Дужници за порез гомилају дугове

Највећи дужници за порезе и доприносе у Српској вртоглаво увећавају свој дуг, а у најбољем случају тапкају у мјесту и успијевају да смање милионска дуговања према Српској.

Република Српска 15.08.2017 | 17:40
Дужници за порез гомилају дугове
Са трона највећих дужника Универзитетски клинички центар РС (УКЦ) скинуо је Фабрику глинице "Бирач" из Зворника. УКЦ је у марту имао неизмирене обавезе тешке 33,10 милиона КМ, док је његов дуг сада нарастао на 41,33 милиона. "Бирач" је пао на друго мјесто и његов дуг и даље износи 33,12 милиона. Трећу позицију држи Клинички центар Источно Сарајево, а дуг ове здравствене установе скочио је са 23,19 милиона на 26,02 милиона КМ.

Индустрија алата Требиње такође је повећала дуг, са 15,86 милиона на 16,13 милиона марака, док су "Добојпутеви" задржали дуговања на 11,70 милиона КМ. Међу првих десет на најновијој листи смјестила се и добојска болница "Свети апостол Лука" са 11,37 милиона КМ дуга и тиме погурала "Балкал" из Бањалуке са 11,34 милиона обавеза на седму позицију. Највећа здравствена установа у добојској регији није била међу десет највећих дужника у марту ове године.

Преостале три позиције заузимају јавна и приватна предузећа, чији дуг се није мијењао у односу на март. Ријеч је о "Космосу" из Бањалуке, "Фамосу" са Пала и "Унису" из Дервенте. Док "Космос" и "Фамос"  и даље имају дуг од 10,85 милиона, односно од 10,23 милиона КМ, "Унис" је повећао дуговања за око 700.000, односно на 9,76 милиона КМ.

С друге стране, ријетки су они који су накупили дуг тежак више милиона марака, а да су измирили његов већи или мањи дио. "Жељезнице РС" су у марту биле међу првих десет дужника и за порезе и доприносе дуговале 10,87 милиона марака. Те обавезе су више него преполовиле и свеле их на 4,85 милиона КМ. Међу топ десет у марту се налазио и Фудбалски клуб Борац из Бањалуке са 10,93 милиона КМ дуга, а на најновијој листи Пореске управе РС те обавезе су истопљене на 1,82 милиона КМ.

Послодавци истичу да на списку највећих дужника који акумулирају обавезе из мјесеца у мјесец предњачи јавни сектор.

"Веома је мало фирми из реалног сектора које имају неизмирене обавезе према РС. Због тога увијек тражимо да се име и презиме послодавца из реалног сектора саопшти у јавности ако има дуговања за порезе и доприносе, а не да се уопштено пореди са свим осталим послодавцима", казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Нагласио је да често поставља питање зашто контролни органи појединим пореским обвезницима допуштају да направе дуг у износу од 30-40 милиона КМ.

"Здравствени сектор у РС је у тешкој ситуацији. Има много наслијеђених проблема, али страшно нас нервира и чини незадовољним што нико не чине ништа да то стање поправи. Морају бити повучени неки потези. Хитно је потребна рационализација јер се у тим установама и даље запошљавају радници иако нису потребни и има вишка радне снаге. Томе треба стати у крај", закључио је Шкребић.

Економисти кажу да је тешко очекивати да буде побољшан тренд наплате пореза и доприноса од пореских обвезника који дугују највише новца.

"Фирме које тапкају у мјесту кад су у питању дуговања више не раде и завршиле су у стечају. Од таквих фирми тешко је очекивати да било шта буде наплаћено. Поред њих, у највеће дужнике дефинитивно се убрајају здравствене установе, код којих тешко можемо очекивати да се ситуација побољша и да на вријеме измирују своје обавезе - каже члан Удружења економиста РС - СWОТ Предраг Дудуковић.

Наглашава и да остаје мало фирми које ће путем склапања уговора о репрограмима успјети да смање своја дуговања.

"Због тога и даље можемо очекивати да највећи порески дужници акумулирају дуг. Дефинитивно не можемо очекивати неку бољу наплату пореза и доприноса у идућем периоду или пак веће смањење обавеза према Пореској управи Републике Српске у неком значајнијем обиму", навео је Дудуковић.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Е, па

15.08.2017 15:53

Које све рекорде неце оборити овај несретни Богданиц током мандата -валда зато сто је способан, уосталом, када га цовјек види прво помислис да је јако способан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е...

15.08.2017 23:38

Једино су кумови цисти,динара дуга немају

Name

Драган

15.08.2017 15:58

Да су мислили плаћати не би довели у ово стање...ко им је све дозволио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

15.08.2017 18:41

Све снсд еовци

ОДГОВОРИТЕ