"Korejski rat je stvarno moguć"

Britanski institut za studije bezbjednosti i odbrane (RUSI) upozorio je vladu u Londonu da je "novi korejski rat sada stvarna mogućnost" i pozvao da se neodložno počne sa pripremama za moguće izbijanje sukoba između SAD Sjeverne Koreje.

Svijet 16.08.2017 | 10:35
"Korejski rat je stvarno moguć"
Zamjenik generalnog direktora tog instituta Malkolm Čalmers je naveo da je novi korejski rat "stvarna mogućnost", djelimično zbog činjenice da je Donald Tramp "hirovit i impulsivan".

"Ako počne rat, predsjednik (Tramp) će u roku od sat vremena telefonom zvati Dauning strit 10 tražeći podršku. Britanska premijerka će onda imati samo nekoliko sati, najviše, da se izjasni o nečemu što bi bio jedan od najvećih strateških šokova poslije Hladnog rata", naveo je Čalmers, prenosi Independent.On konstatuje i da bi, kao blizak saveznik SAD, Britanija najvjerojatnije morala da pruži pomoć u sukobu na korejskom poluostrvu, gdje se trenutno nalazi oko 35.000 američkih vojnika.

"Na korejskom poluostrvu stvara se opasni miks sjevernokorejskog tehnološkog napretka - nedavno je lansirana nova interkontinentalna raketa - i Trampove hirovite i impulsivne osobine", napisao je Čalmers.

On predlaže da je najbolja podrška koju bi Britanija trebalo da pruži u ovom scenariju diplomatska podrška, uz pregovore sa ciljem suzbijanja širenja konflikta i objezbeđivanja da i SAD i Kina budu srećne sa mirovnim sporazumom.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mislim,

16.08.2017 11:07

Ukoliko dođe do konflikta,kim ce prvo uputiti projektile na london ,sav svet je upoznat kakvi su englezi "od tamo potice huskaska retorika.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

16.08.2017 12:46

Gdje ste sve zakuvali i narod ginuo za vaše interese, red je da se i Vi malo proredite. Šteta je jedino što uvijek gine boranija a lopovi se izvuku.

ODGOVORITE
Name

Hm

16.08.2017 13:56

Dobro si primijetio da uvijek gine boranija. Cak i kad rade teroristicke napade, nikaf ne napadaju politicare nego ruknu bombu u autobus. Nije to slucajno.

Name

Petar

16.08.2017 20:22

Nema nista od rata. Amerikanci napadaju male narode ali ovaj put ce morati da stanu . U protivno pucice i po njihovim ledjima. Znaju to oni dobro . Da S Koreja nema atomsko oruzje bilo bi svasta ali ovaj put su se presli u proracunu.

ODGOVORITE