LŠ: Tragedija Rijeke, Seltik već u LŠ! I još...

Fudbaleri Olimpijakosa savladali su Rijeku sa 2:1 u prvom meču plej-ofa za Ligu šampiona, pogotkom Romaa u trećem minutu nadoknade vremena.  Rijeka vodila, ali je Pirej "eksplodirao" u 93'! Rijeka vodila u gostima protiv Olimpijakosa, ali zahvaljujući strašnoj atmosferi na "Karaiskakisu" i isključenju jednog igrača gostiju - preokret grčkog tima. Crveni, gol u nadoknadi, preokret - Olimpijakos se izvukao protiv Rijeke, ima nade za Maribor.  Seltikova petarda protiv Astane. Pobede upisali Napoli, Seltik, Sevilja. . .  Rano je za Ligu šampiona: Nica preslišana u Napulju, Sevilja utišala Istanbul! Napoli siguran na svom San Paolu (2:0), ekipa Eduarda Berica utišala uzavreli Fatih Terim stadion (1:2).

Fudbal 16.08.2017 | 23:20
LŠ: Tragedija Rijeke, Seltik već u LŠ! I još...
Olimpijakos je do trijumfa stigao uprkos tome što je hrvatski tim na poluvremenu imao prednost.

Štoper iz Togoa se najbolje snašao u kaznenom prostoru gostiju, iskoristio užasnu grešku Župarića i posle centaršuta Elabdelauija glavom smestio loptu iza leđa golmana Sluge.

Tako je ekipa Besnika Hasija došla do potpunog preokreta jer je u finišu prvog poluvremena Eber lepim pogotkom kaznio promašaje Olimpijakosa. Ben i Seba su bili dekoncentrisani u nekoliko navrata, da bi Brazilac u redovima Rijeke u 42. minutu prevario čuvare lepim prijemom, a onda i pogodio bliži ugao.

Ipak, grčki šampion je opravdao ulogu favorita u nastavku – prvo je Ođiđa-Ofoe sredinom drugog poluvremena iskoristio asistenciju Fortunisa, da bi Romao na već opisan način pogodio za 2:1.

Rijeka je vodila, ali Olimpijakos je dobio meč!

Hrvatski predstavnik u Ligi šampiona bio je na korak od iznenađenja u prvom meču plej-ofa za Ligu šampiona pošto je dobru igru u prvom poluvremenu naplatio i golom, ali nisu uspeli da izdrže nalete grčkog tima koji je "ludački" bodrio čitav "Karaiskakis".

Ekipa koja je eliminisala Partizan (5:3), uspela je da se vrati u meč sredinom drugog poluvremena, a onda i da u trećem minutu nadoknade dotuče Rijeku - 2:1 (0:1).

Rijeka je povela nakon fenomenalne akcije i poteza brazilskog fudbalera Ebera.

Usledio je bolji period za Olimpijakos, naročito početkom drugog poluvremena, a ekipa Besima Hasija je šansu konačno iskoristila kada je u igru ušao Kostas Fortunis, da bi nakon greške odbrane Rijeke loptu dobio Ođiđa Ofoe i zakucao je u mrežu protivnika.

Bilo je to neodbranjivo za Simona Slugu...

Vrebala je Rijeka kontru, bila suočena sa mnogobrojnim pokušajima Grka da bi ostala i bez Leonarda Žute pošto je desni bek hrvatskog tima isključen.

Prvo je Olimpijakos preko Andrucosa pogodio prečku, da bi potom Slugi iz slobodnjaka pretio Fortunis, koga je nakon gužve u kaznenom prostoru savladao štoper Romao, pošto je brzo reagovao na centaršut sa desne strane.

Kompletan posao oko prolaska dalje odradio je Seltik, koji je već posle prvog susreta došao do prednosti od ogromnih 5:0. Nakon pola sata igre u Glazgovu, Rogić je šutirao ka golu Mokina, lopta je na putu pogodila Postnjikova i završila u mreži.

Skot Sinkler je u finišu prvog poluvremena najavio pobedu svoje ekipe, da bi se početkom drugog dela još jednom upisao u listu strelaca. Konačan rezultat i lagan posao za ekipu Brendana Rodžersa u revanšu postavili su Forest i Grifits.

Dobar rezultat ima i Napoli u jednom od derbija, pošto je na svom stadionu savladao Nicu sa 2:0. Dris Mertens je nastavio gde je stao u prošlo sezoni, već u 13. minutu je postigao novi pogodak, a u 70. je Žoržinjo sigurno izveo penal.

Zbog odluke sudije da dosudi najstrožu kaznu za Napolitance, burno su reagovali gostujući igrači, što je rezultiralo isključenjima Kozijela i Plee.

Hapoel Ber Ševa gubio je na svom stadionu od Maribora, ali je do poluvremena preokrenuo na 2:1 i došao blizu istorijskog plasmana u Ligu šampiona.

A imaće za čim da žali tim Darko Milaniča, jer je već u 10. minutu došao do prednost pošto je Tavareš iskoristio neodlučnost i nespretnost domaće odbrane.

Posle tog pogotka domaćin je krenuo na sve ili ništa, a samo dva minuta kasnije izjednačio je preko Entonija Nvakemea. Potpuni preokret u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena doneo je Šir Džedek iz penala.

Vrlo blizu da u istom takmičenju ponovo zaigra jeste Sevilja – španski predstavnik je istim rezultatom slavio u Istanbulu protiv Bašakšehira i mirno čeka revanš.

Eskudero je u 16. minutu iz veoma teške pozicije pogodio suprotni ugao protivničkog gola, ali je Elija sredinom drugog poluvremena poravnao rezultat, kada je put do mreže pronašao kroz noge golmana Serhija Rika koji je morao bolje da reaguje

Ipak, Turci nisu uspeli da izdrže do kraja, pa je Hesus Navas pronašao usamljenog Ben Jedera za konačnih 2:1.

Liga šampiona je daleko od Nice i Bašakšehira, koji večeras nisu imali rešenje za favorizovene sastave Napolija i Sevilje. EkipaMauricija Sarija je preslišala sastav Lusijana Favra na svom San Paolu, ali mu je ipak ostavila promil nade za revanš na Alijanc Rivijeri narednog utorka – 2:0 (1:0). Sevilja je imala teži posao na stadionu Fatih Terim u Istanbulu, ali je još jednom pokazala da je majstor za ovakve situacije – 1:2 (0:1).

Napolitanci su od starta utakmice diktirali tempo, poveli ranim golom fenomenalnog Drisa Mertensa, koji je kaznio loše istrčavanje Kardinalea, ali i očajne reakcije gostujuće odbrane. Nica je koliko-toliko parirala u nastavku utakmice, ali nije uspela konkretno da pripreti Pepeu Rejni, dok je Napoli sa druge strane dobro znao šta želi, dočekao svoju novu šansu i golom Žoržinja sa bele tačke zagazio velikim korakom ka konačnom cilju.

Domaćin je u poslednjih 10 minuta imao čak dvojicu igrača više, pokušao je da postigne i treći gol, koji bi revanš učinio gotovo formalnim, ali nije uspeo, pa će Favrov tim pokušati da napravi čudo u drugom meču.

Bašakšehir nije mogao da dobije težeg protivnika u plej-ofu, pa će po svemu sudeći morati da se zadovolji učešćem u Ligi Evrope. Ekipi Eduarda Berica nije bilo nimalo lako, ali je uspela rutinski da odradi posao. Za polovinu posla zaslužan miljenik Seviljine publike Serhio Eskudero, koji je sjajnim prodorom i snažnim udarcem još u 16. minutu doveo goste u vođstvo.

Domaćin se vratio zahvaljujući raspoloženom Eljeru Eliji, koji je poslednjih pola sata utakmice učinio izuzetno zanimljivim, ali je i tamo konkretnija bila Sevilja, koja je nakon odlične akcije u 84. minutu preko Ben Jedera došla do zaslužene pobede.

Plej-of za Ligu šampiona – prvi mečevi:

sreda:

Bašakšehir – Sevilja 1:2 (0:1)
(Elija 64 – Eskudero 16, Ben Jeder 84)

Seltik – Astana 5:0 (2:0)
(Postnjikov 32ag, Sinkler 43, 60, Forest 79, Grifits 88)

Hapoel Ber Ševa – Maribor 2:1 (2:1)
(Nvakaeme 12, Tzedek 45+2p – Tavares 10)

Napoli – Nica 2:0 (1:0)
(Mertens 13, Žoržinjo 70p)

Olimpijakos – Rijeka 2:1 (0:1)
(Ođiđa-Ofoe 66, Romao 90+2 – Eber 42)

utorak:

Karabag – Kopenhagen 1:0 (1:0)
(Madatov 25)

APOEL – Slavija Prag 2:0 (2:0)
(De Kamargo 2, Aloneftis 10)

Hofenhajm – Liverpul 1:2 (0:1)
(Ut 87 – Aleksandar-Arnold 35, Milner 74)

Sporting Lisabon – FCSB 0:0 (0:0)

Jang Bojs – CSKA Moskva 0:1 (0:0)
(Kasim 90+2ag)

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar