Vrućina: Uginulo 500 kg ribe

U Odmut bari u šamačkoj mesnoj zajednici Grebnice prethodne noći je zbog visoke temperature vazduha uginula velika količina ribe, ukupne težine oko 500 kilograma.

Republika Srpska 03.08.2017 | 19:41
Vrućina: Uginulo 500 kg ribe
Koordinator Civilne zaštite za ovu mesnu zajednicu, Željko Marošević, obavestio je danas nadležne u Opštinskoj upravi o pomoru ribe.

Marošević kaže da se prethodnih godina više puta dešavao pomor ribe, ali nikada ovakav, imajući u vidu da je od kraja jula do danas uginulo ribe ukupne težine više od 1.000 kilograma.

On je dodao da je Odmut bara stanište babuške, šarana i štuke, a manjim delom i manića, te apelovao da nadležni preduzmu određene mere jer će, ukoliko se vrućine nastave, Odmut bara će ostati bez vode i sva riba uginuti.

Na lice mesta je došao načelnik opštinskog Odeljenja za privredu, Svetozar Evđić, koji je naveo da visoka temparatura vazduha, manjak padavina, nizak vodostaj uzimaju danak.

"Nažalost, mere koje možemo u ovom momentu preduzeti su asanacija terena da se neugodan smrad ukloni, te ukop uginule ribe. Za sledeću godinu ostaje nam borba da stvorimo uslove za nesmetan razvoj ribe, te da se uredi prostor za ribolovce, posetioce i turiste", kaže Evđić i podsetio da pokrenuli proces radi proglašenja Odmut bare zaštićenom zonom.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Perica

03.08.2017 19:19

Opet Dodik kriv

ODGOVORITE
Name

No1

04.08.2017 06:00

Naravno krele.ko je bio na vlasti svih ovih godina i rušio Šamac...

Name

komsija

04.08.2017 13:35

Ova za ribe tragična suša može se iskoristiti da se bara Odmut definitivno razminira 21 i po godinu poslije rata. Kad bude sigurna bez mina onda će mašine za zemljane radove moći čistiti i produbljivati vir na bari Odmut kao i kanal koji povezuje bare Odmut i Tišina...

ODGOVORITE