Voćari traže zaštitu od vlade

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović uputio je Vladi Srpske i resornom ministarstvu zahtjev za proglašenje stanja elementarne nepogode zbog mraza i suše.

Republika Srpska 01.08.2017 | 09:32
Voćari traže zaštitu od vlade
"Proglašenjem stanja elementarne nepogode zbog mraza i suše i nadoknadom dijela štete, poljoprivrednim proizvođačima biste dali prijeko potrebnu pomoć za opstanak i nastavak proizvodnje", poručio je Dojčinović.

U zahtjevu Dojčinović navodi da se cjelokupna poljoprivredna proizvodnja i voćarstvo Srpske u ovoj godini suočavaju sa brojnim problemima i nedaćama, počev od kasnih proljetnih mrazeva koji su krajem aprila nanijeli veliku štetu voćnim zasadima.

Dojčinović je ukazao i na grad, kao i sušu koja će, prema najavama meteorologa, trajati i dalje, zbog čega je, kako navodi, opstanak voćarstva i voćara Srpske pod znakom pitanja.

"Ako želimo da održimo voćarsku proizvodnju moramo imati snažnu podršku i pomoć Vlade i resornog ministarstva", istakao je Dojčinović.

On je u zahtjevu poručio Vladi i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da što prije sagledaju razmjere štete u poljoprivrednoj proizvodnji i konkretno pomognu nadoknađivanjem pretrpljenih gubitaka jer se "veliki broj poljoprivrednika nalazi na korak od napuštanja proizvodnje kojom se bavi".

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Vladan

01.08.2017 07:39

Dragi voćari, Vlada je tu da sebi namakne plate, a ne da vam štiti voćnjake.

ODGOVORITE
Name

Tref

01.08.2017 07:49

Oni i žele da vam propadne voće da bi dodikovi "tajfuni" mogli uvoziti i voće i držati monopol na uvoz i prodaju voća. Primer je secerana koja se uništava da bi se zaštitio STuden,uvoznik šećera.

ODGOVORITE
Name

A sta ce vlada

01.08.2017 07:56

Dzaba trosenje tinte I papira. Nema od vlade nista. Sve je propalo.

ODGOVORITE
Name

Trge

01.08.2017 08:24

E nasli su od koga ce je zatraziti.

ODGOVORITE
Name

milekrade dodik

01.08.2017 09:13

Lazete,kako ja nemam problema sa svojim vocnjakom.

ODGOVORITE
Name

Stočar

01.08.2017 10:45

Kolege voćari, nema od toga ništa, kasa je već odavno u minusu

ODGOVORITE