Krivično djelo - nesavjestan rad?

Policijska uprava /PU/ Doboj podnijela je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Doboj protiv Bobar Banke Bijeljina u stečaju, zbog osnova sumnje da je privredno društvo kao pravno lice počinilo krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Republika Srpska 03.08.2017 | 22:58
Krivično djelo - nesavjestan rad?
Iz policije navode da je uprava ove banke sačinila i u oktobru 2011. godine odobrila interni akt "Procedura za odobravanje kredita fizičkim licima" sa prilogom bjanko ugovora o namjenski oročenom depozitu sa predviđenom kamatom na oročena sredstva, a koji su u suprotnosti sa Zakonom o osiguranju depozita u bankama BiH.

Zakonom je utvrđeno da su depoziti koji se čuvaju u aranžmanu pohranjivanja sa bankom-namjenski depoziti, a da je za takve depozite Bobar banka Bijeljina isključena iz osiguranja, jer nije plaćala premiju osiguranja Agenciji za osiguranje depozita BiH.

Navedeni interni akt banke je bio obavezujući i sistemski obrazac prilikom dodjele kredita u filijalama Bobar banke Bijeljina.

Zbog nesavjesnog rada u službi PU Doboj je 15. juna Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijela izvještaj protiv S.Z. iz Teslića koja je, kao odgovorno lice dobojske filijale Bobar banke, u aprilu 2013. godine sa klijentom zaključila dva ugovora o namjenski oročenom depozitu, u kojim je navela da su oročena namjenska sredstva osigurana kod Agencije za osiguranje depozita BiH.

Radnica je znala ili bila dužna da zna da Bobar banka Bijeljina sa navedenom agencijom nije imala ugovor o plaćanju premije osiguranja i da garancija navedena u ugovoru nije mogla biti realizovana.

Nakon pokretanja postupka likvidacije Bobar banke Bijeljina oštećeni klijent, koji je prema banci izmirio svoje obaveze po osnovu ugovora o kreditu, nije mogao podići oročena novčana sredstva u iznosu od 10.526,64 evra.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mitar M.

03.08.2017 14:52

Ako ima krivicnog djela, radi se o krivocnom djelu -nesavjesno pribtdno poslovanje, a ne nesavjestan rad u sluzbi. Za ovo djelo su osudjeni odgovorni u Bobar osiguranju, na zatvor.

ODGOVORITE
Name

Šeksa sS

03.08.2017 20:44

Ti si Mitre budala....

Name

Mile Kitić

03.08.2017 20:51

.....Lupaš Mitre.....pročitaj još jednom...Šemsa je u pavu...bio si i osto' mandolina!!

Name

Novomaticovo pranje novca

04.08.2017 07:05

Treba istraga i prijava za pranje novca koje je radio Novomatic preko Bobar Banke. Novomatic je u Banjaluci sa Dodikom i Vladimirom Delićem vlasnikom UNIBROS STEELa registrovao dva fantoma za pranje novca NOVO RS doo i RSA GAMING Doo. Ova dva fantoma su registrirana na osnovnom Sudu u Banjaluci kod sudije MONIKE KOVAČEVIĆ. Putne isprave osnivača nisu poznate osim Nade Ilić iz Beograda a koja je položila umjesto Dodika i Delića 100000 km. Ova dva fantoma su registrirana da peru novac i taje poreze. Pranje su vršili preko Bobar Banke u Banjaluci,na račun RSA GAMING Doo su polagali prljav novac kao da je promet od igre na sreću. Prvi novac im stiže iz Srbije u vrećama a onda ga u vidu prometa polažu na račune RSA GAMING Doo. Ova dva fantoma zbog Dodokovog učešća uživaju zaštitu institucija Republike Srpske. Ovakve rabote će i ukinuti Republiku Srpsku,i neka će kad nam je Dodikov kriminal postao normalna stvar. Za ološ nije ni zadruga a kamoli entitet.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

05.08.2017 08:58

Svaka cast, samo skupljaj dokaze, pa jednog dana, ako jos bude RS, a docekamo i nezavisno pravosudje,pa makar na nivou BiH, da se i to, uz jos hiljade predmeta procesuira. A za sad, jedino sto mozemo Bogu se moliti, jer on vidi, a znamo sta sve moze, vratice on to ne u novcu samo, bez obzira da li je ateista kao 2004-2005. Ili vjernik, naravno od kad je vidio da se to isplati, narocito kod Grigorija.

Name

Ratko

04.08.2017 07:25

...krivičnu treba da dobiju odgovorna lica i rukovodeća Agencije za bankarstvo.

ODGOVORITE