Ustaški bunker usred dvorišta

Porodica Ranka Blagojevića iz Salaša, malog semberskog naselja uz samo ušće rijeke Drine u Savu, po svemu sudeći jedina je na svijetu koja za pomoćnu zgradu u svom domaćinstvu ima veliki vojni bunker, koga je takozvana Nezavisna Država Hrvatska izgradila na početku Drugog svijetskog rata.

Republika Srpska 13.08.2017 | 21:17
Ustaški bunker usred dvorišta
Glomazna betonska građevina od 900 kvadratnih metara bila je najveća hrvatska pogranična karaula prema Srbiji, a u njoj je bila smještena jedinica sa blizu 150 vojnika.

Bunker je građen po tada najsavremenijim inženjerijskim standardima, a zadatak mu je bio da štiti novouspostavljenu granicu od upada Srba preko Drine i da spriječi međusobnu saradnju i diverzantske akcije ustanika sa obje strane rijeke Drine.

Osim ove velike karaule u Salašu u kojoj je uvijek bila stacionirana četa neprijateljskih vojnika, bila je još jedna u Rači, ali je srušena da bi se na njenom mjestu izgradilo spomen-obilježje partizanskim jedinicama i palim borcima u tom mjestu.

U Semberiji, pored granice sa Srbijom, NDH-a je izgradila još četiri manje karaule od armiranog betona u Panjiku, Popovima, Amajlijama i u blizini Janje. I one još postoje i podsjećaju na opasna vremena vladavine Nezavisne Države Hrvatske.

Ranko Blagojević u Salašu ima veoma lijepo uređeno dvorište, sa svim pomoćnim objektima, ali sve to narušava glomazna betonska grdosija, koju ovaj domaćin ponekad koristi za vlastite potrebe.

“Neke velike koristi od bunkera skoro da i nema. U njemu držim svinje, skladištim stočnu hranu, slamu i kukuruzovinu, a jedino mi dobro dođe kada udare velike poplave, jer u njemu imam sigurnu zaštitu. Voda u njega nikad nije ulazila. I prije tri godine, u vrijeme katastrofalne poplave u Semberiji, temelj mu je bio oko 80 centimetara iznad vode”, kaže domaćin Ranko Blagojević.

Žiko Manojlović, penzioner iz ovoga mjesta, kaže da je omladina Salaša i Balatuna poslije odlaska ustaške posade u bunkeru priređivala igranke i pozorišne predstrave.



Prema nekadašnjoj pripovijesti upokojenog legendarnog čamdžije Dojčina Škorića iz Salaša, hrvatska država slabo je izdržavala posadu bunkera, pa su vojnici od seljaka kupovali hranu ili su je mijenjali za odjeću i obuću. Tada je nastala i njihova pjesma:

U kazanu posna soja,
u torbi buđava proja,
jadna li si nezavisna moja.

Možda i zbog toga, ali i spretnosti semberskih, vojvođanskih, mačvanskih i šumadijskih ustanika i boraca protiv fašizma, ni ovaj, ali ni ostali ustaški bunkeri pored Drine nisu mogli da ih spriječe u borbi za slobodu, u čemu su konačno i uspjeli.

Uprkos kvalitetnoj gradnji, bunker u Salašu neminovno nagriza vrijeme. Doduše polako i sporo, jer se on još dobro drži, a oštećenja su zanemarljiva.

Nažalost, on će, kao i ostali bunkeri pored rijeke, još dugo ljude iz semberske ravnice da podsjeća na godine okupacije, na strahovladu i stradanje u NDH-a.

(BN televizija)
(Foto: BN televizija)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Tetak Mata

13.08.2017 19:26

Pa eto srušite je pa napravite čoeku drugu bolju veću

ODGOVORITE
Name

Mani Bunker

13.08.2017 19:47

Inace su u bukeru sluzbovali dragovoljci iz Zagreba i Varazdina a nase komsije su svi bili u Partizanima.

ODGOVORITE
Name

re Mani bunker

13.08.2017 19:56

Dobari si, nisu svi Hrvati ustaše ali sve ustaše hrvati

Name

semberac

14.08.2017 09:11

Molim kolindu grobar da i meni napravi jedan bunker jer imam mnogo dobar komšiluk

ODGOVORITE
Name

MAKS13

14.08.2017 10:50

OCES DA KAZES DA JE KOLINDA NASLEDNIK USTASA MA NIJE MOGUCE

Name

semberac

14.08.2017 12:29

Jok nije

Name

za dom spremni

14.08.2017 20:23

Mi se vracamo tu za par godina

ODGOVORITE
Name

БН

16.08.2017 08:29

Како да не, сутра!!!!

Name

davidBL

16.08.2017 10:47

Ja mislim da bi ti porodica Blagojević odmah dala tu skalameriju i sve oko nje, a ti njima daj svoj pasos :)

Name

Vjerovatno domobrani

16.08.2017 12:02

U tim bunkerima vjerovatno u bili smješteni domobrani kada se o njima nije vodilo računa.Domobrani su bili regularna vojska mobilisana.Dok su ustaše mahom bili dobrovoljci-zlikovci.A oni si išli i sami otimali i pljačkali od Srba i Jevreja

ODGOVORITE