Šteta od suše i do 300 miliona KM

Predsjednik poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac izjavio je da bi ovogodišnja šteta od suše u poljoprivredi Srpske mogla da dostigne 300 miliona KM.

Republika Srpska 07.08.2017 | 11:09
Šteta od suše i do 300 miliona KM
Usorac je istakao da će se posljedice suše sigurno osjetiti i u narednoj godini zbog manjka stočne hrane, pada proizvodnje mlijeka, mesa i uništavanja stočnog fonda.

On je rekao da su predstavnici poljoprivrednih proizvođača proteklog vikenda imali radno-konsultativni sastanak sa ministrom popljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Stevom Mirjanićem na kojem su iznijeli zahtjeve.

"Smatram da mali broj poljoprivrednih proizvođača očekuje neku veliku finansijsku pomoć od Vlade Republike Srpske. Očekujemo da se zadrži ova proizvodnja i da se pokuša spasiti što se spasiti može putem raznih mjera resornog ministarstva", naveo je Usorac.

On je rekao da će resorno ministarstvo, na bazi zahtjeva poljoprivrednih proizvođača, ovih dana sumirati sve i vidjeti šta je objektivno i realno moguće, te na bazi toga predložiti mjere koje bi mogle da spase što se spasiti može u poljoprivredi.

Kada je riječ o kiši koja je noćas pala u pojedinim krajevima Republike Srpske i mogućnosti ublažavanja suše, Usorac smatra da bi samo obilnija kiša pomogla poljoprivrednim usjevima, ali ne i mjestimična kiša koja je pala u pojedinim dijelovima Republike Srpske.

"Ovo malo kiše što je noćas palo u Banjaluci i nekim drugim krajevima neće ništa pomoći poljoprivrednim usjevima, a šteta od suše je svakim danom veća", istakao je Usorac.

Usorac je zaključio da je od suše najviše oštećen kukuruz, soja, te povrće koje nije pod sistemom navodnjavanja, odnosno biljke koje imaju plitak korijen.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić i predstavnici republičkih udruženja poljoprivrednika konstatovali su u Banjaluci da je situacija u agrarnom sektoru teška i da su prinosi u biljnoj proizvodnji do sada umanjeni za oko 40 odsto, zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika.

Na radno-konsultativnom sastanku održanom u subotu, 5. avgusta, rečeno je da će Vladi Republike Srpske biti predložene moguće mjere za ublažavanje posljedica suše, te ostalih elementarnih nepogoda na poljoprivrednu proizvodnju u ovoj godini, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske će narednih dana za Vladu pripremiti novu analizu i procjenu šteta, a osim mjera koje će biti predložene za ublažavanje posljedica šteta, biće uvršten i dio primjedbi koje su iznijeli predstavnici udruženja poljoprivrednika.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Racio

07.08.2017 11:45

Pa dobro ljudi da li vi stvarno mislite da u uređenim zemljama Vlade snose štetu u poljoprivredi koja nastane uslijed elementarne nepogode?! Postoje brojni instrumenti i modaliteti (osiguranje i sl.) koji poljoprivrednici preduzimaju kao preventivne mjere i samo kod nas u kapitalizmu očekuju privilegije iz komunizma. Pametnom dosta.

ODGOVORITE
Name

seljak

07.08.2017 15:15

Iz evropskog fonda za BiH je odvojeno preko 3 miliona E za sprijechavanje i otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda.Koliko je sistema za navodnjavanje uradjeno od tog novca?A komunisti su od seljaka samo uzimali da bi prehranili se..nje koji vole da pametuju.

Name

Stani bre bolan..

07.08.2017 19:41

A gdje nađošte komunizam i komuniste nakon toliko godina..??!! Ovi usorci, usurci, ugursurci i kojekakve poljoudruge šutaju se milionima kao trulim misiračama.

Name

глас народа

07.08.2017 12:01

Или екстремне врућине или поплаве...средине задњих 15-ак година нема. И сад ће доћи поштени американци да нам донирају тј џабе дају сјеме...а то сјеме је уствари гмо од фашистичке корпорације монсанто! И сад нек ми неко каже да нам ово не раде са харпим или таквим неким системом...апел за све пољопривреднике да чувају своја сјемена ако имају и да ни по коју цијену не узимају те донације из ЕУ или САД јер су то гмо сјемена карциногена и штетна по здравље људи а гдје се засије више ништа не може да успјева него само опет то исто гмо сјеме које опет од њих мотате да купите и да трујете своји децу!

ODGOVORITE
Name

Re Glas Naroda

07.08.2017 13:49

Smanji malo sa paranojom boziji covjece,najduzi zivotni vijek je upravo u zemljama koje siju gmo sjemena,raspitaj se malo nemoj samo nako bubati,poput dejana lucica svetozara radisica i slicnih likova.Nema u africkim zemljama gmo pa je zivotni vijek ispod 50 godina.Malo bolje prouci stvari a ne na prvu gmo gmo gmo..polako covjece boziji..