Dužnici za porez gomilaju dugove

Najveći dužnici za poreze i doprinose u Srpskoj vrtoglavo uvećavaju svoj dug, a u najboljem slučaju tapkaju u mjestu i uspijevaju da smanje milionska dugovanja prema Srpskoj.

Republika Srpska 15.08.2017 | 17:40
Dužnici za porez gomilaju dugove
Sa trona najvećih dužnika Univerzitetski klinički centar RS (UKC) skinuo je Fabriku glinice "Birač" iz Zvornika. UKC je u martu imao neizmirene obaveze teške 33,10 miliona KM, dok je njegov dug sada narastao na 41,33 miliona. "Birač" je pao na drugo mjesto i njegov dug i dalje iznosi 33,12 miliona. Treću poziciju drži Klinički centar Istočno Sarajevo, a dug ove zdravstvene ustanove skočio je sa 23,19 miliona na 26,02 miliona KM.

Industrija alata Trebinje takođe je povećala dug, sa 15,86 miliona na 16,13 miliona maraka, dok su "Dobojputevi" zadržali dugovanja na 11,70 miliona KM. Među prvih deset na najnovijoj listi smjestila se i dobojska bolnica "Sveti apostol Luka" sa 11,37 miliona KM duga i time pogurala "Balkal" iz Banjaluke sa 11,34 miliona obaveza na sedmu poziciju. Najveća zdravstvena ustanova u dobojskoj regiji nije bila među deset najvećih dužnika u martu ove godine.

Preostale tri pozicije zauzimaju javna i privatna preduzeća, čiji dug se nije mijenjao u odnosu na mart. Riječ je o "Kosmosu" iz Banjaluke, "Famosu" sa Pala i "Unisu" iz Dervente. Dok "Kosmos" i "Famos"  i dalje imaju dug od 10,85 miliona, odnosno od 10,23 miliona KM, "Unis" je povećao dugovanja za oko 700.000, odnosno na 9,76 miliona KM.

S druge strane, rijetki su oni koji su nakupili dug težak više miliona maraka, a da su izmirili njegov veći ili manji dio. "Željeznice RS" su u martu bile među prvih deset dužnika i za poreze i doprinose dugovale 10,87 miliona maraka. Te obaveze su više nego prepolovile i svele ih na 4,85 miliona KM. Među top deset u martu se nalazio i Fudbalski klub Borac iz Banjaluke sa 10,93 miliona KM duga, a na najnovijoj listi Poreske uprave RS te obaveze su istopljene na 1,82 miliona KM.

Poslodavci ističu da na spisku najvećih dužnika koji akumuliraju obaveze iz mjeseca u mjesec prednjači javni sektor.

"Veoma je malo firmi iz realnog sektora koje imaju neizmirene obaveze prema RS. Zbog toga uvijek tražimo da se ime i prezime poslodavca iz realnog sektora saopšti u javnosti ako ima dugovanja za poreze i doprinose, a ne da se uopšteno poredi sa svim ostalim poslodavcima", kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Naglasio je da često postavlja pitanje zašto kontrolni organi pojedinim poreskim obveznicima dopuštaju da naprave dug u iznosu od 30-40 miliona KM.

"Zdravstveni sektor u RS je u teškoj situaciji. Ima mnogo naslijeđenih problema, ali strašno nas nervira i čini nezadovoljnim što niko ne čine ništa da to stanje popravi. Moraju biti povučeni neki potezi. Hitno je potrebna racionalizacija jer se u tim ustanovama i dalje zapošljavaju radnici iako nisu potrebni i ima viška radne snage. Tome treba stati u kraj", zaključio je Škrebić.

Ekonomisti kažu da je teško očekivati da bude poboljšan trend naplate poreza i doprinosa od poreskih obveznika koji duguju najviše novca.

"Firme koje tapkaju u mjestu kad su u pitanju dugovanja više ne rade i završile su u stečaju. Od takvih firmi teško je očekivati da bilo šta bude naplaćeno. Pored njih, u najveće dužnike definitivno se ubrajaju zdravstvene ustanove, kod kojih teško možemo očekivati da se situacija poboljša i da na vrijeme izmiruju svoje obaveze - kaže član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković.

Naglašava i da ostaje malo firmi koje će putem sklapanja ugovora o reprogramima uspjeti da smanje svoja dugovanja.

"Zbog toga i dalje možemo očekivati da najveći poreski dužnici akumuliraju dug. Definitivno ne možemo očekivati neku bolju naplatu poreza i doprinosa u idućem periodu ili pak veće smanjenje obaveza prema Poreskoj upravi Republike Srpske u nekom značajnijem obimu", naveo je Duduković.

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

E, pa

15.08.2017 15:53

Koje sve rekorde nece oboriti ovaj nesretni Bogdanic tokom mandata -valda zato sto je sposoban, uostalom, kada ga covjek vidi prvo pomislis da je jako sposoban.

ODGOVORITE
Name

E...

15.08.2017 23:38

Jedino su kumovi cisti,dinara duga nemaju

Name

Dragan

15.08.2017 15:58

Da su mislili plaćati ne bi doveli u ovo stanje...ko im je sve dozvolio?

ODGOVORITE
Name

Pero

15.08.2017 18:41

Sve snsd eovci

ODGOVORITE