Sačuvati duh majevičkog sela

U hramu Svetog Proroka Ilije u Mjesnoj zajednici Labucka kod Lopara obilježena je krsna slava ovog hrama- Ilindan.

Republika Srpska 02.08.2017 | 23:14
Sačuvati duh majevičkog sela
Protojerej-stavrofor Neđo Zarić rekao je da se danas slavi i proslavlja uspomena na Svetog Proroka Iliju.

„Sveti Ilija je starozavjetni prorok, on je ognjene vjere i plamenoga duha, čvrstine i stabilnosti“, rekao je Zarić u besjedi.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić poručio je da je potrebno sačuvati „izvorni duh“ majevičkog sela.

„U čast Ilindana, imamo lijep i sadržajan program koji je posvećen tradiciji i običajima majevičkog kraja.“, poručio je Savić.

Prema Savićevim riječima, Ilindan se tradicionalno obilježava u ovoj majevičkoj opštini.„U porti hrama Svetog Proroka Ilije u Mjesnoj zajednici Labucka upriličena je primopredaja puta koji je urađen ispred hrama i okolo hrama, kao i parking za bezbjedno parkiranje vjernicima“, rekao je Savić novinarima.

Savić je napomenuo da je za ove radove opština Lopare iz budžeta izdvojila 7.000 KM.

„Rukovodstvo opštine Lopare podržava sve aktivnosti u kojima se organizuju građani, udruženja ili savjeti mjesnih zajednica, a to će činiti i u narednom periodu“, rekao je Savić.

U Kozjaku kod Lopara u okviru kulturne manifestacije „Kozjački susreti“ na kome je održano takmičenje u pripremanju kotlića, defile „Šiltera“, radnih brdskih mašina i nastup Srpsko prosvjetno kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ sa folklornim sekcijama.Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kozjaka Vasilije Obrenović dodjelio je zahvalnice za doprinos razvoju ovog mjesta: načelniku Lopara Radi Saviću, predsjedniku Skupštine opštine Lopara Milenku Ristiću, SPKD „Prosvjeta“ i Milutinu Steviću.

Prvo mjesto u nadmetanju za najbolji kotlić osvojio je Slobodan Jović iz Kozjaka.

BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Srbin

03.08.2017 00:14

srecna Vam slava...

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

03.08.2017 07:38

Zat nije u Kozjaku bilo takmicenje u staroj igri "Cala i klis". Steta zaboravljate ovu igru u kojoj su kozjacani bili nenadmmasni.

ODGOVORITE
Name

M.s

03.08.2017 12:57

Samo krkanje. pjevačica i šator. to je to, udri.

Name

Neko iz mase

03.08.2017 21:34

Steta. Bez" cale i klisa" to nije Kozjak. Kotlici ipak nisu kozjacka specijalnost. Vidim da je iz dijaspore, doslo dosta starih igtaca. Jest da su i godinama, ali su mogli pokazati mladjim. Nedjo, Rado i dr.

Name

Pravoslavni Srbin Srpske Dubnice-Republika Srpska...

03.08.2017 07:56

Bravo Majevico Svaka Cast I pohvala samo Ujedinjeni Saverom U Boga Svesemoze Kadje Sloga Ziveli Mojabraco Srpska Srecno...

ODGOVORITE
Name

Petar

03.08.2017 20:26

Skupljaju se glasovi i uz pomoc popova, dok trepnes eto novih izbora...

ODGOVORITE