Afera dron: Albanac pred izručenjem, porodica prijeti!

Fudbalski savez Albanije objavio je saopštenje u kojem poziva albanske vlasti da zaustave izručenje iz Hrvatske Srbiji Ismaila Morinu.

Fudbal 29.07.2017 | 14:45
Afera dron: Albanac pred izručenjem, porodica prijeti!
Morina je osumnjičen da je upravljao dronom sa nacionalističkim transparentom takozvane 'Velike Albanije' iznad stadiona u Beogradu za vreme utakmice Srbija – Albanija, odigrane u oktobru 2014. godine.

AP podseća da je posle incidenta s dronom na stadionu izbilo nasilje navijača i navodi da je Morina uhapšen u junu u Hrvatskoj na osnovu poternice iz Srbije, a da je sud u Dubrovniku protekle nedelje odobrio izručenje ovog tridesetpetogodišnjeg Albanca Beogradu.

U saopštenju, Fudbalski savez Albanije poziva vladu da "interveniše u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morine Srbiji".

"U potpunosti smo posvećeni tome da iskoristitmo sve institucionalne i pravne puteve".

AP navodi da su navijači Albanije pozvali na okupljanje u večernjim časovima u Tirani kako bi se na tamošnju vladu izvršio pritisak da se uključi u ceo slučaj.

Njegov brat Dževair se požalio televiziji "Report" da vlada u Tirani ne obraća dovoljno pažnje na slučaj njegovog brata i kazao da bi Ismailov život bio ugrožen u Srbiji.

"Pozivamo državu Albaniju da interveniše i zaustavi izručenje Srbiji. Mi bismo, kao porodica, učinili nešto veoma radikalno što bi sve iznenadilo", rekao je Džavair ne objasnivši na šta misli.Kako prenose hrvatski mediji, Morina će biti izručen Srbiji po nalogu suda u Dubrovniku.

Ministarstvo pravde Srbije je zatražilo ranije od Hrvatske da im izruči Morinu, da bi mu se sudilo za krivično delo izazivanje verske, nacionalne mržnje i netrplejivosti a postupak se vodi u višem sudu u Beogradu.

Kazna za ovo delo je tri godine, a njegovi advokati su najavili žalbu, piše "Alo".

Fudbalski savez Albanije je pozvao albanske vlasti da zaustave izručenje iz Hrvatske Srbiji osumnjičenog da je upravljao dronom sa nacionalističkim transparentom iznad stadiona u Beogradu tokom utakmice Srbija-Albanija, odigrane u oktobru 2014. godine.

AP podseća da je nakon incidenta s dronom na stadionu izbilo nasilje navijača i navodi da je Morina uhapšen u junu u Hrvatskoj na osnovu poternice iz Srbije, a da je sud u Dubrovniku protekle nedelje odobrio izručenje ovog 35-godišnjeg Albanca Beogradu.

U saopštenju Fudbalski savez Albanije poziva vladu te zemlje da "interveniše u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Srbiji".

Navodi se da je Fudbalski savez Albanije uverio porodicu osumnjičenog da će nastaviti da se bori kako bi sprečio njegovo izručenje.

"U potpunosti smo posvećeni tome da iskoristitmo sve institucionalne i pravne puteve".

AP navodi da su navijači Albanije pozvali na okupljanje večeras u Tirani kako bi se na tamošnju vladu izvršio pritisak da se uključi u ceo slučaj.

Navodi se da je Morina poreklom iz područja Kukeša na severoistoku Albanije, ali da živi u Italiji i redovno posećuje utakmice koje u gostima igra albanska fudbalska reprezentacija.

Njegov brat Dževair se požalio televiziji Report da vlada u Tirani ne obraća dovoljno pažnje na slučaj njegovog brata i kazao da bi Ismailov život bio ugrožen u Srbiji.

"Pozivamo državu Albaniju da interveniše i zaustavi izručenje Srbiji. Mi bismo, kao porodica, učinili nešto veoma radikalno što bi sve iznenadilo", rekao je Džavair ne objasnivši na šta misli.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar