Zakidanje kusura - čista zarada

Na prometu od 100. 000 KM trgovci imaju čistih 5. 000 maraka zarade, tako što kupcima ne vraćaju redovno pet pfeniga kusura.

Republika Srpska 07.08.2017 | 07:27
Zakidanje kusura - čista zarada
Tvrdi to Murisa Marić, direktorica Udruženja potrošača „Don“, ističući da je zato veoma važno menjati svest građana, kako se više ne bi stideli da zatraže svoje pare nazad.

"Ogroman novac se vrti na nevraćanju kusura, posebno leti kada dođe puno ljudi iz dijaspore i kada su radnje prepune kupaca. Građanima je banalnost da se raspravljaju zbog pet pfeniga, ali sa druge strane, trgovci kupcima ne opraštaju", govori Marićeva.

Osim ovoga, dodaje ona, nije još iskorenjen ni problem prodaje reklamnih kesa širom Srpske, mada je to zabranjeno po zakonu.

"Sve kese koje imaju natpis i boje firme ne smeju se naplaćivati kupcima, ali u nekim trgovačkim centrima izvan Banjaluke, to još rade. Primetili smo i da se ukrasne kese sa logom firme prodaju za čak 3,5 KM. Kupovinom ovih kesa i ostavljanjem pet pfeniga od kusura kupci trgovcima bukvalno daruju 10.000 KM na svakih 100.000 maraka prometa, a naša omladina tamo radi za platu od 400 KM", priča Murisa Marić.

Predsednik Asocijacije samostalnih trgovina banjalučke regije Bogdan Marjanović kaže međutim da ne treba preterivati sa osudama i da je pogrešno mišljenje da se „od kusura mogu zgrnuti silne pare“.

"Nisu nama trgovci krivi za lošu ekonomsku situaciju u državi, to je prenaduvano. Čak i kada bi prodavci ostajali dužni pet pfeniga svakom kupcu, to opet ne bi bio veliki iznos, a činjenica je u stvari da dosta računa završava na 4 pfeniga što ide na „štetu“ trgovca", govori on.

U Tržišnoj inspekciji Republike Srpske napominju da svakodnevno u redovnim kontrolama vrše nadzor u trgovačkim objektima i kontrolišu da li se privredni subjekti pridržavaju propisa.

Podsećaju da je, kada je reč o naplaćivanju vrećica, Zakonom o zaštiti potrošača Srpske propisano da se kesica, vrećica, torba ili poseban papir, koji služi za nošenje kupljenih proizvoda i koji ima u celosti ili delimično logotip, znak, slogan ili naziv proizvođača i trgovca ili upućuje na njega, smatra reklamnim sredstvom koje trgovac ne sme posebno zaračunati kupcu.

"U prethodnim godinama inspekcija je zabranjivala trgovcima naplaćivanje omota koji se smatraju reklamnim sredstvima i izricala novčane kazne, a u ovoj godini nismo imali prijava potrošača o ovom obliku kršenja zakona. Ukoliko je reč o vrećicama bez reklamnih oznaka proizvođača ili trgovca, mogu se kao i sva ostala roba prodavati ako je za njih formirana cena putem kalkulacije cena i ako su zadužene u poslovnoj dokumentaciji. Takođe je neophodno izdati račun kao i za svu ostalu robu", pojasnila je portparol Inspektorata Dušanka Makivić.

Ona ističe i da se potrošači moraju edukovati kako bi znali na koji način mogu zaštiti svoja prava.

"Zakonom o zaštiti potrošača definisana su brojna pitanja koja im omogućavaju da ostvare svoja prava, ali je često nepoznavanje zakona osnovni razlog zašto potrošači ostaju uskraćeni i moraju se obraćati inspekciji", zaključila je Makivićeva.

Inspekcijske kontrole

Republička tržišna inspekcija je za prvih šest meseci ove godine u oblasti trgovine izvršila 1.858 kontrola. U 393 kontrole inspektori su utvrdili razne propuste, te je izrečeno 209 mera kojima je naloženo otklanjanje propusta, dok su zbog počinjenih prekršaja izdata 364 prekršajna naloga u vrednosti od 227.500 KM.

"Najčešće utvrđeni propusti odnosili su se na isticanje cena, koje nisu bile vidno istaknute i lako dostupne potrošačima, trgovci nisu uredno izdavali račune, nisu ažurno vodili propisane poslovne knjige i evidencije, nisu posedovali potrebna rešenja nadležnih organa i slično", rekla je Makivićeva.

(EuroBlic)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

BL

07.08.2017 05:34

Ovaj vrle iz Banja luke je najjači kaže čovjek "dosta računa završava na 4 feninga što ide na štetu trgovca " pa taj nije normalan koji je to račun,još se mi nije desilo ni u RS kao ni u federaciji da sam ja prodavnici nekoj ostao dužan 5 feninga a oni meni jesu,svaki račun koji završava na 4 feninga sigurno ide gore na 5 feninga.E Banja Luko jadna ti sa takvim mozgovima

ODGOVORITE
Name

Brzi

07.08.2017 05:55

Po vama trgovcima ne treba davat platu,imaju divoljno od kusura.Price za malu djecu,na zapadu placaju karticom,a kod nas se uveliko placa karticom .

ODGOVORITE
Name

...

07.08.2017 06:16

Predlazem Murisi Maric da otvori sebi trgovinu i brzo ce stat na noge a ne da jasi drzvne jasle i laje o onima koji pune budzet, pa da je tako nase bi kasirke dosad imale vile po moru, a ne bili boziji robovi na koje se istresa svka kurta, uostalom koja je to matematika da na 100.000 hiljada ostane 5000.Na sto hiljada prometa ako uzmemo da svaki racun u prosjeku iznosi primjera radi 10km dodjemo do racunice od 10.000 kupaca x 0,05km=500km, znaci ako bi trgovci zakinuli svi 10.000 kupaca po 5 feninga zaradili bi 500km.Svako je kadar da daje kometare o oblasti o kojoj nema pojma.

ODGOVORITE
Name

Tacno

07.08.2017 06:29

Svaka cast na komentaru.

Name

Sale Bijeljina

07.08.2017 06:38

Nisam trgovac,ali to za kusur je nevjerovatna neistina i glupost.Ne znam kojom matematikom je došla od cifre od 5000 maraka. Što se tiče kesa,ako imaju reklamu moraju biti besplatne.

Name

MK

07.08.2017 06:50

KONZUM VEĆ GODINAMA NAPLAĆUJE KESE PO 0.10PF. I NIKOM NIŠTA KAKVA INSPEKCIJA PA ONI NIKAD I NE ULAZE U KONZUM TRGOVINE

ODGOVORITE
Name

dejanpd

07.08.2017 09:34

Ista stvar i sa Bingom u Prijedoru, Gdja Murisa je za dvije godine,od kad je Zakon propisao taksu na vrecice, pa trgovci poceli naplacivati, mogla otici do Binga u hotelu Prijedor pa vidjeti da tamo naplaćuju vrećice sa logom Binga, a da iste te u Bingu na Svalama daju bez naplate, odnosno stoje na pultu i kad pakujete robu mozete uzeti koliko hocete, pretpostavka je da nasi vrijedni inspektori, koje sam i sretao tamo u kupovini, znaju da krse Zakon, ali nece ili ne smiju napraviti kontrolu, odnosno nemaju INTERES, kao izgleda ni Murisa. Osim toga, da li kod nas Zakon dopusta cijene koje na drugoj decimali imaju brojeve osim nula i pet? To jest 0.99KM, 1.93KM, 2.72KM..., jer to bi bio pravi problem, a ovo po pet feninga, pa za to postoji novcanica i to je nesto sasvim normalno u svijetu,da li ima ili nema trgovac,to nije problem kupca, ako nema da vrati, uzmete vi sebi 10 feninga, a on neka onda razmisli za ubuduce. Na deset hiljada prosjecnog pazara dnevno, ostajalo je od dvije do petnaest maraka maksimalno viska u kasi kad se sravni, govorim iz iskustva, uglavnom kupci ostavljaju 5.10.20 feninga, ako je to sav kusur, ali 70% cijena nije zaokruzeno na pet ili 10 feninga,pa su gotovo svi racuni zaokruzivani usmeno, razlika nekad na stetu kupca,a nekad i trgovca, matematicko zaokruzivanje. To je sve ok, ali da istu kesu u jednom objektu prodaju,a u drugom poklanjaju, to me vec dvije godine zbunjuje, svaki put kazem zeni da u ovaj gdje prodaju ne bih htio iz principa vise uci,pa se opet zeznem

Name

@re

07.08.2017 07:02

Ne može trgovina zaraditi neku posebnu sumu zbog 5 feninga, ima zarade ali je to malo. Ja sam čuo da u Njemačkoj u kasi ne smije biti viška para, sav višak, ukoliko postoji mora ići u posebnu zdjelu pored kase, ukoliko kupac ostavi 5 feninga oni moraju završiti u zdjeli. Kuda ide taj novac ne znam, možda u humanitarne svrhe. Plaćanje karticom je najbolje.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

07.08.2017 10:25

Ne smije ni ovde,niti je ikad i bilo dozvoljeno imati visak u kasi,to je dovoljno da se opravdano sumnja na prodaju robe bez registrovanja izlaza, tu je Zakon jasan, bez obzira da li je cilj izbjegavanje poreskih davanja ili je radnik krao poslodavca, sto je malo vjerovatno, ali moguce. Problem je korupcija, inspektori zatvaraju neke zbog pola marke,manjka/viska, pisu kazne, dok kod drugih ne smiju ni otici

Name

Milos

07.08.2017 07:33

Ima u ovom istine a malo je i naduvano.Rijedak je slucaj da bar u mom slucaju da ni trgovac ne vrati 5feniga a desi se da i ja njima ostanem duzan tsj iznos.

ODGOVORITE
Name

БАЊАЛУЧАНИН

07.08.2017 07:42

Купце закидају гдје год стигну, од пијаце дао тржних центара.Проблем са кусуром сам избјегао картичним плаћањем и најамањег износа. Изнијећу још једн примјер крађе. У тржном центру Робот у Гламочанима код Бањалуке,купујући лубеницу са наљепљеном тежином, извршим контролно вагање. На првој разлика 500 грама, на другој исто. На трећој уз присуство узнемирене трговкиње констатујем да је иста разлика у тежини. Најавио сам им пријаву и инспекцијски преглед. Писао сам пријаву тржишној инспекцији али, одговора нема. Имају преча посла???? Проста рачуница, ставе тег од 500 грама и тако на 100 лубеница украду 50 кг.

ODGOVORITE
Name

BLubeničar

07.08.2017 10:27

Lubenica kalira,vaga se na prijemu robe i ako stoji dan to je sasvim normalno da za toliko kalira.Cijene moraju biti zaokružene na 5 pfeninga.Tamo gdje su npr 2,72 sigurno inspekcija ne dolazi.

Name

Zvornicanka

07.08.2017 11:06

U Bingu u Karakaju i Zvorniku naplacuju reklamne kese.

ODGOVORITE
Name

BOBA

07.08.2017 11:06

NA ZAPADU AKO NE VRATE PET CENTI OTKAZ U NAS TE ISMIJAVAJU KAD TRAŽIŠ RAČUN A NE PET FENINGA .AKO JE AKCIJA ZABORAVI VRAĆANJE KUSURA NARODU NE SMETA BLAGO NJIMA KAD SU BEZ PAMETI.BITNO JE DA NE DIRAMO ZAPOSLENE. TO JE PAROLA. PRAVNE DRŽAVE NI NA POMOLU. SAMO NACIJONALIZAM I DEKLARACIJE.

ODGOVORITE
Name

Darth Invader

07.08.2017 12:02

Hajde što ne vraćaju 5 feninga, nego ako je nešto koštalo recimo. 1.06 KM automatski ti zaokruže na 1.1. Koliko se tu splavi kajmaka?

ODGOVORITE