taktičkom ratu i u igri bez rova. Slična utakmica se očekuje i sutra, jer crveno-beli koliko god bili u pozitivnom momentu ne smeju da potcene trkače sposobnosti Krasnodara.To je savršeno fizički pripremljen tim kojem mnogo toga daju iskusni vezisti Gazinski i Kabore. Em brzi, em jaki. Tu bi Milić trebalo da pored napadačkih sklonosti bude dovoljno marljivi i stalno pomaže Le Taleku i Donaldu.

Za Nemanju Radonjića će biti vremena. Posebno, ako se nervoza zbog negativnog rezultata bude uvlačila u redove ekipe Igora Šalimova... Tada bi Radonjić mogao da uđe sa klupe i samo jednim begom (čitaj udarcem) pomuti razum skupocenom Krasnodaru.

Krasnodaru ide na ruku što u timu Zvezde neće biti Branka Jovičića. Momak koji je čuvao leđa veznom redu i koga je bilo svuda na terenu, sada može da bude samo kraj malog ekrana. Ali, to već sada nije novost i bilo je dovoljno vremena da se isprobaju ili uigraju alternativne opcije.

Od utakmice protiv Čukaričkog i starta Nikole Drinčića počele su glavobolje ko bi mogao da ga zameni na terenu. Spominjali su se Aleksandar Ignjovski i Saša Zdjelar kao pojačanja, najbliži je dolasku bio Srđan Mijailović koji je na kraju ostao u Krila Sovjetov, a Zvezda mora da se osloni na svoj pogon. 

Jovičićevo mesto je u poslednjoj prvenstvenoj utakmici protiv Bačke popunio Uroš Račić, ali on verovatno neće biti u postavi i protiv Krasnodara. 

U tim se vraćaju momci koje je generalni direktor Zvezde Zvezdan Terzić nazvao “kičmom Milojevićeve ekipe”, Damijen Le Talek, Mičel Donald, Gelor Kanga i Ričmond Boaći. Terzić je u poslednjem razgovoru sa novinarima napomenuo da se Račić na snalazi najbolje u paru sa Donaldom pa se i zbog toga može očekivati njegov izostanak. 

Uz dobru formu Le Taleka u poslednje vreme, ne bi bilo čudo da se na terenu u isto vreme nađe sa Srđanom Babićem, gde bi Babić i Savić činili stub odbrane sa Stojkovićem i Rodićem na bekovima. 

Kanga će carovati sredinom terena i po bokovima upošljavati preporođenog Srnića na desnoj, dok će na levoj strani imati najverovatnije Milića, jer se Adžić kali u prvenstvu i ide mu dobro, a verovatna izmena na istoj poziciji je Nemanja Radonjić.

Radonjić je protiv Sparte pokazao koliko dragocen može da bude kao izmena zbog svoje brzine. Za kratko vreme na terenu je to pokazao i samo ga je malo sreće delilo od toga da postigne treći gol Zvezde u Beogradu za potpuni delirijum na “Rajku Mitiću”.

Staro pravilo da dobre stvari ne treba menjati, do sada se kod Milojevića pokazivalo iz meča u meč, jer je osim protiv Irtiša u julu (1:1) Zvezda sve utakmice posle toga dobila. Najrealnija formacija ostaje 4-2-3-1 gde će napad predvoditi Ričmond Boaći.

On i Kanga se razumeju dobro na terenu, a klub je nedavno podsetio da je Boaći do sada postigao devet golova i davao po gol na svaka 72 minuta.

Zašto tu seriju ne bi nastavio i protiv Krasnodara... Naspram sebe će imati 'zacementirane' Grankvista i Martinoviča u sredini odbrane, Petrov se može očekivati na desnom, a mesto levog beka je promenljivo, a na njemu je mesto povremeno dobijao i Mihajlo Ristić.

Za stručni štab Zvezde može da bude nezgodno to što je trener Krasnodara Igor Šalimov u poslednje vreme dosta kombinovao formacije pa mu nije lako 'uhvatiti nit'. U Premijer ligi Rusije je igrao 4-3-3 i dva puta remizirao (Amkar, Ural), sa 4-5-1 je izgubio od šampiona Spartaka sa 2:0, a jedina pobeda u domaćem šampionatu u poslednje vreme je ostvarena u Milojevićevoj 4-2-3-1 formaciji, 3:2 protiv Ahmata.

Dok crveno-belima nedostaju igrači, u sastav Krasnodara se sada verovatno vraća Fjodor Smolov. Iako njegova forma posle povrede može biti pod znakom pitanja, kvalitet mu se ne spori pa se treba dobro čuvati ako Zvezda želi prolaz u grupnu fazu Lige Evrope.

Nakon velike “veresije” koju je Zvezda dala Partizanu u plejofu Superlige, izgubljene titule, promena na mestu trenera i dolaska igrača kao na traci, nije delovalo kao da bi Zvezda uopšte mogla da ozbiljnije razmišlja o Ligi Evrope.

Došla je na dvomeč od plasmana u grupnu fazu takmičenja, usput pobedila na papiru jače protivnike, ali možda najbitnije – prikazala dobru i maksimalno borbenu igru, pa ima pravo da veruje kako ćemo od jeseni u Ligi Evrope gledati Zvezdu, a ne Krasnodar.

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mile

17.08.2017 13:05

Ovaj put Zvezdina mladost dolazi do punog izrazaja navijac iz Hrvatske puno srece.

ODGOVORITE
Name

[email protected]

17.08.2017 13:07

Puno srece

ODGOVORITE