Super kup: Borusija vodila tri puta, ali Bajernu trofej!

Nojerova rezerva donela Bajernu novi Superkup! Fudbaleri Bajerna iz Minhena osvojili su Superkup Nemačke drugu godinu u nizu, drugi put pobedom nad Borusijom Dortmund.  Bajern dva puta stizao prednost Borusije na "Vestfalenu", a onda u penal seriji, opet nakon preokreta, stigao do pobede 5:4 i trofeja Superkupa Nemačke.

Fudbal 06.08.2017 | 09:15
Super kup: Borusija vodila tri puta, ali Bajernu trofej!
Za razliku od prošlogodišnjih 2:0, Bavarci su ovaj put slavili tek posle penala sa 5:4, jer je u regularnih 90 minuta bilo 2:2.

Borusija je dva puta vodila na svom "Vestfalenu", pogocima Pulišića u 12. i Obamejanga u 70. minutu.

Međutim, Bajern se oba puta vraćao u egal, prvo preko Levandovskog u 18, a potom dva minuta pre kraja autogolom Piščeka posle gužve u petercu. 

"Milioneri" su diktirali ritam i u penal seriji, prva tri su realizovali Dembele, Filip i Obamejang, dok je posle pogodaka Levandovskog i Riberija, za Bajern promašio Kimih. 

Međutim, tada je na scenu stupio rezervni golman Bajerna Sven Ulrajh. Nakon što je Obamejang doneo Borusiji 3:2, Rudi poravnava na 3:3, a onda Ulrajh brani šut bivšem saigraču Rodeu. 

Vidal pogađa za preokret rezultata, Kastro ostavlja Borusiju u igri, a novi pritisak na domaćin vrši Sule koji pogađa za 5:4. 

Taj pritisak nije uspeo da izdrži štoper Borusije Mark Bartra, i njemu udarac brani Ulrajh i donosi Bajernu šesti trofej Superkupa.



Trofej Superkupa Njemačke ostaje u Bajernovim vitrinama iako ga je Borusija Dortmund praktično imala „u rukama“.

Dva puta su „milioneri“ vodili, imali i prednost u penal seriji, ali je Bajern šesti put u istoriji osvojio trofej i tako trijumfalno započeo sezonu.

BORUSIJA – BAJERN 4:5 (2:2, 1:1)

Poslije promašaja Kimiha u trećoj seriji pogodio je Obamejang i Borusija je imala gol prednosti u penal seriji, ali je već u narednoj Ulrajh odbranio šut Rodea i sve je vraćeno na početak. Rudi i Vidal su bili precizni na jednoj, a Kastro na drugoj strani, a onda je uslijedio rasplet.

Novajlija u redovima Bavaraca štoper Nikolas Sule je pogodio u šestoj seriji, a šut Bartre brani Ulrajh i donosi trofej Bajernu.

Samo nekoliko minuta prije toga izgledalo je da će Bajern doživjeti četvrti poraz u nizu, nakon tri debakla u prijateljskim mečevima u kojima nije ni postigao gol, ali je nakon velike gužve u petercu domaćina u 88. minutu i pokušaja Kimiha na loptu natrčao Pišček i skrenuo je u svoju mrežu za izjednačenje 2:2.

Borusija je pružila dobru partiju na debiju trenera Petera Boša međutim, holandski trener nije uspio da dođe do svog prvog trofeja u karijeri, ne računajući trijumfe u nižim holandskim ligama.

U finalu Lige Evrope prošle sezone na klupi Ajaksa izgubio je od Mančester junajteda, a u subotu uveče morao je da pruži ruku treneru Bajerna Karlu Anćelotiju.

Meč Superkupa bio je uvodni meč sezone u Njemačkoj u koju i Bajern i Borusija ulaze sa nešto izmijenjenim sastavima i bez nekoliko igrača koji su bili prvotimci ove noći. Osim onih koji su napustili Alijanc Arenu i Vestfalen ove večeri nije bilo Boatenga, Robena, Hamesa Rodrigeza, Alabe, Nojera na jednoj i Rojsa, Kagave, Šmelcera i Širlea na drugoj strani ali je viđen dobar fudbal pred nešto više od 83.000 gledalaca na Vestfalenu.

Počelo je pokušajem Sahina koji je otišao pored gola, nastavljeno šansom Levandovskog u 11. minutu kada je šutirao preko gola, a samo minut kasnije stigao je i prvi pogodak.

Fudbaleri Bajerna htjeli su brzo da izvedu slobodan udarac na svojoj polovini, lopta je došla do Havija Martineza koji se spetljao, a Kristijan Pulišić uzeo mu je loptu i surovo kaznio greške Bavaraca golom za 1:0. Sa 18 godina i 222 dana Amerikanac je postao najmlađi strijelac u istoriji njemačkog Superkupa.

Uzvratio je Bajern, Burki je spasio svoj gol u 15. minutu poslije šuta Riberija, ali u 18. minutu vadio je loptu iz mreže nakon centaršuta Kimiha i pogotka Levandovskog.

Do kraja prvog poluvrmeena Miler je imao dve dobre šanse ali se jednom ispriječio Burki, a drugi put stativa.

Borusija je u nastavku zaigrala agresivnije, onako kao na startu meča i to joj se (ponovo) isplatilo.

Istina, čekao se 71. minut kada je Obamejang nakon kontranapada matirao Ulrajha za vođstvo Borusije.

Samo nekoliko sekundi prije toga Levandovski je bio u odličnoj prilici, ali umjesto da sam završi akciju pokušao je da asistira i ne samo da je propala prilika za Bajern, već je Borusija krenula u kontranapad koji je završen pogotkom.

Uslijedio je dramatičan finiš i izjednačenje Bajerna koje je kako se ispostavilo bilo vrijedno drugog uzastopnog Superkupa Njemačke.

Izvor: B92/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar