Korejske rakete mogu i do SAD

Severna Koreja godinama razvija svoj nuklearni arsenal, a britanski "Independent" objavio je snimak u kojem su analizirani dometi raketa koje je ta zemlja testirala.

Svijet 11.08.2017 | 22:40
Korejske rakete mogu i do SAD
Dužine 16 metara, raketa "hvasong-14" potencijalno je najopasnija.

Sa dometom od oko 9.500 kilometara, mogla bi da pogodi bilo koji deo Azije, Evrope, Kanade. U SAD jedino možda Florida ne bi morala da strahuje. A bezbedni bi bili i veliki deo Afrike, jug Australije, kao i cela Južna Amerika.

"Taepodong 2", dužine od čak 35 metara, ima domet od 6.700 kilometara. Raketa bi mogla da stigne do Aljaske, ali i do nekih delova Evrope, poput severnih delova Norveške i Švedske.

Raketa "nodong 2", duga 16 metara, ima domet od 1.300 kilometara. Mogla bi da pogodi Južnu Koreju, delove Kine, ali i manji deo Japana.

"Taepodong 1", raketa duga 32 metra, mogla bi da pogodi sve što je udaljeno i do 2.900 kilometara, tako bi mogla da padne na bilo koji deo Japana, ali i na Kamčatku, prenosi B92.

Tenzije između Severne Koreje i SAD nikada nisu bile na nivou na kojem su danas.

Pjongjang iznova testira rakete, a najnoviji planovi pokazuju da bi ova zemlja mogla da gađa sredinom avgusta američko ostrvo Guam u Pacifiku.

S druge strane, predsednik SAD Donald Tramp, u najnovijoj "paljbi" na Tviteru, zapretio je da je američko oružje "zapeto i napunjeno".

(TAnjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Budale Na Kub

11.08.2017 23:06

nazalost ako ovako nastave amerikanci i mali Kim nece na dobro. A znamo i ko je taj ko ce na kraju da kmeci,ako Sjevernoj Koreji nije jasno sta su mogucnosti Amerike danas nek samo promisli na sta je ta ista amerika bila spremna i sposobna ima 70 godina. Tad su bili u stanju da Japan bukvalno sravne sa zemljom. To je bilo tad a Sjeverna Koreja sa svojih par bombica je negdje na tom nivou. Podmornice imaju koje s otvorenog mora mogu da ispaljuju rakete ali ne mogu ni da se pomaknu jer je teren kontrolisan od vise vojski. Nazalost ako ovako nastave onaj koji vodi Ameriku i vodi je kao svoja preduzeca koja je puno puta slao u bankrot i iz iatog ih vadio ce u jednom momentu da prelomi a to bi moglo svijet da dovede na ivicu katastrofe

ODGOVORITE
Name

Dobra saradnja

12.08.2017 06:35

Dobra saradnja.Kim radi upravo ono sto Americi treba.

ODGOVORITE
Name

Igor

12.08.2017 08:14

Kim je nebitan isto kao i 3,4 milijarde izvoza Sjeverne Koreje. Ako se nesto i desi usmjereno je prema Kini, Japanu i Juznoj Koreji. Treba samo zamisliti kakav bi raj za zapadnu i americku autoindustriju bio da ne postoje japanska i korejska. Sve velike krize se zavrsavaju velikim ratom.

ODGOVORITE