Radnici BHRT-a spremaju štrajk

Zbog izuzetno teške finansijske situacije u kojoj se nalazi BHRT, Upravni odbor Sindikalne organizacije BHRT najavio je štrajk zaposlenih i podnošenje krivičnih prijava protiv generalnog direktora i njegovih saradnika.

Bosna i Hercegovina 15.08.2017 | 13:11
Radnici BHRT-a spremaju štrajk
Kako navode u Sindikalnoj organizaciji BHRT ovakve odluke proizašle su zbog ignorantskog odnosa koji već duži vremenski period iskazuje menadžment spram Sindikalne organizacije BHRT.

''U skladu sa zakonskom regulativom i zakonom u štrajku, u najkraćem mogućem roku pokrenućemo poceduru zajedno sa članstvom i svim sindikalnim podružnicama kako bi se organizirao štrajk upozorenja. Na zaposlenima je da donesu odluku i zajedno sa Upravnim odborom Sindikata preuzmu odgovornost za taj korak i odrede datum početka štrajka'', navodi se u zaključcima Sindikata BHRT, prenose federalni mediji.

Kako navode u Sindikatu BHRT pored krivičnih prijava protiv menadžmeta BHRT zahteva se i njegova smena.

''Ostajemo kod zahteva za smenu generalnog direktora jer se u međuvremenu ništa u našem odnosu prema tom pitanju nije promijenilo. Potpisivanje sporazuma sa Elektroprivredom, kako god ga ko tumačio, nije zasluga generalnog direktora.  Ponavljamo zahtjev za objavljivanjem visine primanja menadžmenta jer smatramo da je menadžment to dužan učiniti u vreme kad od javnosti tražimo podršku za opstanak kuće. Smatramo nedopustivim da ta ekipa, koja iza sebe nema nikakvih merljivih i pozitivnih rezultata i dalje uživa u enormno visokim primanjima u odnosu na ljude iz programa u vreme kad je kuća na rubu gašenja'', navode iz ovog sindikata.

Iz Sindikalne organizacija BHRT navode da neće nikada pristati na parcijalno isplaćivanje ličnih dohodaka uz potpuno zanemarivanje obaveza prema fondovima penzionog i zdravstvenog osiguranja, te poreskim obavezama.

''Takođe, Sindikalna Organizacija BHRT će u skladu sa svojim odgovornim i pravednim delovanjem tražiti odgovornost direktora, ali i celokupnog menadžmenta koji je dozvolio da se zaposlenima koji imaju kreditna zaduženja isti na platnoj listi odbije, a da se sredstva ne uplate bankama'', navode u Sindikalnoj organizaciji.

Sindikat BHRT poziva članove Parlamenta Bosne i Hercegovine da pojasne javnosti, ali i međunarodnim institucijama, u čijem je interesu da uposlenici BHRT, u prvom redu oni u sektoru direktne proizvodnje programa, žive na ivici egzistencije.

''Pozivamo ih da pojasne kome je u interesu da se ljudi, koji imaju obavezu da ukazuju na sve društvene događaje i procese, pa tako i na anomalije i negativne pojave, profesionalno predstavljaju bosanskohercegovačkoj javnosti, dovedu u stanje siromaštva. Bilo bi veoma korisno da građanima BiH, ali i zaposlenima pojasne zašto su im u BHRT-u potrebni gladni ljudi, da li zato da mogu upravljati ovom kućom kako njima odgovara'', navodi se u saopštenju.

Izvor: Blic

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bakir

15.08.2017 11:23

Koga zabole za strajk strajkajte i treba uvijek ste strajkali niste nista ni radili zivite od naroda i na tudzim ledzima

ODGOVORITE
Name

Ante

15.08.2017 11:24

Pa i ja kad hocu dase uslikam platim tako koga prikazujete i slikate neka vam plati

ODGOVORITE
Name

weq

15.08.2017 12:16

Ko su ovi??????

ODGOVORITE
Name

Dragan

15.08.2017 12:36

Da neće možde da prekinu program?! Ne verujem, to ionako niko ne bi primetio...

ODGOVORITE
Name

ap

15.08.2017 14:10

Pa kao i ostale firme ako ne ostvarujete profit,UGASITE SIGNAL.Ne znam kome štrajk kad Vas plaća ( ne ) država.U RS Vas samo poneko gleda ( pola države ) znači i ne treba da postojite.

ODGOVORITE
Name

@ap

15.08.2017 15:55

Koga uopšte zanima šta gledaš ti u RS-u?