Vanredno zbog požara u Bratuncu

Požar na bivšoj gradskoj, a sada divljoj deponiji smeća u Zagonima kod Bratunca još nije ugašen uprkos naporima vatrogasaca i angažovanja bagera i druge mehanizacije koja je uključena u gašenje vatre i saniranje deponije.

Republika Srpska 03.08.2017 | 09:00
Vanredno zbog požara u Bratuncu
Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović proglasio je vanredno stanje na dijelu opštine, odnosno u mjesnim zajednicama Zagoni, Repovac i Bratunac jedan.

Već dva dana vatrogasci i mehanizacija rade na gašenju i obim požarišta je smanjen, ali se gust dim i dalje diže iz deponije i smrad se širi jer je riječ o ogromnoj deponiji različitog otpada do koje je otežan i pristup mehanizaciji i ljudima koji rade na lokalizovanju i gašenju vatre.

Mještani naselja Jelovci, kroz koje prolazi put do smetljišta u Zagonima, tvrde da su kamioni bratunačkog Komunalnog preduzeća "Gradska čistoća" dovozili redovno otpad na ovu deponiju, iako joj je istekla ekološka dozvola sa otvaranjem regionalne deponije kod Zvornika.

Ta deponija je od Bratunca udaljena više od 50 kilometara i odvoz smeća do nje iziskuje velike troškove, pa se otpad i dalje odlagao na ovu, sada već divlju, deponiju.

Vatrogasci i mehanizacija i dalje rade na lokalizovanju i gašenju požara, ali dim sa deponije sa nesnosnim smradom još se širi bratunačkom kotlinom, ugrožavajući zdravlje stanovnika i izazivajući druge ekološke štete i probleme.

Još nije poznato šta je uzrok izbijanja požara.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar