Analiza: Večeras kreće Cvajta - ko napada Bundesligu?!

Ko će se boriti za opstanak, ko ima najskuplje timove. . . ? Možda nema atraktivne igrače, ali nemačka druga liga godinama obiluje neizvesnim mečevima. . .

Fudbal 28.07.2017 | 17:30
Analiza: Večeras kreće Cvajta - ko napada Bundesligu?!
Nemačka Cvajta spada u najzanimljivije lige u Evropi, pre svega zbog velikog broja ujednačenih timova i nepredvidivih rezultata. Iz tog razloga vole je i oni pasionirani zaljubljenici u klađenje. Bilo je nekad ono staro pravilo: ako uhvatiš četiri tipa u kolu – pravi si majstor.

Dešavalo se da nemačka druga liga oscilira poslednjih godina, da je jedne sezone bude vrlo kvalitetna i puna poznatih bundesligaških igrača, a dogodi se i ozbiljan pad. Bivalo je tako da prvak uđe u elitu i odmah se vrati dole, a bivalo je, doduše pre mnogo godina, i da klub iz Cvajte u prvoj, povratničkoj sezoni, osvoji titulu. Sećamo se svi, jelte – Kajzerslautern.

Kako bilo, kvalitet možda i ne može da se garantuje, ali uzbuđenja svakako mogu. To potpisujemo. Uostalom, neka nova takmičarska godina u drugom nemačkom rangu bude samo upola zabavna kao prethodna i biće prelazna ocena.

Pa da krenemo sa mini-analizom glavnih favorita...

Dobri poznavaoci dešavanja u nemačkom fudbalu uglavnom se slažu oko te grupe. Tu su Ingolštat, Diseldorf, Bohum, možda čak i Sankt Pauli ili Union Berlin. Ingolštat je povratnik u ovo društvo iz Bundeslige i želi hitno natrag. Audijev klub nema problem s finansijama, ali ne troši mnogo. Otišli su im neki od glavnih fudbalera (Koen, Sutner, Leki, Gros...), međutim, stigli su napadači bundesligaškog kalibra poput Stefana Kučkea iČolaka. Sve u svemu radi se o stabilnom klubu kog ispadanje ne bi trebalo da poremeti.

Fortuna iz Dizeldorfa zadržala je sve najbolje igrače i to je njena najveća snaga, uz iskusnog trenerskog vuka Fridhelma Funkela. Taj stari lisac i te kako zna kako se ulazi u viši rang. Od igrača tu su Kan Ajhan, Ila Bebu i Marsel Sobotka. Udarna trojka, bundesligaški potencijal...

Za razliku od Dizeldorfa, u Bohumu nisu verovali treneru i smenili su ga tokom priprema. Mrzovoljni Holanđanin Verbek označen je kao glavni krivac što je ekipa dve godine stagnirala. Od pojačanja stigli su Robi Kruze i Lukas Hinterzer (bundesligaški igrači). Sankt Pauli imao je čudesnu polusezonu, pobeđivao je sve redom i spasao se ispadanja, a i ovog leta nema poraz na pripremama. Uvek vrhunska podrška s tribina daje im dodatni kvalitet. Treba ozbiljno računati na Gusare, kao i na Union koji nije mnogo menjao tim, a prošle sezone za malo mu je izmaklo treće mesto i plasman u baraž.

Pored ovih pet klubova u konkurenciju za prva tri mesta mogli bi eventualno da uđu još Darmštat i Nirnberg. Ljiljani su izgubili pola tima posle ispadanja, ali zadržali su prvu zvezdu – Hamita Altintopa i doveli svetskog šampiona iz Brazila - Kevina Groskrojca. Uz neke starosedeoce (Sobieh, Kempe...) i mlađe snage, o kojima se može lepo čuti, Torsten Frings bi mogao iz senke da napadne visok plasman. Kada je Nirnberg u pitanju, renome stečen osvajanjem čak devet titula šampiona, već dugo se truni u Cvajti. Nema zvučnih pojačanja ni ovog leta, ali ima svih devet pobeda tokom priprema. Između ostalog, predDer Klubom pali su Inter i Menhengladbah.

Zato, takva veličina nikada se ne otpisuje...

Braunšvajg je svoju šansu za plasman u Bundesligu propustio proletos, kada u baražu nije mogao preko Volfzburga, Kajzerslatern tavori i nastaviće tako, a za opstanak ne bi trebalo da strahuju ni Hajdenhajm, novajlija Kil, Grojter Firt... Svi ostali (Bilefeld, Dinamo Drezden, Aue, Sandhauzen, Duizburg, Regenzburg) verovatno neće moći da se opuste nijednog momenta. Izuzetak u ovoj grupi možda je samo Drezden, kod kog se nikada ne zna, jer ako ne izgubi nijednu kod kuće – a Dinamo ume da tako okonča sezonu – onda zime neće biti za ovaj slavni istočnonemački klub.      

PAROVI 1. KOLA: 

Petak
20.30: Bohum – St. Pauli

Subota
13.00: Ingolštat – Union Berlin
15.30: Darmštat – Grojter Firt
15.30: Bilefeld – Jan Regenzburg

Nedelja
13.30: Nirnberg – Kajzerslautern
15.30: Dinamo D. – Duizburg
15.30: Hajdenhajm – Aue
15.30: Kil – Sandhauzen

Ponedeljak
20.30: Fortuna D. – Ajntraht B.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar