Analiza: Za Jovičića nema prave zamjene!

Žar pod noge Račiću ili Le Talek ponovo u veznom redu?! Vladan Milojević prinuđen da bira između dve opcije nakon povrede nezamenjivog veziste.

Fudbal 08.08.2017 | 20:00
Analiza: Za Jovičića nema prave zamjene!
Crvena zvezda ponovo ima ono o čemu su u proteklih desetak godina njeni navijači samo mogli da sanjaju – sigurnost u igri i dominaciju na terenu, koja je počela da stvara pobednički mentilet. Zvezda je postala tim protiv koga se teško stvaraju šanse, ali i još teže brani kada krene u protivnapad. Crveno-beli su dobili pravog Gelora Kangu, stabilnog Mičela Donalda, sigurnu odbranu, agresivan vezni red, ubojite bokove, trenera perfekcionistu, ali Crvena zvezda u narednih pet nedelja, koje će se sa periodom potpunog oporavka vrlo verovatno produžiti i na dva meseca, neće imati igrača koji je u korenu promenio njen DNK-a. Branka Jovičića.

Neumorni defanzivni vezista, koji impresionira načinom na koji pokriva linije tima, doživeo je neverovatan peh u nedeljnom derbiju protiv Čukaričkog na stadionu Rajko Mitić. Nakon oštrog starta iskusnog Nikole Drinčića stradala mu je metatarzalna kost, a onda su usledili šok i neverica stručnog štaba, ali pre svega navijača, koji nekadašnjem igraču Partizana do kraja utakmice nisu oprostili tu neopreznost. Srpski vicešampion će u odlučujuće borbe u kvalifikacijama za Ligu Evrope, ali i večiti derbi koji je na programu 27. avgusta, bez verovatno jedinog igrača za kojeg u ovom timu ne postoji adekvatna zamena.

Već u utakmici sa Čukaričkim bilo je vidljivo da crveno-beli bez Jovičića na terenu nemaju potrebnu agresiju, koja je kuljala sa druge strane u redovima izabranika Nenada Lalatovića. Mladi Uroš Račić je solidno obavljao zadatke i bio izuzetno požrtvovan, ali on jednostavno nije isti tip igrača kao neprikosnoveni borac iz Raške.

Jovičić je za nepunih mesec dana prilično mekan vezni red Crvene zvezde pretvorio u snažni trozubac koji razgrće protvničku sredinu terena, a toga je sigurno svestan i strateg crveno-belih Vladan Milojević, koj je nakon sinoćne utakmice rakao da ima dovoljan fond igrača i da ga raduje to što svaki prvotimac maksimalno koristi svoju šansu. Ali i on sigurno zna da među tim prvotimcima jednostavno nema igrača koji po stilu igre makar malo podseća na Branka Jovičića.

Iako je napravio jasan sistem igre, Milojević će sada morati da menja koncepciju tima i bira između dve praktično jedine moguće opcije. Ili će u vatru i rano odrastanje poslati mladog Račića, što bi moglo da predstavlja veliku dobit, ali i da bude mač sa dve oštriceprotiv ekipe kao što je Krasnodar. Ili će u vezni red ponovo vratiti Damijena le Taleka i nastaviti sa daljim uigravanjem novog štoperskog tandema Savić – Babić, koji je protiv Čukaričkog pokazao zavidni stepen kohezije.

Treća opcija bi bilo hitno pojačanje, ali je u ovom trenutku gotovo nemoguće naći igrača koji će se poput Jovičića za samo desetak dana u potpunosti uklopiti u tim. Baš toliko vremena ostalo je do utakmice u Krasnodaru, a crveno-beli će u međuvremenu odigrati prvenstvene mečeve sa Radnikom i Bačkom. To ostavlja dovoljno prostora da se oprobaju obe varijante, ali i premalo vremena da bi se usvojio neki novi sistem igre.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Alen

08.08.2017 19:41

Steta,nezamenljiv

ODGOVORITE