"Bingu" šest miliona odštete

Sarajevo osiguranje je počelo isplatu jedne od najvećih pojedinačnih šteta u poslijeratnom periodu - tuzlanskom Bingo za objekat koji je izgorio u Mostaru.

Bosna i Hercegovina 10.08.2017 | 13:00
"Bingu" šest miliona odštete
"Iako se radi o vjerovatno i najvećoj pojedinačnoj šteti u poslijeratnom razdoblju Sarajevo osiguranje bez problema već isplaćuje štetu našem velikom, uglednom gospodarskom subjektu kakav je Bingo.

Krajem juna Bingu je isplaćen 1 milijun maraka za štetu po polici kojom je bila osigurana roba u objektu. Do kraja avgust ove godine Sarajevo osiguranje će avansno isplatiti 5.000.000 KM za štetu na objektu, a ostatak iznosa nakon konačnog nalaza nadležnih tijela kako bi objekt Bingo Mostar bio stavljen u funkciju", kazao je Arif Kulić, direktor Sarajevo osiguranja u razgovoru za Patriju.

Krajem aprila ove godine u samo tri sata u potpunosti je izgorio veliki tržni centar Bingo u Mostaru. Vatra je progutala kompletnu montažnu zgrada i sve što se u njoj nalazilo.

Srećom, u požaru niko nije povrijeđen. Rezultati istrage o uzroku požara, pokazali su da ja vatru uzrokovao kvar na utičnici produžnog kabla.

Ovaj tržni centar otvoren je 2011. godine i bio je veličine 2.500 metara kvadratnih, a zapošljavao je 100 radnika. Bingo je kasnije objavio da radnici neće ostati bez plata i radnih mjesta, a u međuvremenu su počeli radovi na obnovi objekta.

Ranije je najavljivano da će novi Bingo biti otvoren tokom septembra ove godine. Tek nakon informacije o isplati odštete može se zaključiti kolika je šteta nastala u ovoj nesreći, ali i koliko je napora moralo biti uloženo da se priča započne iz početka i da veliki tržni centar ponovo bude otvoren. 

(Agencije)
(Foto: Arhiva)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

aha

10.08.2017 11:03

Kakva isplata ako je upotrebljavana neispravna instalacija? Svasta

ODGOVORITE
Name

realan

10.08.2017 11:37

Sarajevo osiguranje neisplacuje ni kad imate sudsko rjesenje, a odkud onda da isplati Bingu

ODGOVORITE
Name

@Nerealan

10.08.2017 12:21

Sarajevo Osiguranje isplaćuje sve što je napisano u ugovoru, bez obzira bio to Bingo ili ukradena kokoš Mare sa Hreše. Ja sam bez problema naplatio štetu/krađu stvari sa vikendice, niko nije pokušao da me "zavrne" za jednu marku.

Name

Q

10.08.2017 13:10

Svaka čast osiguravajucoj kući.Bez validnih dokaza i nalaza niko nebi dao novac.Takve kuće treba poštovati i ulagati u nju.

Name

Manis

10.08.2017 22:16

Meni je Sarajevo osiguranje isplatilo stetu za jednog Opela za vrijeme rata.Opel je imao izvozne tablice...znaci dovezen da se proda a ovaj sto me je udario imao je tada one stare BiH table iz Yugoslavije..Ja sam Opela platio 700 chf a Sarajevo osiguranje mi je na ime stete isplatilo 3 900 Svajcarskih franaka..Ma prava kuca da se radi sa njima.

Name

Sistem drustvene samozastite

10.08.2017 13:39

Kad pocne da prokisnjava i da se cuje fajtnina, zapalis i i pretvoris u suhe, sustave papirice. Onda tim papirica platis pravljenje novog, modernijeg objekta. Dolar mora da se vrti, takav je sad sistem.

ODGOVORITE
Name

General

15.08.2017 11:49

Pa to je platio za Ditu od osiguranja a roba koja je izgorjela otpisan PDV i kada se sagleda 6-1=5mil mu ostalo i prepisani recept od Stanica.

ODGOVORITE